Er kaninhopping Norges søteste sport?

Dagbladet.no ble med norgesmesteren på trening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TØNSBERG (Dagbladet.no): Kristin Bergan (14) er norgesmester i høyde og lengde, men hun hopper ikke selv. Det gjør kaninen Lina, en dvergvedder som egentlig lyder navnet «Kløverdalens Gt Ch In Praise of You».

Men selv om Lina er dverg av rase, har hun en spenst som en toppidrettskanin. Under forrige NM hoppet Lina 2,45 meter i stille lengde. Norgesrekorden for mennesker er 3,71 meter (Arne Tvervaag).

- Da ble jeg litt sjokka. Jeg hadde ikke trodd hun skulle ta norgesrekorden, forteller Kristin til Dagbladet.no.

Økende popularitet

Hun har ti kaniner hjemme og trener kaninhopping i Tønsberg Hoppeklubb sammen med 44 andre medlemmer. Klubben er den største i Norge. Til sammen 294 medlemmer er registrerte i Norges kaninhoppforening (NKHF), og medlemstallet øker. Mange har funnet ut at det ikke er så dumt å la kaninen lufte seg litt.

- Kaniner er jo ikke skapt for å sitte i bur. Derfor må man i alle fall la dem få gå i luftegården. Men det aller beste er å hoppe, for det er naturlig for dem, mener Kristin, som mener hun har lykkelige kaniner.

- Dessuten får man se mye mer av personligheten til kaninen når man driver med hopping. Jeg kan godt forstå at man synes det er kjedelig med en kanin som bare sitter i bur. Men da må man gjøre noe med det selv, sier Siw Hauge (19). Hun er leder for hoppegruppen i Tønsberg, og ser at stadig flere gjør nettopp det.

- Kaninhopping blir mer og mer populært. Før kunne man trene med en bane hver, nå må vi stå lenge i kø, sier Siw.

Slik gjør du det

Kaninhopping foregår på denne måten: Eieren fører kaninen i et langt bånd festet til en sele rundt kaninkroppen. Kaninen hopper over hindere i en kroket eller rett bane. Høyden på hinderet avhenger av om kaninen er nybegynner, middels erfaren eller elitekanin.

- Jeg vet ikke hvorfor Lina er så flink. Hun har fått riktig trening, og så liker hun å hoppe, sier Kristin.

DagbladetTV fikk være med en dag på treningsbanen i Tønsberg. Lampefeberen, primadonnanykkene, og stilhoppene ser du i videoreportasjen ovenfor.

Har du en litt spesiell hobby, eller et dyr som kan fiffige triks, vil vi gjerne høre fra deg.

KANINHOPPERNE: Kristin Bergan (14) og Siw Hauge (19) har til sammen atten kaniner og trener kaninhopping hver tirsdag.
HVILEKANINEN: Hope var ikke så godt trent da hun begynte å hoppe. Derfor må hun hvile ofte.
PAPPAKANINEN: Ante var årets høydekanin i fjor og er far til rekordkaninen Lina.
REKORDKANINEN: Lina har norgesrekorden i lengde, og er dessuten årets lengdekanin.
KOMBIKANINEN: Birger både hopper og deltar på utstilling. Han er en supersosial fyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer