Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Er han tidenes skihopper?

Stem på din kandidat.

(Dagbladet.no): Matti Nykänen, Janne AhonenJens Weissflog, Sven Hannawald, Bjørn Wirkola, Adam MalyszHans-Georg Aschenbach, Birger Ruud, Toralf Engan, Ernst Vettori, Espen Bredesen, Thomas Morgenstern, Andi Goldberger, Roar Ljøkelsøy og Helmut Recknagel.

Les disse navnene høyt for deg sjøl, og det er nesten så du kan høre lyden av ski som forlater hoppkanten. Men hvem er egentlig tidenes største skihopper?

I forbindelse med hoppsportens 200-årsjubileum - og ikke minst det pågående verdensmesterskapet i skiflyging - utfordrer Dagbladet.no deg til å si din mening.

Uavgjort, sier Scheie

NRKs hoppkommentator Arne Scheie har allerede fått utfordringen.

- Dette er bestandig vanskelig å si. Matti Nykänen er bedre enn Janne Ahonen i VM, OL og verdenscup, men i hoppuka er det Ahonen som er best, sier han. 

- Dermed blir det et spørsmål om hva man velger å vektlegge mest. Jeg vil si uavgjort, dømmer den hoppdommer-utdannede kommentatoren.

- Endrer dette seg i og med Ahonens femte hoppuketriumf?

KANDIDAT: Arne Scheie har Janne Ahonen som en av sine kandidater til tidenes største skihopper. Matti Nykänen er den andre, og Scheie mener det må bli uavgjort. Foto: BARBARA GINDL/EPA/SCANPIX
KANDIDAT: Arne Scheie har Janne Ahonen som en av sine kandidater til tidenes største skihopper. Matti Nykänen er den andre, og Scheie mener det må bli uavgjort. Foto: BARBARA GINDL/EPA/SCANPIX Vis mer

- Nja, det er klart at fem hoppukeseire er betydelig. Men vurderingen er fortsatt vanskelig, svarer kommentatorlegenden.

Nykänen, mener Thoresen

Arne Thoresen - Dagbladets nylig pensjonerte hoppreporter og forfatter av boka «Lengst gjennom lufta» - lander derimot fjellstøtt på en mye omtalt finne.

- Matti Nykänen vant 46 individuelle verdenscupserie mellom 1982 og 1989, noe ingen andre har klart. Videre vant han både OL og VM, individuelt og med lag. Han vant VM i skifyging og verdenscupen sammenlagt. Det eneste han ikke har vunnet, er VM i normalbakke. Der har han sølv, sier Thoresen.

Men det er ikke bare merittene som gjør at han gir Nykänens hoppkarriere 20 i stil.

- I bakken akselererte han som en racerbil, fløy som en jetmaskin og landet som en ærfugl. Luftseilasene hans var som aerodynamiske kunstverk, beskriver han.

- Så kanskje er det sånn at sjøl om Norge er verdens beste hoppnasjon, så er det andre nasjoner som har fostret de største hopperne, konstaterer Thoresen.


• Les også:
Arne og Arnes ti på topp skihopp

image: Er han tidenes skihopper?
image: Er han tidenes skihopper?
KANDIDAT: - Han akselererte som en racerbil, fløy som en jetmaskin og landet som en ærfugl. Luftseilasene hans var som aerodynamiske kunstverk, sier Arne Thoresen om Matti Nykänen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media