Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Er overbevist om at 12 lag i Tippeligaen er det beste

I dag presenteres nye løsninger.

BARBERER TIPPELIGAEN: Lenge er det snakket om å kutte ned på antall lag i Tippeligaen. Nå er det 16 lag, men hvor mange bør fjernes? Dette bildet er fra Ullevaal stadion, etter at seriemester Molde hadde slått Vålerenga 2-0. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
BARBERER TIPPELIGAEN: Lenge er det snakket om å kutte ned på antall lag i Tippeligaen. Nå er det 16 lag, men hvor mange bør fjernes? Dette bildet er fra Ullevaal stadion, etter at seriemester Molde hadde slått Vålerenga 2-0. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): TIDLIG PÅ SESONGEN fikk vi vite at Norsk Toppfotball (NTF) ønsker å forandre liga- og toppfotballstrukturen. I dag foreligger tre forslag til radikale endringer i seriesystemet. Og når november blir desember skal et av dem, etter grundige evalueringer på Ullevaal stadion (NTF/NFF) og rundt om i de 32 toppklubbene, presenteres fotballstyret.

For deretter å sendes videre som det største og viktigste forslaget på fotballtinget 2015.

ALLEREDE I SOMMER, da media fikk innsyn arbeidet som ble gjort av det nederlandske selskapet Hypercube, lå det i kortene at en reduksjon av antall lag i de to (?) øverste divisjonene ikke bare er veien å gå. Det er helt nødvendig.

Selv om alle alternativer ble belyst på grundigste vis — til og med en utvidelse av Tippeligaen til 18 lag ble vurdert før alternativet falt på urimeligheten til det hele undersøkelsens er basert på, dagens 16 lag — syntes det klart at 12 eller 14 lag i de to toppdivisjonene vil bedre kvaliteten (konkurransedyktigheten/ranking) og øke publikumsinteressen, sponsorinntektene og antall TV-seere.

Og det er det spørsmålet vil handle om den neste måneden — skal framtidas toppdivisjoner inneholde 12 eller 14 lag?

Fra et toppfotballperspektiv - der kvalitet, konkurransedyktighet og økonomi er de eneste parameterne man legger til grunn — er jeg overbevist om at 12 lag er det beste.

Men spør du hvilket forslag som går til fotballtinget i mars er jeg villig til å sette penger på at innholdet vil handle om 14 lag i hver liga.

JEG HÅPER JEG tar feil og at en Tippeliga på 12 lag (dobbelt serie før ligaen deles i to for ny dobbelt serie der man tar med halvparten av poengene fra de første 22 kampene) og en 1. divisjon på 12 eller 14 blir det man enes om. Fordi det på sikt vil bedre alt vi sliter med i dag, og gjøre de beste klubbene (og landslaget) mer konkurransedyktighet i Europa.

Men å redusere toppfotballfamilien fra 32 til 24 eller 26 lag nærmest med et pennestrøk, ser jeg ikke komme uten at man finner på noe særdeles attraktivt for alle de klubbene som vil føle seg direkte truet (fra 20 til 32 i dagens system) eller miste troen på en mulig toppklubbtilværelse (dagens 2. divisjon).

Et av dem kan være å kjøpe seg spissere toppfotball gjennom en bredere fordeling av kommende medieavtaler (TV-pengene) i dagens ligastruktur (1+1+4).

Et annet å forandre hele ligastrukturen dypere enn de to øverste divisjonene.

OVERGANGSSESONGEN (2016) TALER også i mot 12 lag i Tippeligaen. Fordi fem lag må rett ned og lag 11 må spille kvalifisering. Det scenarioet er så brutalt at jeg har vanskelig for å se en tilslutning selv om sesongen ville blitt den mest spennende og dramatiske i norsk fotballs historie.

For ikke å snakke om at den, når medisinen er tatt, vil gjøre norsk fotball bedre. Men 14 lag i et av de formatene vi ble presenterte i sommer — der man spiller dobbelt serie for deretter å dele ligaen i tre nye nivåer (mesterskap, midtsjikt og bunn der alle klubbene spiller for noe viktig, være seg seriemesterskapet, den siste plassen i Europa eller den siste plassen i ligaen) er det helt nødvendig at man enes om.

Kommer man ikke fram til et nytt seriesystem kan man like gjerne avvikle NTF og kjenne begrepet toppfotball dødt og maktesløst.

FOR Å GJØRE norsk toppfotball enda et hakk mer konkurransedyktig inn mot Europa bør man i tillegg fremme forslag om å flytte cupfinalen fra november til månedsskiftet mai/juni. Da vil cupvinneren møte E-kvalifiseringen en drøy måned etter finalen, og ikke åtte måneder slik det er nå. Det vil også hjelpe.

Og før noen begynner å sakke om den institusjonen cupen er i dette landet - er det virkelig noen som vil argumentere for at det er bedre og hyggeligere å reise til Oslo i november enn i juni.

Ikke det?

Vel, da sier vi det da.

Og kommer serieforandringen i forkjøpet gjennom å spille cupfinalen 2016 søndag 29. mai.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media