Er han Uniteds viktigste spiller?

Paul Scholes lever i skyggen av stjernene.

(Dagbladet.no): Han er aldri innblandet i skandaler, havner alltid i skyggen av de største stjernene, ser heller fotball på TV enn å gå på nattklubb og stiller nesten aldri opp for pressen.

At han er en genial fotballspiller i tillegg gjør det enkelt å forstå hvorfor Sir Alex Ferguson setter Paul Scholes så umåtelig høyt.

De fleste har snakket om Cristiano Ronaldo denne sesongen. Men mange supportere mener det er Paul Scholes (32) som har vært den aller viktigste United-spilleren. For rødtoppen har kommet voldsomt tilbake etter øyeskaden som truet karrieren hans, og stabilisert det som var Uniteds svakeste lagdel sist sesong - midtbanen.

- Det er Scholes, Ronaldo og Nemanja Vidic som har stått fram og utgjort den store forskjellen denne sesongen. Men skal jeg sette én mann over de andre, sier jeg Scholes. Han er rett og slett en klassespiller som man knapt finner maken til når han er i form, sier redaktør Lars Morten Olsen i Uniteds norske supporterklubb.

Mystisk og sky

Han har intervjuet de fleste storstjernene som har spilt for United det siste tiåret, men måtte vente helt til i slutten av november 2006 med å få napp hos Scholes.

- Han er sympatisk og hyggelig, men ikke det enkleste intervjuobjektet fordi han er så ordknapp. Det er ikke fordi han er så grinete, men rett og slett fordi han er sky, sier Olsen, og trekker fram et eksempel fra oktober i fjor. Scholes var blitt kåret til månedens spiller i Premier League, og skulle selvsagt gjøres stas på ute på gressteppet før kampen.

- Du så hvordan han mislikte hele situasjonen. Han ville ha bort trofeet så fort som mulig, og begynne kampen. Men en glitrende fotballspiller er det, sier Olsen.

SCHOLES SCORES GOALS: Paul Scholes pådro seg en øyeskade i desember 2005, og kunne ikke spille igjen før i fjor høst. Denne sesongen har han vært av enorm betydning for Manchester United, som i denne kampen mot Newcastle, da han scoret begge målene i oppgjøret som endte 2-2. Foto: REUTERS
SCHOLES SCORES GOALS: Paul Scholes pådro seg en øyeskade i desember 2005, og kunne ikke spille igjen før i fjor høst. Denne sesongen har han vært av enorm betydning for Manchester United, som i denne kampen mot Newcastle, da han scoret begge målene i oppgjøret som endte 2-2. Foto: REUTERS Vis mer

- Er Scholes en «unsung hero»?

- Nei, det synges mye om Scholes på Old Trafford. «He scores goals, Paul Scholes», nynner Olsen

Dag Solheim fikk også en sjelden audiens hos Scholes i høst, da han intervjuet Scholes for Canal +.

- Det var et veldig positivt møte. Han er ikke den som kommer med avhandlinger, men det var ikke noe mas om at vi måtte bli ferdig. Jeg synes det er morsomt at noen spillere er litt mystiske og vanskelig å komme innpå, sier Solheim.

Mens han ventet på å intervjue Scholes, fikk han servert noen historier om 32-åringens anstrengelser for å slippe oppmerksomhet.

- United-spillerne blir av og til satt opp på intervjuavtaler på en tavle, men jeg ble fortalt at Scholes som regel er kjapp med å pusse seg ut derfra. Men han får visst aldri nok av fotball, og elsker å se fotball på TV, sier Solheim.

Dagbladet.no fikk erfare hvor mediesky Scholes er da vi sto i mixed zone etter United 3-0-seier over FC København i fjor høst.

Han var den første spilleren av alle som kom ut av garderoben, men strenet målbevisst forbi pressekorpset, selv om det var han som hadde scoret 1-0-målet med et praktskudd.

Er han Uniteds viktigste spiller?

- Scholes, hva synes du om kampen? ropte en journalist

- Very good, svarte Scholes.

Og så var han borte.

Sprer selvtillit

Fotballkommentator Kenneth Fredheim er enig i at Scholes skal ha stor ære av Uniteds sterke sesong, men mener Cristiano Ronaldo har vært den viktigste enkeltspilleren.

- Det er hardt å si Scholes er den viktigste spilleren når Ronaldo har spilt som han har gjort, men han går foran med eksempelets makt. Han sprer selvtillit til resten av laget, mener Fredheim.

- Han og Michael Carrick har de samme ekstreme styrkene; de er utrolig gode på én og to touch. Det er helt vesentlig for angrepsspillet til United. Ved siden av Giggs er Scholes en av de store kontinuitetsbærerne de siste 10 årene - og han har vært lysende denne sesongen, sier Fredheim.

Hylles av Fabregas

I dag blir 32-åringen hyllet av en unggutt som meget vel kan bli en like viktig brikke for Arsenal som Scholes har vært for United - Cesc Fabregas.

Han beundrer Scholes mer enn noen annen i Premier League.

- Han er en komplett, spektakulær spiller. For enhver spiller i Premier League er Scholes spilleren man vil prøve å etterligne, sier han.

Ryan Giggs er ikke stort mindre begeistret:

- Vi har fått bevist hvor mye vi savnet ham forrige sesong. På den tiden virket skaden så mystisk, så alle var litt bekymret. Han sier ikke mye selv, så vi visste ikke helt hva vi skulle tro. Men vi er lykkelige over å ha ham tilbake, fordi det ikke finnes en annen spiller som ham. Han er klasse, sier Giggs.

• Din mening: Hvilken spiller er viktigst for sitt lag i Premier League?

<B>I MÅLFORM:</B> Paul Scholes har scoret fire ligamål denne sesongen. Her har han satt inn 1-0 mot Liverpool.
<B>I SKYGGEN</B>: Paul Scholes hater rampelyset. Det samme kan ikke sies om Cristiano Ronaldo.