Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Erkjennelsen begynner å synke inn. Jeg er en del av verdens beste landslag

Men fortsatt synes skikometene Martine (24) og Kathrine (26) at det er «uvirkelig».

HUSVARME: De kom inn på skilandslaget med mye respekt og høye skuldre. Nå er Martine Ek Hagen (t.v) og Katrhrine Harsem definitivt husvarme i verdens beste langrennslag, og har ambisjoner om å kjempe i toppen i år. Foto: Tormod Brenna
HUSVARME: De kom inn på skilandslaget med mye respekt og høye skuldre. Nå er Martine Ek Hagen (t.v) og Katrhrine Harsem definitivt husvarme i verdens beste langrennslag, og har ambisjoner om å kjempe i toppen i år. Foto: Tormod Brenna Vis mer

KVITFJELL (Dagbladet): Alle landslagsløpere har et felles mål: De vil bli best i verden. Kathrine og Martine er ikke noe unntak. Og som utøvere på verdens beste landslag vet de at større mulighet til å virkeliggjøre drømmen kan de ikke få.

- Jeg tar meg enda i å tenke at det er uvirkelig at jeg en en del av dette laget. Men erkjennelsen begynner jo å synke inn da - jeg er faktisk en del av verdens beste landslag.

Var nære å legge opp Det sier Kathrine Harsem, jenta som bare var en forelskele fra å legge opp for en del år siden. Hun ble sammen med sin tidligere klubb-trener, droppet de påtenkte jus-studiene, flyttet fra Bærum til Meråker og fortsatte karrieren. Det angrer hun ikke på i dag. 

- Det kribler fortsatt hver gang jeg skal på samling og møte gjengen. Det er litt stas det. Men jeg må jo venne meg til tanken om at jeg er en del av dette, sier Kathrine og ser utover høstfargene utenfor Dæhlie-hytta opp på Kvitfjell.

Her og der sitter lagvenninnene og snakker med mediafolk fra diverse redaksjoner. Det er mediedag. En del av jobben. Kathrine og Martine har nesten like lang intervjuliste som Therese Johaug og Heidi Weng.

Enorm respekt De tar intervjuene på strak arm, tuller og ler. De trives utmerket i laget, er rett og slett blitt husvarme. Det var litt anderledes på denne tida i fjor.

- Jeg har jo alltid hatt så enorm respekt for disse jentene, og hadde det også da jeg kom inn i laget, sier Harsem.

- Har du ikke det lenger?

GODT HUMØR: Martine Ek Hagen og Kathrine Harsem storkoser seg på landslagssamlinger, selv om de fortsatt synes det er litt uvirkielig å være på lag med de verdens største skistjerner. Foto: Tormod Brenna
GODT HUMØR: Martine Ek Hagen og Kathrine Harsem storkoser seg på landslagssamlinger, selv om de fortsatt synes det er litt uvirkielig å være på lag med de verdens største skistjerner. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Jo, for all del. Men det går bedre. Spesielt på treningsøktene ser jeg jo at det er ganske jevnt, at jeg henger med. Jeg er ikke redd dem akkurat. Men respekt? Ja, for all del, sier Kathrine Harsem.

- Men samtidig så gjør jo alle alt for at de ferske skal føle seg velkommen og bli inkludert. Det merket jeg helt fra jeg kom inn sist sommer. Alle gir av seg selv, uansett hvor forskjellige de er.

God treningssommer - Det er ikke sånn at rookiene må vente til Marit og Therese har forsynt seg av grytekjelen?

- Haha, nei. Definitivt ikke, sier Harsem, som gleder seg til vinteren etter en sterk treningssommer.

- Jeg har helt klart et mål om å blande meg inn i troppen både til Tour de Ski og Tour of Canada seinere på vinteren. Jeg tror begge deler kan passe meg bra om jeg er i form.

«De» og «vi» Martine Ek Hagen har akkurat samme målsetting som alle andre på landslaget - hun vil bli best i verden.

Hun er vant til å trene hardt og mye. Men ingen trener mer og hardere enn det norske landslaget. Hun har fått merke hvor lista ligger, og ikke minst - hva som må til av arbeid for å komme opp på det nivået Bjørgen og Johaug ligger på.

- Jeg visste jo at disse jentene her trente mye, og jeg ble ikke sjokkert over det. Jeg ble kanskje mer imponert over alt det andre  landslaget er gode på. Alle detaljene, verdens beste støtteapparat, ernæring, restitusjon. Jeg tror de er best i verden på absolutt alt.

- Du sier «de» og ikke «vi» om landslaget?

STERKE: De kom inn på landslaget med høye skuldre. Nå er de klare til å vise muskler og kjempe om medaljer. Foto: Tormod Brenna
STERKE: De kom inn på landslaget med høye skuldre. Nå er de klare til å vise muskler og kjempe om medaljer. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- He-he, ok vi da. Det er nesten litt rart å si det. Men jeg begynner å innse at jeg er en del av dette nå, og forhåpentligvis skal være det ei stund. Jeg føler meg ikke helt førstereis lenger.

Mer trygghet Martine Ek Hagen har - som Kathrine Harsem innsett at de er en del av landslaget, at de er gode nok skiløpere til å ha en selvskreven plass på verdens beste lag. For Martines del kostet det litt å komme dit.

- Jeg ble tatt kjempegodt i mot og ble inkludert med en gang. Problemet for min del var kanskje at jeg følte et forventningspress, jeg syntes vel jeg måtte bevise at jeg hadde noe å fare med, at jeg fortjente plassen.

- Nå har det sluppet litt. Det gir meg jo mer trygghet. Jeg vet jeg blir sett, og føler ikke lenger at jeg må bevise noe hver dag lenger.

La press på seg selv - Jeg er ikke lenger så livredd som å feile som jeg vel var sist vinter. Da la jeg nok et press på meg selv, jeg skulle liksom bevise at jeg hadde noe her å gjøre.

- Du gjorde og det. Stabil rundt topp ti i verdenscupen og pallplass i Rybinsk?

- Jo, jeg nådde mange mål, og er fornøyd. Det gjør selvsagt sitt til at skuldrene er litt lavere nå. Men jeg følte likevel at jeg hadde mer inne. 

- Jeg har lært veldig mye, og jeg har skjønt at det ikke er uten grunn at Egil Kristiansen er trener for verdens beste lag.

GODT SAMHOLD: Det er ikke noe å si på samholdet i skilandslaget. Her føler jentene seg trygge på hverandre. Foto: Tormod Brenna
GODT SAMHOLD: Det er ikke noe å si på samholdet i skilandslaget. Her føler jentene seg trygge på hverandre. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Hvordan?

- Jeg så jo hva Marit gjorde da jeg kom inn. Jeg fikk vel noen hint - og gode forklaringer - på hvorfor jeg nødvendigvis ikke skulle gjøre det samme som henne hele tida.

- Du ble bremset?

- Jeg fikk noen hint om hva som kunne fungere best for meg ja. Det var vel ikke nødvendigvis sånn at jeg alltid var enig.

- Hva gjorde du da, smugtrente?

- Nei, hehe. Men jeg er ganske flink til å diskutere meg fram til løsninger. Men jeg er også blitt mye bedre til å ta i mot innspill og skjønner jo at mye av det som kommer er fornuftig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media