Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Er utestengt fra all fotball. Dukket opp i Moskva likevel

Lederen av Sveriges fotballforbund reagerer på besøket.

DUKKET OPP: Sepp Blatter er utestengt fra all fotball fram til 2021. Derfor ansees det som merklig at han nå skal se kamper under årets VM i fotball. Foto: Vasily Maximov / AFP / NTB Scanpix
DUKKET OPP: Sepp Blatter er utestengt fra all fotball fram til 2021. Derfor ansees det som merklig at han nå skal se kamper under årets VM i fotball. Foto: Vasily Maximov / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Etter 17 år som president for det internasjonale fotballforbundet (FIFA), ble Sepp Blatter (82) i 2015 kastet fra jobben. Tirsdag kveld dukket han opp i Russland.

En gang var Blatter fotballens mektigste mann, men da det ble kjent at FIFA hadde utbetalt omtrent 17 millioner kroner til tidligere UEFA-president, Michel Platini, ble Blatter fjernet mot sin vilje som FIFA-president.

Bruddet på det etiske regelverket førte til at både Blatter og Platini ble utestengt fra all fotball i åtte år. Begge anket saken til Idrettens voldsgiftsrett (CAS), og seinere ble straffen redusert til seks år for Blatter, og fire år for Platini.

Ankom Moskva

Tirsdag kveld ankom Blatter Russland, etter en to år gammel invitasjon fra landets president Vladimir Putin. Da 82-åringen landet i Moskva, var det gått åtte år siden han hjalp presidenten med å sikre fotball-VM til landet, skriver nyhetsbyrået AP.

- Jeg er en gjest av arrangementkomiteen, men de skal prøve å sette i stand et møte med presidenten om det er mulig, sa Blatter til reportere utenfor et femstjerners hotell i Moskva.

Utenfor hotellet stilte den tidligere fotballpresidenten velvillig opp på bilder med supportere fra Mexico og Portugal.

- Men jeg er bare en gjest. Jeg følger det programmet de tilbyr meg, og er glad for å være her, sa han.

Utestengelsen forbyr imidlertid ikke Blatter i å overvære kamper under VM. Og på onsdag er han ventet å se kampen mellom Portugal og Marokko, i tillegg til at han trolig vil se Brasil-kampen på fredag.

KASTET PENGER: Pressekonferansen Sepp Blatter skulle holde i Zurich i ettermiddag startet ikke som han hadde planlagt. Video: NTB / Reuters Vis mer Vis mer

Reagerer

Det er ikke bare populært at Blatter viser ansikt i Russland. Overfor svenske Expressen reagerer lederen av Sveriges fotballforbund og medlem i UEFA-komiteen, Karl-Erik Nilsson, på besøket.

- Fotballfamilien skal ikke ha noe med en utestengt ekspresident å gjøre, sier han.

- Vi innen fotballen synes så klart at det mildt sagt er merkelig at han - under utestengelsen - deltar på våre arrangementer. Men Putin får svare for sin egen gjesteliste.

Expressen har også snakket med journalisten Olof Lundh i svenske TV4. Han er klar på at Blatter ikke burde slippes inn i VM-sirkuset.

- Han er utestengt fra fotballen, og burde ikke slippes inn. Samtidig gjetter jeg på at FIFA ser mellom fingrene om Putin ønsker å ha ham til stede på en kamp.

Ifølge The Wall Street Journal har Blatter et nært og varmt vennskap til Vladimir Putin. Blatter har blant annet uttalt at russere kan være stolte over presidenten sin, mens Putin har sagt at kompisen fortjener Nobels fredspris.

Blatter-saken

Det var i desember 2015 at Blatter-saken ble behandlet av FIFAs etiske komite.

Blatter og Platini hadde vært under etterforskning for en pengeoverføring i 2011. Drøyt 17 millioner ble betalt fra Blatter til Platini, som de hevder var betaling for konsulentarbeid i perioden 1998-2002. Det er en forklaring den etiske komiteen ikke satte sin lit til.

- Jeg har blitt forrådt av FIFA, sa Sepp Blatter til Dagbladet etter avgjørelsen.

Blatter uttrykte dyp skuffelse overfor sin organisasjon.

- La oss si at jeg er veldig lei meg for at jeg fortsatt er en «kasteball» som president i FIFA. Og jeg er lei meg på vegne av fotballen. Jeg er lei meg på vegne av de drøyt 400 som jobber i FIFA. Men jeg er også lei meg på vegne av meg selv og hvordan jeg er blitt behandlet, både humant og politisk, sa Blatter.

BUET: Slik reagerer brasilianerne på tv-bilder av FIFA-toppene. Ikke alle er like fornøyd med at VM har kosta rundt 85 milliarder kroner. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer