Erdogan synes Istanbuls OL-tap var urettferdig

Hadde mer enn dobbelt så stort budsjett som Tokyo.

FIKK OL: Her er det planlagte friidrettstadionet til Tokyo-OL. Tyrkias statsminister synes det er urettferdig at tyrkerne ikke fikk sjansen i 2020.Foto: AP /Japan Sport  Council / NTB Scanpix
FIKK OL: Her er det planlagte friidrettstadionet til Tokyo-OL. Tyrkias statsminister synes det er urettferdig at tyrkerne ikke fikk sjansen i 2020.Foto: AP /Japan Sport Council / NTB ScanpixVis mer

Den internasjonale olympiske komité (IOK) ignorerer den muslimske verden. Det mener den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan.

Han sier rett ut at han synes det var urettferdig at Tokyo vant retten til å arrangere OL i 2020 på bekostning av Istanbul. I den avgjørende stemmerunden fikk den japanske hovedstaden 60 stemmer, mens bare 36 ville ha Istanbul. På det tidspunkt var allerede Madrid ute av kampen.

- Dette har ikke vært rettferdig. På en måte kutter IOK båndene til verdens 1,5 milliarder muslimer, sier Erdogan.

Tokyo arrangerte sommerlekene i 1964. Madrid har aldri hatt OL, men Spania var OL-vert ved Barcelona i 1992. Tidligere har Istanbul søkt om å få OL i 2000, 2004, 2008 og 2012 uten å nå opp.

Ustabil situasjon Den ustabile situasjonen på flere områder gjorde at IOK-medlemmene ikke ønsket OL i Tyrkia. Sivil ulydighet, store opptøyer og demonstrasjoner mot regjeringen, samt de mange dopingsakene i tyrkisk idrett den siste tiden, har spilt en avgjørende rolle for at Istanbul ikke ble foretrukket denne gangen heller.

Enkelte har også pekt på den svært ustabile situasjonen i nabolandet Syria som noe som taler mot et tyrkisk OL. Det kunne, på grunn av Syria-krisen, gå på sikkerheten løs.

- Istanbul presenterte en fantastisk søknad og var med til siste runde, sier Mark Adams, talsmann for IOK.

- Det som er trist er at det er med OL-avstemninger som i idrett for øvrig, det kan bare være en vinner, legger han til.

50 milliarder Tokyo blir OL-vert i 2020. Byen har et totalbudsjett på cirka 50 milliarder kroner. Vel halvparten skal brukes på infrastruktur, mens vel 20 milliarder kroner går med til selve lekene om sju år.

Det blir annen gang Tokyo skal være vertsby for OL. Før avstemningen i Buenos Aires var den japanske hovedstaden favoritt til å vinne.

Istanbul presenterte en søknad med et budsjett på 19 milliarder dollar, rundt 120 milliarder norske kroner. Den tyrkiske søknaden var mye mer ambisiøs enn den japanske, men også mer usikker fordi Tyrkia aldri har hatt et arrangement i denne størrelsesorden tidligere.

(NTB)