Er Tysse virkelig uskyldig?

Mange håper det, men vår mann ble dømt. Det er fortsatt virkeligheten i denne saken.

LANG, LANG TUR:  I fem år har Tysses advokater og hjelpere slitt for å få endret en positiv dopingprøve. Underveis har det  fått konsekvenser for norsk antidopingpolitikk. Her er Tysse på sin første utenlandskonkurranse etter soningen. OL i London endte med 14.plass på 20km. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LANG, LANG TUR: I fem år har Tysses advokater og hjelpere slitt for å få endret en positiv dopingprøve. Underveis har det fått konsekvenser for norsk antidopingpolitikk. Her er Tysse på sin første utenlandskonkurranse etter soningen. OL i London endte med 14.plass på 20km. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ET hemmeligholdt brev har satt i gang en ny runde med spekulasjoner om Erik Tysses skyld i saken som endte med at han i 2011 ble dømt for bruk av det forbudte dopingmiddelet Cera. Selve brevet er ett år eldre. Det ble sendt til Tysse privat av den amerikanske legen Jim Stray-Gundersen som rundt årtusenskiftet jobbet i den norske Olympiatoppen.

Jim skrev at Tysse kunne være uskyldig fordi den positive dopprøven muligens var et resultat av juks på laboratoriet i Roma. Fem år seinere er det lett å se at nettopp dette skyldspørsmålet ikke bare gjelder kappgjengeren selv:

•• Tysse-saken er også blitt en test på norske holdninger til juks i vår egen idrett.

Der er det ikke bare Tysses hjelpere med alle sine bortforklaringer og stadig nye fantasifulle teorier som sliter.

EN uskyldig Erik Tysse skal ikke ofres for å holde oppe en ellers ganske høyverdig norsk dopingmoral. Utfordringen er bare at den internasjonale idrettens høyeste domstol; CAS i sveitsiske Lausanne, har konkludert annerledes:

•• Der er Tysse dømt skyldig.

Den dommen ga Norge noen forpliktelser vi alt for lenge strevde med å overholde. Under soningen sin fikk Erik Tysse hjelp både av den lokale klubben, Friidrettsforbundet og Olympiatoppen stikk i strid med det regelverket og de normene som skal følges i forhold til domfelte utøvere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer