<b>VOLDELIGE SAMMENSTØT:</b> Det har vært flere blodige oppgjør under EM i Frankrike de siste dagene. Foto: NTB Scanpix
<b>VOLDELIGE SAMMENSTØT:</b> Det har vært flere blodige oppgjør under EM i Frankrike de siste dagene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Erfaren politisjef om de grusomme EM-scenene: - Villskapen overgår alt

Steve Neill har aldri sett på maken i løpet av sin karriere.

(Dagbladet): Russland har blitt advart om at de blir kastet på hodet ut av EM dersom fansen fortsetter å lage bråk og kvalme på stadion under kampene.

Det var noen forferdelige scener som utspilte seg i Marseille i forbindelse med kampen mellom England og Russland, hvor livløse supportere fikk førstehjelp etter grusomme sammenstøt.

Tre av de 43 russiske supporterne som ble pågrepet i forbindelse med bråket stilles for retten seinere i dag, skriver nyhetsbyrået AFP. 20 av dem blir utvist fra Frankrike uten siktelse og 20 blir løslatt.

- Overgår alt

Politisjef Steve Neill i Northumbria Police leder en gruppe engelske offiserer som har som ansvar å holde et øye med engelske fans under fotball-EM.

Neill, som har spesialisert seg på feltet, har tidligere hatt liknende oppgaver i forbindelse med rivaloppgjørene mellom Newcastle og Sunderland i Premier League, men forteller at denne oppgaven var helt annerledes.

- Vi har jobbet og forberedt oss på opptøyer samtidig som vi håpte det ikke ville skje, men vi var klare for alt. Men den store skalaen og villskapen i det vi har vært vitne til har overgått alt jeg og delegasjonen har vært vitne til tidligere, og dette er en delegasjon med veldig erfarne offiserer, sier Neill ifølge engelske The Cronicle.

Han omtaler oppgaven i Frankrike som «uten tvil den mest utfordrende jeg har hatt i hele min karriere», men forteller samtidig at han liker å jobbe i et så dyktig lag.

Det var to av Neills offiserer som ga førstehjelp til den ene engelske supporteren som var alvorlig skadet etter flere sammenstøt mellom grupper fra England og Russland i Marseille.

- Det er skuffende og det er også trist at så mange engelske supportere ble skadet, og noen alvorlig. Det er også trist for hele byen Marseille, sier Neill.

&lt;b&gt;ALVORLIG SKADET:&lt;/b&gt; En mann får førstehjelp av en politimann etter sammenstøtene. Foto: &nbsp;Daniel Dal Zennaro/EPA/NTB Scanpix
<b>ALVORLIG SKADET:</b> En mann får førstehjelp av en politimann etter sammenstøtene. Foto:  Daniel Dal Zennaro/EPA/NTB Scanpix Vis mer

36 arrestert

På tribunene under gårsdagens kamp mellom Russland og Slovakia var det stort sett rolig, men utenfor portene i byen Lille gikk det igjen hardt for seg.

I natt kom meldingen om at fransk politi har pågrepet 36 fotballtilhengere etter opptøyer og voldeligheter i byen. I tillegg er 16 personer innlagt på sykehus etter bråket.

Det var imidlertid ikke russiske fotballtilhengere som deltok i går, det skal ifølge rapportene stort sett ha vært engelske fans og lokale franskmenn som var involvert i voldelige sammenstøt med politiet, skriver engelske The Independent.

Det engelske fotballforbundet og Wayne Rooney gikk i går ut og ba engelske fans roe seg ned og ikke bringe skam over nasjonen. Den meldingen ble ignorert i Lille.

Fulle engelskmenn minglet med franske innbyggere som var ute for å feire seieren over Albania tidligere på kvelden, noe som på ingen måte var noen god miks.

Det ble blant annet brukt bengalske lys og fyrverkeri mot politiet som provokasjon, og tjenestemennene svarte med å bruke tåregass mot gruppene.

England møter Wales i Lens 15.00 i dag. Byen ligger like i nærheten av Lille, hvor supportergrupper fra flere land har oppholdt seg.