Erik Thorstvedt angrer seg for at han ikke sjekket flere damer

Norske fotballprofiler deler sine beste minner fra Norway Cup.

NORWAY CUP-DELTAGER: Erik Thorstvedt, tidligere landslagskeeper, deltok i Norway Cup to ganger på slutten av 70-tallet. Han beskriver turneringen som fantastisk. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet
NORWAY CUP-DELTAGER: Erik Thorstvedt, tidligere landslagskeeper, deltok i Norway Cup to ganger på slutten av 70-tallet. Han beskriver turneringen som fantastisk. Foto: ERLING HÆGELAND / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Flere av våre største fotballprofiler har deltatt i Norway Cup.

Erik Thorstvedt (50) deltok i turneringen to ganger på slutten av 70-tallet med Viking fotballklubb.

- Det var fantastisk å være med på Norway Cup. Det var stort å få være en del av det fellesskapet - og hvis vi i tillegg gjorde det litt bra sportslig, var det ekstra gøy.

Norway Cup var som storbyferie Han husker godt da laget hans gikk videre i turneringen på en straffesparkkonkurranse det ene året.

- Jeg reddet et straffespark og skulle få ta den avgjørende straffen. Jeg tror det var mot Tistedalen. Straffesparket mitt var elendig, men det gikk i mål og vi gikk videre i tureneringen og fikk være med en ekstra dag.

- Ble det tid til å sjekke opp jenter da?

- Vi fokuserte på det sportslige så det ble svært lite sjekking, men vi var jo i den rette alderen, så vi burde kanskje gjort det? Men jeg tror ikke vi hadde hatt sjans på damene uansett.

Som tenåring var det stort for Thorstvedt og guttene på laget å reise «helt» fra Stavanger til Oslo for å spille fotball. Det føltes litt som å dra på storbyferie.

- Jeg husker at vi var på Grand Café. Vi kjøpte det billigste de hadde, jeg tror det må ha vært kylling. Så var vi på Colosseum og så «Saturday night fever». Det var veldig stort!

Drømte om å bli proff Thorstvedt, som nå jobber i TV2, har en lang fotballkarriere bak seg. Han har vært i Viking FK, spilt 97 kamper for A-landslaget og vært innom flere utenlandsklubber. En av klubbene var Tottenham Hotspur hvor han hadde 218 kamper mellom stengene. Men under deltagelsen på Norway Cup hadde han ikke et mål om å bli proff.

- Jeg har alltid hatt en drøm om å bli proff, men det var ikke et mål under Norway Cup. Det var så urealistisk. Men hvis folk spurte meg hva jeg skulle bli når jeg ble stor, svarte jeg alltid at jeg skulle bli proff.

Fra Norway Cup til EM-finale Også Solveig Gulbrandsen, som i dag spiller EM-finale har vist fram fotballferdighetene sine på Ekebergsletta. Hun vant finalen i 1995.

- Det var veldig gøy. Det var noe av det største jeg hadde vært med på da det skjedde. Jeg ble kåret til banens beste i finalen og greier. Det var utrolig kult. Jeg hadde vært i to finaler før det og tapt begge gangene. I tillegg hadde jeg røket ut på myntkast og sudden death i utallige semifinaler. Det kom som en veldig fin avslutning på Norway Cup-eventyret, sier hun til Dagbladet.

POPULÆR: Her skriver Erik Thorstvedt autografer i forbindelse med keeper-undervisning under Norway Cup i 1985. Foto: Ola Næss/NTB Scanpix
POPULÆR: Her skriver Erik Thorstvedt autografer i forbindelse med keeper-undervisning under Norway Cup i 1985. Foto: Ola Næss/NTB Scanpix Vis mer

Mens de aller fleste sover på skoler og andre overnattingssteder, bodde derimot Gulbrandsen hjemme.

- Det som er litt kjipt med å være født på Kolbotn er at du bor hjemme, så du får ikke helt den samme opplevelsen. Vi fikk ikke opplevelsen av å være på tur på den samme måten. Vi var selvsagt på sletta og slikt, men det blir ikke det samme. Det har jeg ikke fått oppleve.

Scoret i finalen Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund, Nils Johan Semb, deltok i turneringen fire ganger. Det var særlig det ene året som ble ekstra minnerikt.

- Hele Norway Cup er et stort positivt minne. Det er en fantastisk turnering med glede og samhold. Hele prosessen med oppbyggingen under vinteren og våren som kulminerer med uka på sletta. Jeg deltok flere ganger på 70-tallet, og høydepunktet er finalen som jeg var med på å vinne med Ørn Horten i 1977, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

Semb var 18 år gammel og spilte spiss. Han scoret ett mål i finalen som endte med en 4-2-seier over Vestbyen. Han husker ikke nøyaktig scoringen, men tror det var alene med keeper.

- Hva er den største forskjellen på Norway Cup nå i forhold til på 70-tallet?

- Det er enda større nå, turneringen har vokst og vokst. Men fotballgleden og det meste er fortsatt likt. Det er den kommersielle biten som er annerledes. Den gang handlet det bare om fotball, sier Semb.

VANT NORWAY CUP I dag spiller Solveig Gulbrandsen EM-finale i Sverige. I 1995 vant hun Norway Cup og ble kåret til banens beste. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VANT NORWAY CUP I dag spiller Solveig Gulbrandsen EM-finale i Sverige. I 1995 vant hun Norway Cup og ble kåret til banens beste. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
SCORET I FINALEN:
Toppfotballsjef Nils Johan Semb deltok i Norway Cup fire ganger.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SCORET I FINALEN: Toppfotballsjef Nils Johan Semb deltok i Norway Cup fire ganger. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer