Under sesongåpningen på Beitostølen i november var problemene til Johnsrud Sundby åpenbare. Etter en skuffende 40. plass og en brutt 15 kilometer var verdensmesteren langt nede.
- Det er som å få kniver i ryggen, det er ikke noe godt, sa Sundby til Dagbladet i pressesonen.
- Kan dette gjøre at du må vurdere ikke bare sesongen, men framtida som skiløper?
- Hvis dette ikke løser seg, så må jeg det. Det ligger jo i bakhodet. Jeg må bruke tida, sa Sundby den gang.
Lørdag har NRK premiere på dokumentarserien «Sundby mot verden». Der gir 36-åringen et unikt innblikk i veien mot VM i Oberstdorf. Sundby er kvalifisert til 15 kilometeren som regjerende verdensmester, men har til gode å prestere så langt i årets sesong.
- Vi er ikke redd for at Martin skal være i fysisk god nok form, god nok teknisk og kapabel til å ta gull til vinteren, men vi har et problem nå, og det er ryggen hans, forteller lillebror og trener, Sondre Sundby, i dokumentaren.
- I villrede
Ifølge Johnsrud Sundby selv går det meste av trening greit, men i konkurransesituasjoner låser ryggen seg.
- Det er første gang i livet jeg har et fysisk problem jeg ikke kan neglisjere, for jeg pleier å neglisjere de fysiske problemene. Men ryggen denne gangen setter meg ut. Jeg får ikke prestert når den kommer. Jeg blir helt lam, forteller Johnsrud Sundby.
Veteranen har i lengre tid prøvd å komme til bunns i problemene, men med VM stadig nærmere har han fortsatt ingen svar.
- Det er ikke så mange som kan noe om rygg vi ikke har vært hos. Jeg er i villrede og har vært i villrede i ett år. Jeg vet ikke hvordan jeg skal komme meg ut av situasjonen, forklarer han i dokumentaren.
Sundby har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger og rasket med seg 14 medaljer i OL og VM. Gjevest er nok det individuelle gullet på 15 kilometer klassisk i VM i Seefeld for to år siden.
Likevel er han ikke mett og som 36-åring ønsker han fortsatt å holde på en stund til.

- Har vært ekstremt tunge dager
Selvkritisk til eget kjør
Sundby revolusjonerte i sin tid hvordan man trente på det norske langrennslandslaget. I forkant av VM i Holmenkollen i 2011 begynte han med et treningskjør man knapt har sett maken til i norsk langrenn.
Treningsregimet med opptil 1100 treningstimer i året førte til vanvittig suksess for Røa-løperen, men det har også kostet.
- Risikoen med å trene så mye er et par faktorer. Det er et voldsomt kjør på kroppen. Et kjør som sannsynligvis hadde stått seg bedre med 800 timer enn med 1000-1100 timer i året, men med de timene dukker det også opp problemer, skader og problematikk underveis som man kan ta hensyn til, eller så kan man la være å ta hensyn til det, forklarer Sundby.
- Hvis du lar være å ta hensyn, som jeg har gjort, så kan de skadene bli litt mer framtredende enn de kunne vært. Så det er smartnessen rundt den slags problematikk som jeg ikke har vært så god på, sier 36-åringen selvkritisk.
Johnsrud Sundby skal delta på søndagens 30 kilometer klassisk under norgescupen på Lygna.
Dokumentaren «Sundby mot verden» har premiere på NRK1 og NRK TV lørdag 9. januar kl. 21.20.