Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Er Ronaldo tidenes beste europeiske spiller? Dette mener ekspertene

Cruyff, Beckenbauer, Zidane, Ibrahimovic, Xavi, Iniesta, Müller, Di Stéfano, Puskás, Platini eller Ronaldo? I kveld kan sistnevnte feie all tvil til side.

KNUSER REKORDER: Cristiano Ronaldo scorer i et historisk høyt. Men er han tidenes beste europeiske fotballspiller? Foto: AP Photo/Lalo R. Villar
KNUSER REKORDER: Cristiano Ronaldo scorer i et historisk høyt. Men er han tidenes beste europeiske fotballspiller? Foto: AP Photo/Lalo R. Villar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Diego Maradona, Pelé og Lionel Messi blir alltid nevnt når man diskuterer hvem som er tidenes beste fotballspiller. Trioen er fra Sør-Amerika, men de siste åra er det de europeiske nasjonene som har hatt de beste landslagene.

Tyskland vant VM for to år siden. Spania vant i 2010, mens Italia jublet i 2006. Vi må tilbake til Brasils triumf i 2002 for å finne forrige ikke-europeiske vinner.

Likevel er det få som mener at noen europeere kan måle seg med den ovennevnte trioen. Av aktive spillere er Cristiano Ronaldo den eneste reelle utfordreren.

De neste ukene handler om europeisk fotball med Ronaldo som en sannsynlig hovedaktør. Det starter med Champions League-finalen mellom Ronaldos Real Madrid og byrivalen Atlético Madrid i kveld. Dernest venter EM i Frankrike, hvor Ronaldos Portugal er en outsider i et mesterskap som er mer åpent enn på lenge.

- Jeg tror ikke Ronaldo skyte Portugal til EM-gull. Jeg tror ikke han kan gjøre som Diego Maradona og vinne på egen hånd. I verdenssammenheng er Maradona størst, men i Europa slår ingen Ronaldo, sier kommentatorlegenden Arne Scheie til Dagbladet.

- Ronaldo er Europas beste sammen med Zinédine Zidane. Zidane vant alt, både EM, VM og Champions League. Det har ikke Ronaldo klart, men jeg rangerer likevel Ronaldo som den aller beste, mener Scheie.

Delte meninger I tillegg til Scheie har Dagbladet snakket med Kjetil Rekdal, Rune Bratseth, Jan Åge Fjørtoft, Lars Tjærnås, Øyvind Alsaker, Petter Myhre og Roar Stokke om tematikken: Er Cristiano Ronaldo tidenes beste europeiske fotballspiller?

Ja, mener flere av fotballekspertene. Bratseth, Alsaker, Myhre og Scheie mener ingen overgår portugiseren, Rekdal mener Ronaldo er nær det perfekte, Tjærnås mener Beckenbauer er aller størst, mens Stokke og Fjørtoft vegrer seg mot å konkludere.

VANT ALT: Zinedine Zidane hadde en komplett fotballkarriere og vant det han ville. Foto: REUTERS/Jerry Lampen
VANT ALT: Zinedine Zidane hadde en komplett fotballkarriere og vant det han ville. Foto: REUTERS/Jerry Lampen Vis mer

Navn som Johan Cruyff, Franz Beckenbauer, Zinédine Zidane, Zlatan Ibrahimovic, Xavi, Andrés Iniesta, Gerd Müller, Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskás og Michel Platini blir nevnt som Ronaldos sterkeste utfordrere i kampen om å være tidenes beste europeiske fotballspiller.

Dette er de norske fotballekspertenes refleksjoner rundt tematikken:

Kjetil Rekdal, fotballtrener og tidligere landslagsspiller: - Det er vanskelig å sammenlikne. Ronaldo er en fantastisk spiller med vanvittig fysikk. Ronaldo er nær det perfekte. Det skal bli vanskelig å bli like god som ham, men samtidig finnes det ingen begrensninger i fotball. Det går alltid an å bli litt bedre. Om noen har vært det, er vanskelig å si. Det er umulig å sammenlikne. Johan Cruyff var jo også helt sensasjonell i sin tid, om jeg må nevne et annet navn, sier Rekdal.

Lars Tjærnås, fotballekspert og tidligere fotballtrener: - Svaret er ubetinget ja, hvis vi tar ned det selvsagte i betraktning: at dagens spillere er bedre enn tidligere generasjoner. Alt går raskere, og de er på et annet nivå fysisk. Men han er - uansett kriterier - helt der oppe. I mitt hode er det framfor alt Johan Cruyff og Franz Beckenbauer som kan konkurrere med Ronaldo av de jeg har opplevd. For meg er Beckenbauer aller størst. Det har med to ting å gjøre: hvor mye han vant og hvor god han var.

- Det er selvsagt en nesten umulig øvelse å sammenlikne ulike generasjoner og totalt ulike spillertyper. Så noe handler om smak og behag, men Beckenbauer har på mange måter en komplett CV. Han var en enormt god individualist og vant mye med både klubb- og landslag. Så selv om det er urettferdig, fordi han spiller på et svakere landslag, må Ronaldo ha suksess i mesterskap.

Roar Stokke, fotballkommentator Viasat: - Han er i hvert fall tidenes målscorer i Champions League og den første til å score over 50 mål i seks sesonger på rad. Han er moderne fotballs råeste scoringsmaskin. Han drives tydeligvis av en besettelse av å score mål. Han har alle scoringsrekorder i Champions League og kan bli den første til å score i tre finaler.

- Jeg synes det både er umulig og feil å rangere ham opp mot spillere som Zinédine Zidane, Xavi og Andrés Iniesta. Det blir som å sammeligne epler og pærer. Bernt Schuster har sagt det best: Ronaldo er tidenes målscorer. Vurder ham ut ifra det og ingenting annet. Og det er jo det fotball handler om, å få ballen i mål. Der er portugiseren unik. Og med mål i dag lager han enda mer fotballhistorie.

Jan Åge Fjørtoft, fotballekspert og tidligere landslagsspiller: - Det er et stort spørsmål. Vi må passe på å ikke bli historieløse. Man bør google Puskas, Cruyff eller Gerd Müller. Men Ronaldo er en kandidat for denne tittelen, selvsagt - i ei tid da det går raskere og raskere banen og mindre plass.

Rune Bratseth, fotballekspert og tidligere landslagsspiller: - Ronaldo er nok tidenes beste europeiske fotballspiller. Ferenc Puskas, Cruyff, Zidane og Platini følger Ronaldo nærmest. Han er sportslig fabelaktig, men i overkant fokusert på seg selv.

Øyvind Alsaker, fotballkommentator TV 2: - Ronaldo vinner fordi han har holdt et absurd høyt nivå over ti år. Han har vunnet alt med verdens to største lag, Manchester United og Real Madrid. De nærmeste Ronaldo er vel Cruyff, Zidane, Platini og kanskje Zlatan. Portugal er en outsider i EM med Ronaldo på laget, selv om de ikke er på samme nivå som de største nasjonene.

Petter Myhre, fotballekspert og tidligere fotballtrener: - Ja, i hvert fall av dem som har spilt i min levetid, men han har selvfølgelig tøff konkurranse av spillere som Cruyff og Zidane, som er spillertyper som jeg synes er morsomme å se på. Ronaldos scoringssnitt er vanvittig bra.

Arne Scheie, kommentatorlegende: - Ronaldo har absolutt alt: fysikk, teknikk, driblinger og hodestyrke. De nærmeste Ronaldo og Zidane er Zlatan Ibrahimovic, Johan Cruyff og Franz Beckenbauer. Michel Platini kommer høyt oppe. Jeg kunne nevnt Alfredo Di Stéfano, men for å ikke bli skyldt for å være for gammel nevner jeg disse andre foran ham. Zlatan har 13 seriemesterskap på 15 forsøk i sine mange klubber. Det er helt rått. Men Ronaldo er nr. 1 og Zidane nr. 2.

LEGENDENE: Franz Beckenbauer og Johan Cruyff er to av tidenes beste fotballspillere. Foto: EPA/STAFF
LEGENDENE: Franz Beckenbauer og Johan Cruyff er to av tidenes beste fotballspillere. Foto: EPA/STAFF Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!