Tokyo-OL

Erklærer unntakstilstand i OL-byen

På dagen tre måneder før Tokyo-OL skal åpnes erklærte japanske myndigheter unntakstilstand i hovedstaden i kampen mot coronaviruset.

UNNTAKSTILSTAND: Japan innfører unntakstilstand i flere japanske byer. Foto: /Issei Kato TPX
UNNTAKSTILSTAND: Japan innfører unntakstilstand i flere japanske byer. Foto: /Issei Kato TPX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Yoshihide Suga opplyste at unntakstilstanden gjelder for Tokyo og tre andre områder: Osaka, Kyoto og Hyogo.

Håpet er at grepet skal stanse det siste oppsvinget i antall smittetilfeller. Unntakstilstanden skal i første omgang vare fra 25. april til 11. mai.

Det er tredje gang siden pandemien startet, at Japan går til det drastiske grepet å erklære unntakstilstand. Den forrige perioden ble avsluttet for kun en måned siden.

Smitteverntiltakene som har vært gjort gjeldende den siste tiden, har ikke vært tilstrekkelig til å stanse smittebølgen de nye og mer smittsomme virusmutasjonene har ledet til.

Tøffere enn sist

Japan har ikke gjennomført noen fulle nedstengninger så langt under pandemien. I tiden som kommer vil myndighetene i Tokyo og de øvrige berørte områdene blant annet kunne begrense butikkenes åpningstider.

Kjøpesentre, temaparker, barer og restauranter som serverer alkohol, vil stenge. Det samme vil museer og teatre. Restauranter som ikke serverer alkohol, må stenge tidlig.

Skoler og matbutikker får fortsatt holde åpent, men universiteter henvises til å gå over til digital undervisning.

Grepet som tas i den tredje perioden med unntakstilstand, er tøffere enn de som ble tatt tidligere i år, men likner de som gjaldt i den første perioden for ett år siden.

Fakkeltrøbbel

Japan har registrert mer enn en halv million smittetilfeller og 10.000 dødsfall under pandemien. Det er lave tall sammenliknet med mange andre land, men samtidig høye målt mot andre asiatiske nasjoner.

Nylig ble det også kjent at OL-arrangøren i Tokyo utsetter beslutningen om det skal tillates tilskuere under de utsatte sommerlekene. Årsaken er den nye smittebølge i landet, opplyste organisasjonskomiteens leder Seiko Hashimoto tidligere denne uka.

Det var meningen å legge fram en plan for publikumstilgang innen utgangen av måneden, men det skjer trolig først i juni.

Mange etapper av fakkelstafetten, som har pågått siden 25. mars, er flyttet bort fra offentlige gater og gjennomføres på lukkede områder uten tilskuere som følge av smittesituasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer