Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Er sjakk idrett?

Magnus Carlsen blir i hvert fall utslitt.

TOPPIDRETT: Magnus Carlsen var ikke i tvil om at han bedriver en idrett da han ble spurt i Sportmagasin-intervjuet i 2008. Faksimile: Sportmagasinet
TOPPIDRETT: Magnus Carlsen var ikke i tvil om at han bedriver en idrett da han ble spurt i Sportmagasin-intervjuet i 2008. Faksimile: Sportmagasinet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Denne saken ble publisert i Sportmagasinet i Dagbladet 19. september 2008. Onsdag 7. oktober 2009 havnet sjakk på sportssidene i Dagbladet.

- Jeg ser på meg selv mer som en idrettsutøver enn noe annet.

Det sa Norges sjakkgeni Magnus Carlsen da vi omsider fikk ham i tale. Vi møtte 17-åringen i Bilbao der seks av verdens beste sjakkspillere kjempet om 1,2 millioner kroner. Men dette kommer vi tilbake til.

Tidenes idrettsprestasjon
Nagano i Japan, 1998. De olympiske vinterlekene har kommet fram til den fryktede femmila. Etter to timer og fem minutters blodslit kommer en fullstendig utmattet Bjørn Dæhlie inn på oppløpet. Han kjemper mot verkende muskler og all verdens melkesyre på de siste hundre meterne. Dæhlie har møtt alle veggers mor, men nekter å gi seg. Vinnerviljen er sterkere enn både smerte og fornuft. Dæhlie kaster seg på magen over målstreken. Hjertet slår på spreng og pulsen dundrer i kroppen. Skikongen kaster et stjålent blikk opp på resultattavla, før hodet faller ned i snøen igjen.

Han er nummer en. Best i verden, åtte sekunder bedre enn en svenske.

I 107 sekunder ligger han der i snøen, urørlig, bortsett fra hiksting etter luft. Mange mener Dæhlies femmil er tidenes norske idrettsprestasjon; en oppvisning i kraft, styrke og mental råskap.

Bilbao i Spania, 2008. Inn på ærverdige og vakre Plaza Nueva kommer det rullende to biler. En svart og en hvit. Fra bilene stiger det ut seks mer eller mindre korrekt antrukne, dresskledde menn. Tre fra hver av bilene. De seks skal spille sjakk. De er kjørt hit den lille kilometeren fra hotellet. Til spredt applaus fra et femtitalls tilskuerne går de til midten av torget.

Brusteinsbelagte Plaza Nueva er et lukket torg, omgitt av vakre, kalkhvite og lyserøde murvegger. Plazaen fra 1821 er visstnok et ypperlig eksempel på neoklassisistisk arkitektur.

De seks mennene i dress er ypperlige eksempler på verdenseliten i sjakk. Den dårligst rangerte av dem er nummer åtte på verdensrankingen. Den høyest rangerte er nummer en og verdens beste. Han er 17 år, norsk og heter Magnus Carlsen.

16 brikker og 64 felt
Den eldste av de seks er 39 år gamle Vassily Ivanchuk og fra Ukraina. Sekstetten er alvorlig, men koster på seg et høflig smil til et
trettitalls fotografer og pressefolk fra hele verden.

Et par av spillerne sjekker at favorittkulepennen er på riktig plass i jakkelommen. Midt på torget er det bygd opp en glasskube. Kuben er lydtett og ventilert, og der inne venter tre sjakkbrett, tre bord, seks stoler og to dommere. De tre som ankom i hvit bil setter seg ved hvite brikker, de tre som ankom i svart bil setter seg ved svarte brikker.

Kamphanene håndhilser og første trekk blir spilt.

Koordinatene til trekket blir notert og spillet er i gang. De neste fem timene er de overlatt til seg selv, til intens kamp mot sitt eget og motstanderens hode. Her er ingen tilfeldigheter. Ingen terninger, ingen gode eller dårlige kort, ingen brekte staver eller bortforklarende smørebom. Her er det 16 brikker mot 16 brikker og 64 felt å plassere dem på.

Men er det idrett?

Sjakk på nyhet, sjakk på sport
Dette er første gang Sportmagasinet skriver om sjakk i vår over tre år lange levetid. Dagbladet skriver om Magnus Carlsens sjakkprestasjoner på nyhetssidene, mens vår faste sjakkspalte er plassert på kultursidene.

Aftenposten skriver om Magnus i sportsseksjonen.

Hvem har rett? Hva i alle dager er sjakk for noe? Er det et spill? En lek? Eller er det rett og slett idrett?

Sågar toppidrett? Eller kanskje det er en vitenskap?

Noen vil hevde at et velspilt sjakkparti er vakkert i seg selv, og at det hører inn under kategorien kunst. Andre mener sjakkspillet er et viktig bidrag til dannelse og selvutvikling, og vil kalle fenomenet for en kulturinstitusjon. At sjakk er en del av kulturarven. Men det ene utelukker ikke det andre. Idrett er kultur, og kunst kan være vitenskap. Begrepene flyter over i hverandre.

Du spiller fotball og du spiller sjakk. Du slår en golfball, vrir på et ratt og du flytter en sjakkbrikke. Sjakk er ikke medlem av Norges Idrettsforbund. Men NTGs toppidrettsgymnas har egen sjakklinje.

- Jeg tror de fleste forstår at sjakk er idrett.

Hjernen Agdestein
Hjernen bak sjakklinja på toppidrettsgymnaset er Simen Agdestein. Han er klar i sin tale på vegne av verdens 600 millioner sjakkspillere:

- I sjakk er det ingenting som heter flaks eller uflaks. Sjakk er brutalt ærlig, sier Agdestein.

41-åringen var i sin tid både landslagsspiller i fotball og verdens yngste stormester i sjakk.

- Sjakk spilles over alt i hele verden, og det finnes gode spillere over alt. Det er nesten bare fotball som kan måle seg.

Til daglig har han 14 elever på sjakklinja, ei linje som i år fyller ti år. Blant elevene er verdensstjernen Magnus Carlsen og det nye stjerneskuddet Jon Ludvig Hammer (18). Da Sportmagasinet er på besøk, er elevene ute og løper på det røde tartandekket på Nadderud stadion i Bærum. Agdestein tar av tida satt av til sjakk for å drive med fysisk fostring.

- På skolen ser vi på sjakk et par timer hver dag, i tillegg til et par økter fysiske trening i uka. I sjakktimene analyserer vi partier på storskjerm, diskuterer, jobber med PC, spiller mot hverandre og ser på ulike tema og åpninger. På samme måte som en trener fotball, kan en trene sjakk. Du trener opp hodet til å mestre ulike stillinger og situasjoner som kan oppstå, sier Agdestein.

Agdestein spilte fotball i Lyn med selveste Drillo som trener. Han fikk åtte A-landskamper og scoret mot Tsjekkoslovakia i 1988, i spisspar med Gøran Sørloth.

Samtidig spilte han superturneringer i sjakk - to år tidligere ble han nummer to i U20-VM i sjakk.

- Jeg opplevde sjakken som en oase hvor jeg kunne slappe av. Men med suksess på to fronter ble det for lite tid:

- Jeg fikk tilbud på alle kanter. Fra Rosenborg og alle klubbene i eliteserien. Agenter og manageren fra Besiktas i Tyrkia sto plutselig på Gardermoen.

Ville være vanlig
- Jeg angrer meg faktisk for at jeg prioriterte sjakk den gangen. Jeg burde gått til Rosenborg. Tenk på alt jeg hadde fått være med på da, sier læreren.

- Men jeg ville bare være helt vanlig, jeg. Spille sjakk, spille fotball og studere på Blindern. Så kom skadene. I 1991 røyk korsbåndet, og Agdestein slet med pust og kropp. Systemet fungerte ikke, som han selv sier.

- Da gikk også sjakkarieren til dundas. Etter det har jeg bare slengt meg med nå og da, sier Agdestein som nå føler seg i bedre form enn på årevis.

Dermed spiller han også bedre sjakk.

- Du blir så sliten av å spille sjakk. Det er forferdelig slitsomt fysisk. Og det genererer adrenalin og du får ikke sove. Hodet ditt føles som en kjempekuppel, og så baller alt på seg, sier han.

Vi tar et sjakkhistorisk tilbakeblikk. Året er 1984 og vi befinner oss i Moskva. For første gang på 15 år er det to sovjetrussere som skal slåss om verdensmestertittelen i sjakk. Reglene er enkle. Den første som vinner seks partier har vunnet, og det spilles inntil tre partier i uka.

Kampen skal stå mellom den unge og vitale Garri Kasparov på 21 år og den regjerende mesteren, 33 år gamle Anatoly Karpov. Kasparov virker å være i god form og godt trent. Det samme kan ikke sies om Karpov, men mesteren går ut i overbevisende stil.

Gikk ned 10 kilo
33-åringen vinner fire av de ni første partiene. Alle tror på lett match for Karpov etter den knusende ledelsen. Kasparov dømmes nord og ned.

De neste 17 partiene ender i remis (uavgjort). Parti 27 taper Kasparov igjen, og etter nesten tre måneder med sjakk er stillingen 5-0.
Karpov trenger bare en eneste seier til. Men noe har skjedd. Karpov er ikke lenger like overlegen. Og i parti 32 greier endelig 21 år gamle Kasparov å vinne. 15 nye remiser følger, men så vinner Kasparov igjen i parti 47. Og han vinner parti 48.

Plutselig er stillingen 5-3.

Da har presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) sett nok. Han avslutter kampen som hadde vart i over fem måneder uten tellende resultat. Karpov er utslitt. Mesteren har gått ned over ti kilo i løpet av de fem månedene og ser elendig ut. Fysisk bedre trente og 12 år yngre Karpov ser derimot like frisk og rask ut som i starten av VM-kampen.

VANT I KINA: I natt ble Magnus Carlsen historisk, han er den yngste som har kommet seg over 2800 rankingpoeng.
VANT I KINA: I natt ble Magnus Carlsen historisk, han er den yngste som har kommet seg over 2800 rankingpoeng. Vis mer

Offisielt ønsker ingen av de to at kampen skal avsluttes, men det er ingen hemmelighet at Karpov er mer tilfreds med avgjørelsen enn Kasparov, tross sin 5-3-ledelse.

Kasparov er under sterkt press fra myndighetene i Sovjet om å godta avgjørelsen, men egenrådige og frittalende Kasparov kommer med skarp kritikk av prosessen, og ikke minst sitt eget lands sjakkforbund. At så åpen og hard kritikk mot eget land ikke får følger for Kasparov i Sovjetunionen, hever mange øyenbryn, ikke minst i Vesten.

Evnen til konsentrasjon
 Året etter, i 1985, ble VM-kampen spilt på nytt, denne gangen som best av 24 partier. Kasparov vant 13-11 og ble tidenes yngste verdensmester, 22 år gammel, etter seier i aller siste parti.

At Kasparov tjente på å være i fysisk god form, overrasker ikke treningsekspert Johan Kaggestad:

- Fra treningslæren vet vi at det er sammenheng mellom god fysisk form og evnen til konsentrasjon. Undersøkelser som er gjort på dette, viser at barn som er i fysisk god form både er mer kreative og har større evne til konsentrasjon enn barn i dårlig form, sier Kaggestad.

- Jeg tror det er derfor Tiger Woods er så god i golf. Han er rett og slett bedre trent enn konkurrentene, alt fra tørrlagte alkoholikere til hva de nå har vært. Kaggestad mener sjakk faller innenfor sportsbegrepet.

- I sjakk er det en ekstrem prestasjonskultur, på linje med den vi ser i tradisjonelle idretter, som for eksempel sprint.

De beste sjakkspillerne holder etter min mening et like høyt nivå i sin gren som de beste sprinterne på 100-meter gjør, sier Kaggestad.

- Det mentale er vesentlig i all idrett, og det er ekstremt viktig i sjakk. Det er en utholdenhetsprøve å være topp konsentrert over lang tid.

Narkotika
For å holde konsentrasjonen oppe har også sjakkspillere tydd til juks. Medikamenter og narkotikum som skjerper sansene og gjør deg mer årvåken og oppvakt, har vært spesielt populære blant juksemakerne. I 2001 innførte det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) IOCs dopingregelverk.

Spillerne risikerer nå å bli testet på linje med en langrennsløper eller sprinter. Grunnen er at FIDE ønsker at sjakk skal bli OL-gren. I OL i Sydney i 2000 var da også sjakk prøvegren.

Villmarkens storebror, NRKs naturkjendis Lars Monsen, er ikke et sekund i tvil om hvordan brettspillet han er så glad i, skal klassifiseres.

- Selvsagt er sjakk idrett! Alle som har spilt et langt sjakkparti vet hvor slitsomt og tøft det er. Jeg spilte et parti på over 7,5 time. Jeg falt sammen som en klut etterpå, sier Monsen.

- Etter et slikt parti må du legge deg ned å hvile. Du blir helt utslitt. Det er ikke alle som vet at hardhausen Monsen er en meget habil sjakkspiller.

I år vant han klasse II i landsturneringen i sjakk. Landsturneringen er den eneste turneringen han spiller hvert år, og neste år skal Monsen bryne seg på enda tøffere motstand i klasse I, klassen under eliteklassen med mesterne som Simen Agdestein og Magnus Carlsen.

Sjakk-Monsen
Vi møter Lars Monsen på en kafé på Gran på Hadeland for en sjakkprat. Monsen er på snarvisitt tilbake til sivilisasjonen fra en ekspedisjon i Jokkmokk - han skal motta Den Norske Friluftsprisen på Friluftsfestivalen på Raufoss seinere på kvelden - og han har gitt oss klar beskjed om å ta med sjakkbrikker til kaffen.

- Du har ikke med sjakklokke da? spør Monsen og klår seg i skjegget.

Friluftsmannen hadde sett fram til et par lynsjakkpartier. I lynsjakk har begge spillere bare fem minutter til rådighet, så det må tenkes raskt og flyttes fort. Men Monsen trives med lengre partier også.

- Spiller du lange sjakkturneringer, må du være i god fysisk form. Sjakk er en fysisk idrett. En utholdenhetsidrett, sier Monsen, og skyver d-bonden to hakk fram.

Inne i glasskuben i Bilbao er kampen i full gang. Magnus spiller mot Ivanchuk, ungt pågangsmot mot erfaring og rutine.

Men det er Magnus som har det psykiske overtaket. Åtte ganger har de to møttes, fire ganger har Magnus vunnet, fire ganger har det endt remis. Ukraineren har aldri slått vår mann i et parti med full betenkningstid. I sjakkretser blir eksentriske og originale Ivanchuk omtalt som ei «melkeku» for Magnus.

Uttrykket brukes når en spiller har et klart overtak og ofte vinner mot en annen spiller. Men ukraineren er nummer to på verdensrankingen og ingen å leke med. I kveld vil Ivanchuk ha revansj.

På torget utenfor er det livat. Det arrangeres lynsjakkturnering og de tre superpartiene analyseres og diskuteres heftig på ulike storskjermer. Hundrevis av tilskuere titter inn til de seks spillerne gjennom vinduene. På et podium blir eksverdensmester Boris Spassky intervjuet.

Mentalt overtak
Det er visst dette han lever av nå. Vi forsøker å spørre om hva han synes om Magnus, men Spassky er opptatt. En sjakkjournalist visker oss i øret at han nok er mer meddelsom over et glass god rødvin. Men rødvin blir det ikke tid til, for ting skjer i glasskuben. Magnus er i trøbbel.

- Sjakk er mye taktikk, og det handler om å ha det mentale overtaket på motstanderen, sier Lars Monsen, og flytter nok en brikke inn i angrepet i vårt uformelle sjakkparti.

- Jeg husker jeg observerte hvordan Simen Agdestein brukte fysikken sin under NM. Han satt med beina rett ut, strakte seg og la armene bak hodet. Han gjorde seg stor og skremmende, sier Monsen.

- Magnus gjør noe av det samme. Han ser rett inn i øynene til motstanderen, hevder turgåeren, som på lange turer alltid har med ei sjakkbok for å lære seg en ny åpning og et lite magnetbrett.

- Når det er mørketid på Finnmarksvidda og vinden river i bardunene på teltet, ligger jeg i teltet med hodelykt og sjakkbrett. Da koser jeg meg i soveposen med kaffe og sjakkteori, ler Monsen.

Både foran sjakkbrettet og ute i naturen er han opptatt av det mentale.

- På lange turer går du helt ned i kjelleren. Det gjør du også i lange sjakkpartier. Du kjenner på din egen smerteterskel.
Noen ganger kan du tro at du står godt i sjakk, og så gjør motstanderen et trekk du har oversett. Det er en psykisk nedtur. Du tenker at nå raser det, og da må du være hard mot deg selv. Det er som å møte bjørn når du er alene i skogen. Du må holde roen og blokkere ut alle negative tanker. Det dummeste du kan gjøre er å få panikk, sier Monsen.

Enklere å bli verdensmester i fotball
- Selvsagt blir en mer fysisk sliten av en lang ekspedisjon, men hva er egentlig verst? Å være fysisk utslitt eller å være psykisk utslitt? spør naturelskeren, samtidig som han vinner partiet.

Er det vanskeligst å bli verdens beste i sjakk eller i fotball?

Vi stiller spørsmålet til Simen Agdestein. Han, om noen, burde vite hva han snakker om:

- Det er mye, mye vanskeligere å bli verdens beste i sjakk enn i fotball. I sjakk er du helt alene, du kan ikke være heldig å havne på et godt lag. Fotball er mer diffust. I sjakk har vi ratingsystemet som et presist mål på hvor god du er. Det Magnus gjør er helt ekstremt.  Alle har hørt om Kasparov. Snart har alle hørt om Magnus. Om ti år tror jeg han kommer til å være mer berømt enn Solskjær er i dag, sier Agdestein.

- Kasparov havnet ofte på lister over verdens ti største idrettsutøvere. Jeg tror ikke det er lenge før Magnus også havner på slike lister. Og han bare leker. Han er kreativ og har klisterhjerne. Jeg husker da Magnus var 14 år. Han var på besøk hos oss på sjakklinja og spilte ti partier i blinde samtidig. Magnus satt med ryggen til brettene og sa trekkene høyt. Motstanderne kunne se brettet, likevel vant Magnus seks partier, blant annet mot juniornorgesmesteren, og tapte bare to. Ingen trodde han skulle klare å huske alle partiene fra hverandre, men det gjorde han. Stemningen var magisk.

I Bilbao skjer ting raskt. Magnus tar en siste slurk av flaska med appelsinjuice han alltid har med seg, kikker på stillingen på brettet og strekker fram neven. Han takker Ivanchuk for kampen. Magnus klarer ikke å stoppe ukrainerens løpske bonde uten å måtte ofre noen av sine egne, mer verdifulle brikker.

Et sjakkparti på dette nivået spilles så å si aldri helt fram til en av spillerne blir satt sjakkmatt. I sjakk er det viktig å vite når du skal gi opp, og det regnes som særdeles uhøflig å fortsette å spille hvis du har endt opp med det som på sjakkspråket kalles «en tapt stilling».
Stillingen på brettet er tapt.

Preget av tap
Vi har et håp om å få intervjue Magnus etter partiet. Magnus har på forhånd sagt ja til å snakke om sjakk og idrett, men far Henrik har advart oss om at det kan bli vanskelig ved et eventuelt tap. En nederlandsk sjakkjournalist som følger sirkuset på nært hold har skjønt at vi er norske. Han gir oss skjevt smil, før han medfølende sier: «Good luck...».

Magnus er ikke glad i å tape. Han gjør sin plikt og gjennomfører et kort intervju med arrangørene foran et 3-400 tilskuere på podiet ved siden av glasskuben. Spørsmålene dreier seg hvor han gjorde den avgjørende feilen, og Magnus er tydelig preget av tapet. Svarene er korte, engelsken god, men stemmen mistilpass. Han koster på seg et lite smil til publikum i det han klappes på skuldra og får slippe flere forklaringer.

- Ikke i kveld. Ikke nå, sier Magnus, da vi lurer på om han har noen minutter.

Han ser unnvikende unna. Han gjør det helt klart for far Henrik og sine tre søstre, Ellen (19), Ingrid (14) og Signe (11) at det eneste han vil nå, er å komme raskest mulig tilbake til hotellet. En fan vil ha et bilde, men svaret er det samme:

- Ikke nå.

Magnus forsvinner ut av Plaza Nueva. Det er bare 20 timer til neste parti begynner, og han må få tapet ut av hode og kropp.
Heldigvis for Magnus taper også Veselin Topalov, bulgareren på andreplass. Dermed leder Magnus fortsatt den pengestinne turneringen.

Førstepremie på nøyaktig 1,2 millioner kroner - summer sjakk tidligere bare har sett i VM-kamper.  I kveld er ikke sjakk lek. Vi mistenker at sjakk heller ikke er så fryktelig moro.

Dagen etter taper en småsyk Magnus igjen. Han sliter med en forkjølelse han pådro seg i Moskva helga før, under VM i lynsjakk. Nettopp Topalov er Magnus' overmann denne kvelden, og bulgareren overtar teten i turneringen.

Mail etter midnatt
Likevel svarer Magnus denne kvelden på spørsmålene våre. Han svarer på mail etter midnatt:

- Vel, selv om mange sjakkspillere og tilskuere legger mye vekt på det estetiske ved sjakk, er jeg mest opptatt av å vinne, sier Magnus.

- Det er selvsagt et definisjonsspørsmål om sjakk er idrett, men jeg ser i grunnen på meg selv mer som en idrettsutøver enn noe annet. Likevel er ikke tilhørighet eller ikke til idrett spesielt viktig for meg, sier Magnus, som mener at sjakken har mange av de viktige aspektene som idrett.

- Dette gjelder for eksempel langsiktig trening av spesielle ferdigheter, psykisk styrke, nitidige forberedelser før konkurranser, konsentrert innsats, kamp mann mot mann og viktigheten av å være best når det gjelder. Samtidig er det ikke samme behov for utholdenhet eller styrke som i fysiske idretter.

Magnus Carlsen påpeker at det ikke er like absolutte krav i sjakk til kosthold og fysisk trening.

- Men det er nok like viktig å være fokusert, kunne holde konsentrasjonen ved like i flere timer samt være psykisk forberedt. Det er også mye prestisje og en del penger involvert i sjakk på toppnivå, sier Magnus.

- Jeg blir både fysisk og psykisk sliten, i høyeste grad. Jeg har sjelden overskudd til annet enn selve partiene under en turnering. I løpet av en turnering går jeg også ofte noe ned i vekt på grunn av det høye spenningsnivået og anstrengelsene over lang tid. Tidligere trente jeg en del fysisk før eller etter partiene. Jeg har ikke like ofte overskudd til dette nå for tida, men enkelte ganger blir det litt fotball eller løping, sier Magnus.

Han kobler av mellom slagene ved å holde kontakten med venner via Internett, se sport på TV eller se en god film. Medie- oppmerksomheten synes han kan bli i meste laget:

- Jeg forstår at arrangører og turneringssponsorer ønsker god dekning i media, og at spillerne derfor må stille opp i en del sammenhenger. Likevel synes jeg nok det blir litt mye under selve turneringene fordi det går ut over muligheten til avkopling mellom partiene. Det er heller ikke like morsomt å stille opp dersom man har tapt, innrømmer unggutten, som fortsatt ikke er gammel nok til å kjøre bil.

Idrettsfilosof
Til slutt koker altså sjakk og idrett ned til et definisjonsspørsmål. Rektor ved idrettshøyskolen, Sigmund Loland, mener det låter for pompøst og kalle seg idrettsfilosof, men har lenge forsket og jobbet med idrettsfilosofiske spørsmål.

- I allmenn språkbruk i Norge har idrett noe med kroppsutfoldelse å gjøre. Det elementet mangler sjakk. Men i andre kulturer, for eksempel i Øst-Europa ser de annerledes på det. Her er sjakk definitivt definert som idrett, sier Loland.

- Sjakk inneholder konkurranse, det krever avanserte ferdigheter og du trenger smartness i øyeblikket, men det mangler kroppsutfoldelsen.

Loland mener sjakk både kan kalles ferdighetsspill og intellektuell idrett. Han minner om at ordet idrett kommer fra norrønt og består av ordene id og drott. Id betyr aktivitet eller dåd, mens drott betyr kraft, styrke eller utholdenhet.

- Idrett vil si kraftfull dåd, sier Loland. I utgangspunktet ble ordet brukt om alle store prestasjoner, både skalding, evnen til runeskrift, musikk, politisk kløkt og fysiske prestasjoner og krigersk kamp. Ordet sport kommer derimot fra engelsk, som igjen har hentet uttrykket fra gammelfransk. Ordet betyr atspredelse eller lek.

- På spørsmål om sjakk er idrett er mitt svar; kanskje. I idretts opprinnelig betydning, så ja. I dagligtalen, nei, sier idrettsforskeren.

- For meg personlig er ikke sjakk idrett.

Det sier tidligere toppsyklist Atle Kvålsvoll, som er tilknyttet Olympiatoppen. Han har ansvaret for utholdenhetsidrettene, og er ekspert på utholdenhet og idrett.

I tillegg er han trener for Thor Hushovd.

Som bridge og dataspill
- Jeg vil putte sjakk i samme klasse som bridge, noe som går på det mentale og psykiske. For meg handler ikke sjakk om det fysiske, sier Kvålsvoll.

- Men jeg regner med at spillerne må trene for å klare å holde fokus, så det kan være en sammenheng mellom fysisk form og prestasjon.
Da han får tenkt seg om, utelukker ikke den tidligere syklisten at sjakkspillere og idrettsutøvere i utholdenhetsidretter har noe å lære av hverandre.

- Det er noen kollisjoner her, særlig innen mental trening. Da begynner vi kanskje å nærme oss at sjakk er idrett, likevel, sier Kvålsvoll.

Generalsekretær Dag Danielsen i Norges Sjakkforbund er ikke i tvil:

- Jeg drev med friidrett og langdistanseløping i min ungdom. Etter min mening er et hardt turneringsparti i sjakk mer fysisk anstrengende enn å løpe en 5000 meter. Sjakk er i aller høyeste grad idrett.

Hvis sjakk blir godkjent som sport eller idrett, vil snart mange andre tilsvarende aktiviteter komme etter.

FØRSTESIDEN: Magnus Carlsen fikk innpass i Sportmagasinet i fjor. Først onsdag var han i Dagbladets sportspalter i hovedavisa.
FØRSTESIDEN: Magnus Carlsen fikk innpass i Sportmagasinet i fjor. Først onsdag var han i Dagbladets sportspalter i hovedavisa. Vis mer

Bridge er et kortspill de fleste sjakkspillere har stor respekt for. De ivrigste pokerspillerne mener at flaksen i spillet forsvinner når det spilles over lang nok tid.

Dersom sjakk er idrett, er poker også idrett, hevder noen. Og hva med dataspill?

- Dataspill krever faktisk en viss form for finmotorikk, sier Loland, og legger til at vi i Øst-Asia har ligaer, konkurranser og ser at de beste dataspillerne blir stjerner og kjendiser.

- Dette er bare et eksempel på at idrettsbegrepet utfordres fra flere kanter, sier idrettsforskeren.

Cheerleading og casting er idretter
- De neste 30 åra tror jeg vi kommer til å se flere endringer i hvilke idretter som er med i Norges Idrettsforbund, spår Johan Kaggestad.

I dag er forbundene for både cheerleading, bowling, casting (kasting på blink med fiskestang), cricket, curling, dykking, frisbee, hundekjøring, seiling, softball og vannski medlem av idrettsforbundet.

Medlemskap vil si at de får være med og dele tippemidlene, altså pengene som pløyes inn i idretten fra Norsk Tipping. Norges Sjakkforbund får ingenting av denne kaka.

- Om sjakk er idrett eller ikke handler om både penger og status. Dette er en maktkamp, sier Loland.

President i idrettsforbundet, Tove Paule, sier det slik:

- Jeg er personlig svært imponert over sjakk og av konsentrasjonsferdighetene spillerne viser. Jeg har spilt det selv, både mot broren min og faren min, sier Paule.

- Men når det gjelder spørsmål om medlemskap i idrettsforbundet, må det først foreligge en søknad. Det gjør det ikke, og det er ikke noe jeg kan eller skal ta stilling til nå. Men jeg tror det er delte meninger om sjakk er idrett i Idretts-Norge. De fleste vil nok ikke definere sjakk som idrett, siden det ikke er en fysisk aktivitet.

Simen Agdestein er av en annen oppfatning.

- Sjakk bør ikke krype og tigge om å bli medlem av idrettsforbundet. Det er idrettsforbundet som bør krype og tigge om å få sjakk som medlem, sier Agdestein.

Menge med idretten
- Men jeg er ikke så sikker på om vi bør nedverdige oss til å menge oss med idrettsforbundet. Sjakk har et vitenskapelig og kunstnerisk aspekt ved seg som ingen andre idretter er i nærheten av, fastslår han.

Til slutt endte Magnus Carlsen på andreplass i Bilbao. For sine ti partier innkasserte 17-åringen en premiesjekk på 560 000 kroner. Veselin Topalov fra Bulgaria vant.

SJAKK OG SOVEPOSE: Lars Monsen er klar, sjakk er sport.
SJAKK OG SOVEPOSE: Lars Monsen er klar, sjakk er sport. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!