Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Monsterbakken i Tour de Ski

Er Holund et større håp enn Sundby? Ess i ermet kan ryste rivalene

De fleste snakker om Martin Johnsrud Sundby som Norges kandidat til å vinne Tour de Ski på herresiden. Men Hans Christer Holund har et så enestående potensial i monsterbakken at han kan gjøre som Therese Johaug.

OUTSIDER: Hvis Hans Christer Holund har dagen opp alpinbakken i Val di Fiemme, kan han klatre seg helt opp i tetkampen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OUTSIDER: Hvis Hans Christer Holund har dagen opp alpinbakken i Val di Fiemme, kan han klatre seg helt opp i tetkampen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBERSTDORF/VAL DI FIEMME (Dagbladet): Etter dagens 15 km klassisk fellesstart gjenstår kun en etappe av årets tour.

Når verdens beste langrennsløpere skal bestige den ukonvensjonelle monsterbakken i Val di Fiemme på Tour de Skis avslutningsetappe, er det så annerledes enn øvrige konkurranseformer at målepunktene er få.

Men det er ett renn som likner mye på denne stigningen opp det som mer presist heter Alpe Cermis-bakken: nemlig Lysebotn Opp, som er et rulleskirenn i knalltøff motbakke som finner sted under Blinkfestivalen i Sandnes i juli.

Da svenske medier spurte finnen Matti Heikkinen om hvordan han trodde det ville gå opp monsterbakken i forrige sesongs utgave av Tour de Ski, skapte han stor forvirring da han på utydelig finsk-engelsk forsøkte å uttale «Lysebotn».

I FORM: Hans Christer Holund har stått fram som en av de mest stabile norske herreløperne denne sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I FORM: Hans Christer Holund har stått fram som en av de mest stabile norske herreløperne denne sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Det var lenge en stor gåte hva han mente med dette merkelige ordet, før brikkene falt på plass og finske, svenske og norske journalister skjønte Heikkinens referanse til rulleskirennet som enten Heikkinen eller franskmannen Maurice Manificat bruker å vinne.

Den samme tendensen med de samme navnene i toppen ser vi også i monsterbakken i Val di Fiemme. Årets resultater i Lysebotn tyder imidlertid på at det er en norsk herreløper som denne gang kan gå raskest opp alpinbakken: nemlig Hans Christer Holund, som er 1.37 minutter bak Dario Cologna og et halvt minutt bak Martin Johnsrud Sundby i sammendraget.

Avstanden opp til Sergej Ustjugov, Alex Harvey, Aleksandr Bolsjunov og Aleksej Poltoranin er heller ikke spesielt stor når vi vet differansene som kan skille i monsterbakken. Cologna blir imidlertid knallhard å slå totalt, men lørdagens klassiske fellesstart kan endre mye på forutsetningene i touren.

Manificat, Legkov og Heikkinen

Langrenn er en sport med ekstremt mange variabler og følgelig store variabler på resultatlistene når nivået er så jevnt som på herresiden. Variablene er imidlertid ikke så mange opp monsterbakken i Val di Fiemme, hvor styrkeforholdet mellom utøverne er mer gitt på forhånd.

FORBEDRING: Hans Christer Holunds første møte med monsterbakken var ingen god opplevelse. Nå tror han imidlertid at han har knekt koden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBEDRING: Hans Christer Holunds første møte med monsterbakken var ingen god opplevelse. Nå tror han imidlertid at han har knekt koden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ved å studere tidligere resultater i bakken, får man en god indikasjon på styrkeforholdet i en slik kraftanstrengelse som favoriserer de lette og typiske oksygenopptak-kongene. Men endringer i form siden sist må naturligvis også tas med i betraktning i regnestykket.

Da er resultatene fra Lysebotn opp mest relevant. Det er de samme navnene som gjør det best her som gjør det best i Alpe Cermis-bakken. Resultatene fra årets klatring tyder på Holund blir mannen å slå for rivalene i monsterbakken.

- Jeg hadde en veldig god dag i Lysebotn opp, selv om det nok ikke var noen på laget som var overraska over at jeg var god på akkurat det. Hadde det vært en OL-distanse i motbakke tror jeg at jeg hadde vært sterk, sier Holund til Dagbladet.

I 2014 vant Maurice Manifcat Lysebotn opp med tiden 28.12 etter en jevn duell mot Martin Johnsrud Sundby. Året etter presset Matti Heikkinen vinnertida ned til 27.52 i konkurranse mot Aleksandr Legkov, Manificat og Sundby.

Hekkinen var også raskest opp Lysebotn i 2016 med vinnertida 28.02 og vant dermed nesten minuttet foran Tarjei Bø på 2. plass. Legkov og Dario Cologna ble nr. 4 og 5. Den nåværende sammenlagtlederen i Tour de Ski klokket inn på tiden 29.23.

Holunds monstertid

I sommer kom imidlertid Hans Christer Holund og leverte en tid som ingen noen gang har vært i nærheten av. Vinnertida 27.37 ga Holund en suveren triumf opp Lysebotn, godt over minuttet foran Simen Hegstad Krüger og Matti Heikkinen, som denne gang klokket inn på 29.03, mens Sundby brykte 29.49.

Det er dette rulleskirennet i motbakke som likner mest på monsterbakken i Val di Fiemme, og det er mange av de samme navnene som går igjen. Nevnte Manificat, Heikkinen og Holund var de tre raskeste opp monsterbakken i Tour de Ski i fjor, dernest etterfulgt av Marcus Hellner og Cologna. Også Sundby har levert gode tider her før.

Holund leverte denne knalltida i Tour de Ski i fjor, til tross for store skadeplager i skuldra i forkant av sesongen, som Holund selv trodde ville gå i vasken. I år er han på et helt annet nivå, noe den suverene seieren i Lysebotn opp er et godt signal på.

- Hvor mye tror du at du kan ta igjen opp den siste bakken?

- For to år siden ble jeg slått av Therese Johaug opp bakken der, og i fjor hadde jeg tredje beste tid. Det er litt avhengig av om jeg har gode bein og ski den dagen, men har jeg det, så skal jeg være helt oppe der, sier Holund beskjedent til Dagbladet.

Den forbedringen Holund gjorde i bakken kan fort overføres til Alpe Cermis-bakken i Val di Fiemme. Holunds lette fysikk gjør at han trolig passer enda bedre på et løst snøunderlag enn den harde asfalten opp Lysebotn. Om Holund er like suveren i monsterbakken som han var opp Lysebotn i sommer, kan 28-åringen plutselig klatre seg opp i både pall- og seierskamp i den spektakulære avslutningen.

Klatredronninga

I kvinneklassen er Heidi Weng normalt sett den sterkeste motbakkeløperen i Therese Johaugs fravær. I fjor gikk hun så raskt opp monsterbakken at Sergej Ustjugov fikk hakeslepp og knapt trodde sine egne øyner.

- Vi satt på rommet og skjønte ingenting. Heidi kunne sikkert ha kjørt ned og gått opp bakken en gang til i akkurat samme tempo. Det kunne aldri jeg ha gjort. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig. Heidi er rå, sa Ustjugov til Dagbladet sist gang de besteg bakken.

Blant annet slo Weng hovedkonkurrent Ingvild Flugstad Østberg, Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen og Therese Stadlober med rundt minuttet. Jessica Diggins gikk rundt halvannet minutt saktere enn Weng på avslutningsetappen i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!