-Er ikke trygg på Låhne Trym

Unghestspesialisten Øystein Tjomsland trener og kusker lovende Låhne Trym i V65-3 i ukens V65-omgang. Men han føler seg ikke trygg.

(Dagbladet.no): Vallaken tok en knusende overlegen seier for sin trener og kusk Øystein Tjomsland i sin siste start.

- Låhne Trym var tidligere svært variabel. Han travet et sterkt løp sist, men jeg synes det er mest riktig å kalle ham en outsider. Jeg tør ikke å kalle ham en banker, for helt trygg på ham er jeg ikke, forteller Øystein Tjomsland om den 4-årige Moe Odin-sønnen. Far sjøl skal ut i V65-5 litt seinere på kvelden.

Låhne Trym er et soleklart førstevalg og bankervalget til Dagbladets tipsekspert Bengt Berg i ukens V65-omgang.

Tjomsland fikk vallaken i trening en uke før derbykvalifiseringen i slutten av august. Det løpet kom for tidlig. I etterkant er hesten behandlet i flere knær.

-Det ble funnet en del rusk på ham, som vi har fått rettet opp, forteller Tjomsland til Dagbladet.no. Treningen er også lagt om.

-Jeg forsøker å legge opp et indivudelt opplegg for ham med mer rolige intervaller og ikke så mye fart i treningen, forteller Øystein Tjomsland.

Det er her Tjomsland har sin sterke side. Han har det med å forbedre hester han får i sin regi på kort tid.

- Når det gjelder S. J. s Otto (V65-6), var han veldig god sist. Han skal regnes helt i toppen. Han har trent fint, og jeg håper han har gått ytterligere frem. Han løste veldig kjapt i Derby, men er ingen startkatapult normalt. Vi står litt langt ute, men han er sterk og tåler å gjøre jobben selv. Er han som han var sist, har vi en stor vinnersjanse.

IKKE TRYGG. Øystein Tjomsland kan fortelle at Låhne Trym er behandlet i flere knær, etter at vallaken kom til stallen hans. Foto: HESTEGUIDEN.COM
IKKE TRYGG. Øystein Tjomsland kan fortelle at Låhne Trym er behandlet i flere knær, etter at vallaken kom til stallen hans. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

- Hvilken av dine to har den største vinnersjansen?

- Om jeg må velge, sier jeg vel S.J. s Otto siden han er den mest stabile av de to, avslutter Øystein Tjomsland.

Unghestspesialisten går nye veier

Øystein Tjomsland er ikke redd for å prøve nye metoder. Det siste på stallen er et automatisk foringssystem. Dette har treneren stor tro på.

- Jeg tror nok hestene får økt matlyst. Dessuten reduseres risikoen for magesår, siden de får oftere kraftfor og mindre porsjoner av gangen.

Hestene får kraftfor åtte ganger i døgnet. Første gang klokken 15 og siste gang klokken 05. For hester som er matleie, er det psykisk viktig med små porsjoner ofte. Vi får bedre kontroll på foringen på denne måten, forklarer Øystein Tjomsland som anbefaler foringssystemet til andre trenere. Han har tro på, at enkelte hester vil opptre forbedret i løpsbanen med dette nye systemet.

Moe Odin til tet

I V65-5 møtes kamphanene Moe Odin, Bokli Eld og Mørtvedt Jerkeld i et sprintoppgjør. Moe Odin har radet opp seirer i år og kan ta sin femtende årsseier.

- Jeg har ikke bestemt meg helt, men vil nok kjøre til for tet, sier kusk bak Moe Odin, Asbjørn Mehla.

- Han er kjapp i beina fra start, og jeg tror vi får teten. Jeg har bare positive rapporter på Moe Odin. Han har vært flink i hele år og holdt formen strålende over lang tid. Han har imponert meg. Jeg tror på en god seierssjanse igjen, sier Asbjørn Mehla til Dagbladet.no.

Det kan absolutt ende med seier til både far og sønn Låhne Trym i samme V65-omgang.

- Try Me On (V65-6) holder fin form, men møter hester med mer penger på seg denne gangen. Feilfritt kan han duge om det løser seg litt, opplyser kusk Asbjørn Mehla.

TIL TET. Kusk Asbjørn Mehla tror på seier igjen med unikumet Moe Odin. Han tror hingsten får teten.
TIL VÆRS. Dette er hesten Øystein Tjomsland har mest tro på. S.J.s Otto har en formkurve som peker rett til værs.