IKKE 20 KILOMETER: Erik Tysse venter fortsatt på CAS-dommen.
Foto: Pål Marius Tingve  / Dagbladet
IKKE 20 KILOMETER: Erik Tysse venter fortsatt på CAS-dommen. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

Erik Tysse gir opp 20-kilometeren i VM

Får for dårlig tid.

Erik Tysse har gitt opp å gå 20-kilometeren i VM i Daegu. Dersom det skulle komme en frikjennelse fra Idrettens voldgiftsrett til uken vil tiden være for knapp.

- Jeg prøver å holde forventningene nede, for det er jo ikke sikkert jeg blir frifunnet. Derfor vil jeg ikke si at jeg føler noen lettelse når jeg nå har bestemt meg for å droppe 20-kilometeren i VM, men jeg føler at jeg har lagt en ting til side, og så får jeg heller går videre og håpe på at jeg kanskje kan bli aktuell til 50-kilometeren i Daegu, sier Erik Tysse til NTB.

Han er formelt ikke kvalifisert for å gå femmila i VM, men friidrettsforbundet og sportssjef Ronny Nilsen har lovet å hjelpe Tysse så godt de kan med å få en starttillatelse på 50-kilometeren i VM, dersom det skulle komme en frifinnelsesdom i løpet av neste uke.

- Vi bestemte oss for å stå over 20-kilometeren i VM. Det er noe vi gjorde også for å beskytte oss selv litt, for det er store følelser inne i bildet her, sier trener Stefan Plätzer til NTB.

Avhengig av CAS Erik Tysses ankesak etter dopingdommen fra domsutvalget i Norges Idrettsforbund (NIF) var ferdigbehandlet i Idrettens voldgiftsdomstol (CAS) i Lausanne i slutten av juni. Tysse understreker at han gjerne ville gå i VM, dersom han skulle bli frikjent, og CAS-dommerne lovet å ferdigbehandle saken så raskt som mulig, men fredag ettermiddag var det fortsatt ikke kommet noen dom, og da mente Tysse han måtte ta en avgjørelse med tanke på 20-kilometeren i VM.

- Jeg kunne ikke la Erik stille i VM uten å være skikkelig avklimatisert og forberedt, og jeg følte at tiden hadde rent ut for oss nå i forhold til 20-kilometeren. Men vi har fortsatt håp om at vi kan rekke femmila, så VM-drømmen er ikke helt oppgitt, sier Plätzer.

Tysse ble tatt for å ha avgitt en positiv dopingprøve på bloddopingsmiddelet Cera etter et stevne i Milano 1. mai i fjor. Han ble dømt av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund, men har etter det fått støtte fra nærmere 100 vitenskapsfolk, som er overbevist om at det ikke var Cera som ble funnet i Tysses prøve.

Mer trening - Erik sa til meg at han satset på å gå en skikkelig 50-kilometersøkt lørdag formiddag, for han er fortsatt motivert av tanken på å skulle gå i Daegu. Det er helt utrolig at han har denne motivasjonen, sier Plätzer.

- Fortsatt håper jeg på å bli frikjent, og nå er det 50 kilometer som gjelder. Jeg skrur på en måte fokuset mitt over på den distansen, og motivasjonen er det i alle fall ingenting i veien med, sier Tysse.

- Jeg vil tilbake til kappgangsporten, og jeg har fått så mye hjelp og støtte underveis at det bare er å stå på. Jeg opplever daglig at folk tror på meg, og selv vet jeg så veldig godt at jeg ikke har gjort noe galt.

- Jeg behøver ikke å snakke i gåter eller skjule noe i denne saken. Det gjør det selvsagt mye lettere for meg, sier Erik Tysse.

Det betyr at den norske VM-troppen fortsatt kommer til å være på 13 utøvere når VM innledes neste lørdag, men Tysse kan fortsatt komme inn som utøver nummer 14. Avgjørelsen avhenger av CAS og om det kommer en dom tidsnok.

(NTB)