Diego Maradona er død

Erik Solér: - Maradona har vært med meg i 34 år

Kjetil Osvold, Åge Hareide, Erik Solér og Egil «Drillo» Olsen har alle møtt avdøde Diego Maradona personlig. Overfor Dagbladet forteller de om sine møter.

STOLT MØTE: Diego Maradona gjorde stort inntrykk på Erik Solér. Foto: Lasse Lønnebotn
STOLT MØTE: Diego Maradona gjorde stort inntrykk på Erik Solér. Foto: Lasse Lønnebotn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Norge slo Diego Maradona og Argentina på Ullevaal stadion i 1986, skapte Norges daværende landslagshelter øyeblikk for livet.

For Erik Solér var møtet med Maradona - som døde av hjertestans onsdag - ekstra stort.

- Maradona har vært med med meg i 34 år, i form av at jeg har hatt bilde av oss to på peishylla siden kampen i 1986. Det var moren min som rammet det inn og tok vare på det. Jeg har ofte sett på ham, gjennom det bildet. Jeg husker ham som en fantastisk spiller. Alt det andre surret er bare trist. Som spiller er han fortsatt den største for meg, sier Solér til Dagbladet.

- Dere likner litt på hverandre på bildet du har på peishylla?

- Vi var omtrent like høye og begge litt latino. Han kunne spansk bedre enn meg, og jeg norsk bedre ham. Håret var ganske likt. Ferdighetsmessig på fotballbanen var det ingen tvil om at han var i en egen klasse. Det er rart å tenke på at han allerede har gått bort.

- Fikk du kommunisert med ham i den kampen?

- Jeg prøvde å utveksle et par spanske gloser, men jeg vet ikke om han oppfattet det, sier Solér lattermildt.

IKON: Diego Maradona. Foto: NTB
IKON: Diego Maradona. Foto: NTB Vis mer

- Han var en verdensstjerne og er verdens beste spiller gjennom tidene. At han kom til Norge rett før VM, var stort. Noen kamper husker man godt. Denne landskampen mot Argentina er i hvert fall én av de.

Erik Solér vil aldri glemme møtet med den argentinske fotballegenden.

- Maradona var min store helt. Vi er født omtrent samtidig. Han var den store for meg i hvert fall. Det var et stolt øyeblikk da jeg spilte mot ham i 1986, sier Solér til Dagbladet.

- Det var rett før VM. Han hadde ikke sin største kamp mot oss. Vi mener at det var fordi vi var så gode. Det var nok mer fordi det var en treningskamp for dem. Maradona hadde alt det offensive en spiller trenger. Det er tidlig for en idrettsutøver å falle fra bare 60 år gammel.

- Maradona ristet på hodet

Åge Hareide klarte sammen med blant andre Solér å holde nullen mot Maradona og Argentina i 1986. Om dødsfallet til ikonet sier han:

- Det er trist. Han ble ikke gammel, den godeste Maradona. Det er alltid trist når noen går bort. En fantastisk fotballspiller. Jeg var heldig som fikk spille mot ham, sier Åge Hareide til Dagbladet.

Hareide husker det møtet godt.

- Det var en treningskamp i april i 1986. Jeg husker det var et ujevnt Ullevaal stadion. Han (Maradona) ristet på hodet på grunn av det. Han var jo den store stjerna. Han gikk nok på sparebluss akkurat i den kampen, forteller Hareide og sier at han tror Maradonas fokus lå på VM seinere det året.

SPILTE MOT MARADONA: Åge Hareide. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPILTE MOT MARADONA: Åge Hareide. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Drillo om Maradona-møtet

Egil «Drillo» Olsen møtte også Maradona, nærmere bestemt i Oslo i 2006.

- Han var veldig hyggelig og gjestfri, sier Drillo om møtet med Maradona på et hotellrom i Oslo i 2006.

- Det er trist naturligvis når unge folk dør. Jeg har beundret Maradona i mange år. Han var i Norge i 2006 i en sånn oppvisningskamp. I den sammenheng traff jeg ham et par ganger. Hyggelig fyr, sosialt oppgående, flink og uryddig, det så jeg på hotellrommet hans, sier Drillo til Dagbladet.

- Jeg var så heldig at jeg fikk lov til å treffe ham. Han er for meg den mest komplette fotballspilleren jeg har vært borti. Han hadde alt.

- Han har levd et tøft og et uryddig liv. Det har vel litt med bakgrunnen hans å gjøre. Men det han gjorde på fotballbanen kan ingen ta fra ham. Jeg vet ikke om noen har vært bedre, konkuderer Drillo.

MØTTE MARADONA: Egil «Drillo» Olsen forteller. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MØTTE MARADONA: Egil «Drillo» Olsen forteller. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Slo tunnel på Maradona

Kjetil Osvold er en av få i fotballhistorien som har slått tunnel på Diego Maradona. Det gjorde sunnmøringen da han i tillegg senket Argentina i den mye omtalte landskampen i 1986.

Overfor Dagbladet forteller Osvold om hvordan han fikk oppleve Maradona - som døde av hjertestans onsdag - fra nært hold.

- Jeg var mye i nærheten av Maradona hele kampen. Jeg fikk et unikt inntrykk av hva han kunne: Teknikken, overblikket og kroppsbeherskelsen. Han var flink til å posisjonere seg, hurtig og sterk. Jeg fikk en unik nærhet til noe folk ellers ikke får fra TV-skjermen. TV-bildene klarte ikke å fange opp hvor enestående han var. Her måtte jeg være konsentrert hele veien for ikke å bli lurt, forteller Osvold til Dagbladet.

HER SKJER DET: Kjetil Osvold slår den frekke tunnelen på superstjerna Maradona. Han scoret også kampens eneste mål for 31 år siden. Foto: Dagbladet
HER SKJER DET: Kjetil Osvold slår den frekke tunnelen på superstjerna Maradona. Han scoret også kampens eneste mål for 31 år siden. Foto: Dagbladet Vis mer

- Og det ble ikke du? Det var vel heller motsatt med tunnel og scoring?

- Ja, det ble jo sånn. Det ble et stort nummer ut av det. Det er morsomt å bli minnet på. Men Maradona hadde en helt fantastisk teknikk. Det viste han i en årrekke for landslaget og ikke minst for Napoli. Han løftet et middelmådig italiensk lag helt opp i europatoppen i den fattige delen av Sør-Italia, sier Argentinas norske overmann i 1986.

- Fikk du kommunisert noe med ham?

- Jeg fløy ikke rundt og prata med ham. Vi var jo motspillere, påpeker Osvold med et smil.

Osvold har i likhet med Solér flere bilder sammen med argentineren å se tilbake på.

- Jeg har flere bilder av Maradona og meg. Det er stort å se tilbake på. Når man blir eldre, minner man tilbake. Det er et av høydepunktene i karrieren. Maradona er absolutt en av verdens desidert beste fotballspillere gjennom tidene, forteller ålesunderen til Dagbladet.

- Mer sorg enn sjokk

Ola By Rise, som også var en del av den norske troppen som slo Argentina og Maradona i 1986, sier:

- Det er mer sorg enn sjokk. Han har jo vært et ikon. En fattiggutt fra fattige kår, som har blitt en verdensstjerne.

By Rise sier at det er trist å se en som er jevngammel gå bort. Maradona (f. 30. oktober 1960) er femten dager eldre enn By Rise (f. 14. november 1960). Den tidligere norske landslagsspilleren forteller likevel at han ikke er overrasker over bortgangen.

- Vi er født nesten samtidig. Jeg har fulgt ham helt fra gjennombruddet. Livet hans har vært vanskelig. Det forfallet han har hatt etter han la opp, har gjort at jeg har tenkt at han ikke kom til å leve lenge. Jeg var ikke overrasket over at dette har skjedd. Jeg er mye mer trist enn overrasket, sier By Rise til Dagbladet.

DEN STØRSTE: Fotballstjernen Diego Maradona gikk bort, bare 60 år gammel. Se et gjenblikk av hans elleville liv. Video: AP / NTB Vis mer

Ola By Rise forteller at både Argentina og Napoli trykket Maradona tett til sine bryst på grunn av sin væremåte. By Rise fikk kjenne på argentinerens nærvær under landskampen i 1986.

- Bare å se ham på oppvarmingen på Ullevål var fantastisk. Han og ballen var ett. Allerede da var han et ikon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer