Er turister i byen før VM og lager egne kart. Så løper de om VM-gull

Anne Margrethe Hausken Nordberg mener det ikke er en rettferdig konkurranse.

KRITISK: Veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg liker ikke måten VM-sprinten i orientering løses i dag. Med åpen by i forkant kan løperne være turister i VM byen og dermed gjøre seg kjent på forhånd. Foto: Jens O. Kløvrud
KRITISK: Veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg liker ikke måten VM-sprinten i orientering løses i dag. Med åpen by i forkant kan løperne være turister i VM byen og dermed gjøre seg kjent på forhånd. Foto: Jens O. Kløvrud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NAIRN (Dagbladet): I dag løper Norge den første distansen under VM i orientering.

Sprintstafetten med to herre- og to dameløpere går i skotske Nairn — en VM-by som på forhånd har vært åpen for deltakerne.

- Ikke rettferdig
VM-løpere og ledere har det siste året kunnet bevege seg i byen som turister med fotoapparat for å gjøre seg best mulig kjent. Kampen om sekunder og VM-medaljer dermed startet lenge før selve konkurransen.

De fleste nasjonene har laget egne kart over VM-terrenget etter sine besøk som turister.

- Jeg føler ikke at det er en rettferdig konkurranse, sier Anne Margrethe Hausken Nordberg (39).

Hun signaliserte allerede i høst at hun ikke ville løpe den individuelle VM-sprinten som avgjøres søndag.

- Det trigger meg ikke at byen er åpen for deltakerne i forkant. Denne løsningen favoriserer de sterke nasjonene, sier Hausken.

Ikke normalt
Normalt er konkurranseområdene sperret for løpere og ledere i god tid før en konkurranse. Slik er det under VMs skogsdistanser, men altså ikke i bysprintene.

Her har det Internasjonale orienteringsforbundet (IOF) bestemt at deltakerne kan være så mye "turister" i VM-byene de ønsker.

- I praksis betyr dette at alle landene lager egne kart over området basert på tilgjengelig grunnlagsmateriale, egne bilder og observasjoner utøverne gjør som "turister". De store nasjonene er naturligvis oftest på tur i VM-byene,  sier den norske veteranen.

Da hun sikret Norges eneste sprint VM-gull i 2008, møtte løperne et området som på forhånd var sperret.

Hun tok sin selvvalgte vei mot postene i ukjent terreng, slik definisjonen på o-idretten opprinnelig er.

- Løsningen med et åpent området er blitt en del av pakka og skal i utgangspunktet sikre at også de som ikke tidligere har kjennskap til området skal kunne forberede seg som de lokalkjente.

- Jeg sier ikke at det blir enkelt og at den beste ikke vinner, men selv skulle jeg ønske at byen var sperret — på vanlig måte.

EGET KART: Dette er et utsnitt av kartet Norges Gaute Hallan Steiwer har tegnet etter "turist-besøk" i byen Nairn — i tillegg til "gransking" av google maps, flyfotos og street view. Med kart over VM-byen kan løperne på forhånd studere mulige løypevarianter,  vurdere ulike strekk og dermed spare tid på å finne raskeste vei mellom postene. Et sprintkart tegnes i målestokk 1 : 4000. Det betyr at en centimeter på kartet er 40 meter i terrenget. Det lyse gule er løpbar, det grå er bygninger, grønt er hager/parker, og de tjukke svarte strekene er gjerder/murer som ikke er lov å passere. En sprintkonkurranse varer i om lag 13 minutter og er normalt svært tette oppgjør der hvert sekund teller og kan være forskjellen på suksess eller fiasko. Kart: Gaute Hallen Steiwer (løper VM-sprint søndag)
EGET KART: Dette er et utsnitt av kartet Norges Gaute Hallan Steiwer har tegnet etter "turist-besøk" i byen Nairn — i tillegg til "gransking" av google maps, flyfotos og street view. Med kart over VM-byen kan løperne på forhånd studere mulige løypevarianter, vurdere ulike strekk og dermed spare tid på å finne raskeste vei mellom postene. Et sprintkart tegnes i målestokk 1 : 4000. Det betyr at en centimeter på kartet er 40 meter i terrenget. Det lyse gule er løpbar, det grå er bygninger, grønt er hager/parker, og de tjukke svarte strekene er gjerder/murer som ikke er lov å passere. En sprintkonkurranse varer i om lag 13 minutter og er normalt svært tette oppgjør der hvert sekund teller og kan være forskjellen på suksess eller fiasko. Kart: Gaute Hallen Steiwer (løper VM-sprint søndag) Vis mer

- Om noen i så fall skulle være for lokalkjente til å delta, mener jeg det er en liten pris for en mer rettferdig konkurranse, sier Hausken som deltar i sitt tiende VM.

Løper for Norge

På lørdagens sprintstafett er Anne Margrethe Hausken Nordberg imidlertid med. Der skal tobarnsmammaen på 39 år i aksjon sammen med Elise Egseth, Håkon Jarvis Westergård og Øystein Kvaal Østerbø.

- Jeg hadde lyst til å være med — å vise at Norge også er en sprintnasjon. Dermed har jeg vært "turist" uten kart, men med kamera i Nairn.

- Jeg føler at jeg har oversikt over området og har sett mulighetene for hvordan de legger løypene.
Kunstige stengsler

Arrangørene har mulighet til å sette opp kunstige stengsler — gjerder som steger gater og smug og som dermed endrer kartet og mulige løpstraseer som løperne på forhånd har pugget.

- Det gir selvsagt nye utfordringer, men jeg mener "åpen by" ødelegger hele konseptet. Det fjerner konkurransen fra det jeg forbinder med orientering - når du får kartet i startøyeblikket og ikke aner hva som møter meg, sier Hausken og legger til:

 - Det blir som å åpne julegaven på forhånd. Du vet hva du får på julaften.

Landslagsjefen enig

Landslagssjef Kenneth Buch har stor forståelse for Hauksens mening og beslutning.

- Jeg har nok samme holdning. At konkurranseområdet er åpent i forkant bryter med en av o-idrettens sterkeste verdier — å finne vei i ukjent terreng.

- I noen tilfeller kan det være vanskelig å "stenge" en by for utøverne, men jeg er kritisk til at arrangører og det internasjonale forbundet ikke bruker mer tid for å finne egnede områder for å unngå utfordringen at noen blir for lokalkjente.

Norge har ikke klart å ta steget opp som en sprintnasjon. Det er i skogen norske postjegere treffer blink.

- At konkurransebyene er åpne før et VM, er ikke med og fremmer interessen for sprint blant norske løperne, sier Kenneth Buch.

- Men nå er det slik og det må vi forholde oss til selv om vi er kritiske. Vi har vært "turister", vi har fotografert og brukt Google street view. I tillegg har en av løperne, Gaute Hallan Steiwer, tegnet kart over sprintstafett-området.

- Bedre enn i fjor

TIL FINALE: Gaute Hallan Steiwer har tegnet kartet for det norske stafettlaget til lørdagens mix-stafett i VM. Fredag kveld kvalifiserte han seg til den individuelle finalen i Forres. Den avgjøres søndag. Foto: Jens O. Kløvrud
TIL FINALE: Gaute Hallan Steiwer har tegnet kartet for det norske stafettlaget til lørdagens mix-stafett i VM. Fredag kveld kvalifiserte han seg til den individuelle finalen i Forres. Den avgjøres søndag. Foto: Jens O. Kløvrud Vis mer

Landslagssjefen er på plass i Inverness med troppen på 15 løpere og med ambisjoner om å gjøre et bedre VM enn i fjor. Da ble det en gull og en bronse — begge sikret av Norges ener, Olav Lundanes. Sunnmøringen med tre VM-gull, har slitt med overbelastede lår og er et mer usikkert kort enn normalt denne gang.

- Foruten at vi skal ta flere medaljer enn sist, er ambisjonene fire løpere topp-10  på hver øvelse. Vi vet det blir knalltøft — ikke minst på sprintdistansene, sier Kenneth Buch.

Fem til sprintfinalen

Da VM startet med kvalifisering til den individuelle sprinten i Forres i dag, løp fem av seks norske løpere seg til finaleplass.

Øystein Kvaal Østerbø og Silje Ekroll Jahren var de beste norske, men både Elise Egseth, Gaute Hallan Steiwer og Håkon Jarvis Westergård tok seg videre.

Ida Marie Næss Bjørgul hadde en dårlig dag og var den eneste av de norske som ikke kvalifiserte seg til søndagens finale.

VM orientering:

Sted: Inverness, Skottland

Distanser:

1. 8: Sprint-stafett, Nairn

2.8: Sprint, Forres

4.8: Mellomdistanse, Darnaway

5.8: Stafetter, Darnaway

7.8: Langdistanse, Glenn Affric

Den norske troppen:

Olav Lundanes, Magne Dæhli, Carl Godager Kaas, Hans Gunnar Omdal, Torgeir Nørbech, Gaute Hallan Steiwer, Håkon Jarvis Westergård, Øystein Kvaal Østerbø, Anne Margrethe Hausken Nordberg, Mari Fasting, Heidi Østlid Bagstevold, Tone Wigemyr, Ida Marie Næss Bjørgul, Elise Egseth og Silje Ekroll Jahren

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer