Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Erkerivalen Pitkämäki i tårer etter Thorkildsens nyhet: - Mye følelser

Tero Pitkämäki måtte ty til tårene, mens en trist Steinar Hoen hyller Andreas Thorkildsen som tidenes største.

TRIST: Tero Pitkämäki måtte ty til tårene da han fikk vite at Andreas Thorkildsen legger opp. Foto: NTB Scanpix
TRIST: Tero Pitkämäki måtte ty til tårene da han fikk vite at Andreas Thorkildsen legger opp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Andreas Thorkildsens erkerival gjennom utallige år, finske Tero Pitkämäki, ble lei seg over nyheten om at nordmannen ser seg nødt til å avslutte sin eventyrlige karriere.

- Ja, det var en nyhet som frambrakte mye følelser i meg. Faktisk dryppet det noen tårer, sier Pitkämäki til Dagbladet, formidlet gjennom sin manager Tero Heiska.

- Andreas var den som lærte meg å konkurrere på toppnivå, å gi alt. Vi var rivaler i mange år, men også gode kamerater på banen. Vi har stor respekt for hverandre, og Andreas har alltid vært vennlig og kameratslig mot både meg og alle andre han konkurrerte mot.

41-41 Finnen forteller at duellene mot Andreas var alltid spesielle.

- Det var flotte og intense fighter. Når vi begge var i form og skadefrie var det stor rivalisering, men duellene var alltid fair og han gratulerte meg alltid hjertelig når jeg av og til klarte å slå ham, sier Pitkämäki til Dagbladet.

Thorkildsen ble operert sist sommer, og har sakte, men sikkert trent seg tilbake. Men i morges kom altså beskjeden om at hofta fortsatt ikke fungerer godt nok til å kaste lengder som kan konkurrere om nye gullmedaljer.

RIVALER OG VENNER: Tero Pitkämäki beklager at erkerivalen Andreas Thorkildsen må legge opp. Foto: NTB Scanpix
RIVALER OG VENNER: Tero Pitkämäki beklager at erkerivalen Andreas Thorkildsen må legge opp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det synes Pitkämäki, som selv ble operert for en mindre skade i benet i går, er leit.

- Ja, veldig. Friidretten blir en stor mester fattigere når han dessverre må gi seg, sier den finske mesteren, som blant annet vant VM-gullet i Osaka i 2007 - foran Andreas Thorkildsen.

82 ganger har de to konkurrert mot hverandre. Og seiersstatistikken: 41-41!

- Tidenes største Friidrettslegenden og Bislett Games-general Steinar Hoen ble også lei seg over Thorkildsens nyhet.

- Det er synd, og jeg er lei meg. Jeg håpte han skulle komme tilbake skadefri og kjempe om OL-gull i Rio. Men Andreas er en vinner. Han har skjønt at han ikke kan ta OL-gull. Da synes ikke han det er noe poeng i å fortsette, forteller stevnedirektør for Bislett Games Steinar Hoen til Dagbladet.

Thorkildsen er en av tidenes beste norske idrettsutøvere og er den eneste nordmannrn med to OL-gull i friidrett. Thorkildsen overrasket alle da han kastet lengst og jublet for gull i OL i Aten i 2004. Fire år senere kopierte han bragden i OL i Beijing i 2008. Nå mister norsk friidrett sitt største medaljehåp.

HYLLEST: 
Bislett-general Steinar Hoen hyller Andreas Thorkildsen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HYLLEST: Bislett-general Steinar Hoen hyller Andreas Thorkildsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Ja, dessverre. Jeg hadde håpet at Andreas kunne slå tilbake og gjøre noe stort i Rio. Etter alt han har ofret med den operasjonen og opptreningen han har vært igjennom, håpet jeg at han så for seg å satse i kanskje fire år til. Jeg hadde et håp om et nytt eventyr, forteller Hoen.

Han hyller Thorkildsen som tidenes største.

- Jeg mener at Andreas er tidenes største mannlige friidrettsutøver i Norge. Den største enkeltprestasjonen står Vebjørn Rodal for, men Andreas har den største karrieren hvis vi ser på helheten. Hvis vi tar med kvinnene inn i bildet, er det vanskeligere å peke på hvem som er størst av Thorkildsen og Grete Waitz og Ingrid Kristiansen.

- Han er en av tidenes største idrettsutøvere uansett idrett i Norge, og han er kanskje tidenes nest beste spydkaster i verden. Jan Zelezny er størst, men Thorkildsen er topp tre, kanskje nr. 2. Andreas var et supertalent som satte juniorverdensrekord. Han var en av de få som klarte å følge utviklingen videre opp på seniornivå, mener Hoen.

- Holdt på ramle av stolen Thorkildsene-minnene er mange og gode.

- Jeg husker godt da han satte norsk rekord på Bislett Games i 2006. Det var mitt første år som stevnedirektør. Det var veldig stort. Da han tok OL-gull i Aten og Beijing kommenterte jeg for NRK. Spesielt i Aten var det ufattelig stort, forteller Hoen.

TRENER: Andreas Thorkildsen har hjulpet tikjemper Karsten Warholm til å bli en bedre spydkaster den siste tiden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagblade
TRENER: Andreas Thorkildsen har hjulpet tikjemper Karsten Warholm til å bli en bedre spydkaster den siste tiden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagblade Vis mer

- Den gang var det så overraskende. Andreas kom fra intet og vant. Vi holdt på å ramle av stolen. Det var midt i et generasjonsskifte. Andreas grep muligheten med begge hender og dominerte i ti år. I 2008 var han så overlegen at det nesten var flaut. Han vant som han ville. Andreas var en medaljegrossist.

- Hvordan ble han så god?

- Det er en kombinasjon av et kjempetalent, seriøs innstilling, knallhard trening og psyken. Han taklet press, og han trente på en moderne måte, med blant annet turn. Denne kombinasjonen var gull.

- Kan vi få en så god norsk spydkaster igjen?

- Det er lett å svare nei på det spørsmålet. Men spydkast er Norges beste friidrettsgren. Fire av sju norske friidrettsgull har kommet der, minner Hoen om.

TO OL-GULL: I Beijing i 2008 tok Andreas Thorkildsen sitt andre strake OL-gull foran Ainars Kovals og Tero Pitkämäki. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari
TO OL-GULL: I Beijing i 2008 tok Andreas Thorkildsen sitt andre strake OL-gull foran Ainars Kovals og Tero Pitkämäki. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari Vis mer

Egil Danielsen tok det første i OL i 1956. Trine Hattestad kastet lengst i OL i Sidney i 2000, mens Thorkildsen vant OL-gull i 2004 og 2008 og er aller størst. Han er den eneste norske friidrettsutøveren med to OL-gull gjennom historien.

Warholm: - En kjernekar Hoen aner ikke hva Thorkildsen kommer til å gjøre nå framover. I det siste har han trent tikjemperen Karsten Warholm for å hjelpe sunnmørngen til å bli en bedre spydkaster.

- Jeg har bare godord å si om Andreas. Han er en kjernekar som allerede har hjulpet meg my i min friidrettskarriere, og forhåpentligvis vil fortsette med det. Jeg har mye å takke ham for, og jeg synes selvsagt det er trist at han må gi opp sin egen karriere, forteller stortalentet til Dagbladet.

- Samtidig er han en av de desidert største utøverne i Norge, han har oppnådd utrolig mye, og er en kjempeinspirasjon både for meg og alle andre som satser på friidrett. Det er bare en ting å si egentlig: All respekt til Andreas! sier Warholm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!