Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Erland Johnsen har fått nok av «hønsehjernene» i norsk fotball

Bruker Jesper Mathisen som versting-eksempel på ukulturen.

(Dagbladet): Spillere som flokker seg rundt dommeren for å påvirke avgjørelser er et vanlig skue i både norsk og internasjonal fotball.

Nå har den gamle midtstopperkjempen Erland Johnson - som for tiden trener Strømmen i Adeccoligaen - sett seg lei på ukulturen.

I et innlegg på klubbens hjemmeside tar han et oppgjør med både trenerkolleger og spillere på motstanderlagene i divisjonen.

- Jeg har opplevd, til stadighet, et mas fra motstanders trener på dommeren om å gi Strømmen-spillere gule kort. Dette er en uting i norsk fotball, og er utenkelig i for eksempel engelsk liga. For det første er dette usportslig, og det sprer seg til spillerne som får en forståelse av at det er akseptert å provosere dommeren, skriver Johnsen.

- Hønsehjernene klarer ikke tenke så langt
Han peker ut Start-stopper Jesper Mathisen som en versting, og trekker fram en episode fra bortekampen på Sør Arena, der Mathisen angivelig løp over hele banen for å framprovosere et rødt kort på Strømmens Frode Bjørnevik.

- Dette kan føre til at vi stiller svakere i kamper mot de lagene som konkurrerer mot for eksempel Start om et opprykk. Men så langt klarer tydeligvis ikke disse «hønsehjernene» å tenke. Hos oss har vi et forbud på benken om å provosere frem kort til motstander, skriver Strømmen-treneren.

Jesper Mathisen kommenterer innlegget fra Erland Johnsen på sin Twitter-profil.

«Erland Johnsen kaller oss for hønsehjerner, spesielt meg da, takker for den! Voksen oppførsel av voksen mann.»

Mathisen følger opp med å skrive at han - etter hønsehjerne-stempelet fra Johnsen - tar seg en tur på skolen for å fylle på med litt kunnskap.

FRUSTRERT: Erland Johnsen har sett seg lei på at trenerkolleger og spillere hos andre lag forsøker å påvirke dommeren til å dele ut kort. Starts midtstopper Jesper Mathisen er blant de verste i klassen, ifølge Strømmen-treneren. Her fotografert mens han var trener i Lillestrøm. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
FRUSTRERT: Erland Johnsen har sett seg lei på at trenerkolleger og spillere hos andre lag forsøker å påvirke dommeren til å dele ut kort. Starts midtstopper Jesper Mathisen er blant de verste i klassen, ifølge Strømmen-treneren. Her fotografert mens han var trener i Lillestrøm. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Erland Johnsen avviser at han kaller Jesper Mathisen for en hønsehjerne.

- Det er ikke ham jeg sikter til, men trenerkolleger som ikke skjønner at den type oppførsel rammer eget lag seinere. Det bidrar til at vi må stille med svakere lag mot deres konkurrenter, sier han til Dagbladet.

Han mener det er et voksende problem i norsk fotball at trenere og spillere forsøker å påvirke dommeren til å gi kort, og ønsker en større debatt rundt temaet.

- Det har sikkert skjedd i halvparten av kampene våre i år. Vi snakker om handshake for peace og fair play, men hvis ikke trenere og spillere viser det i praksis, må vi gjøre noe med det.

Streng indre justis
Strømmen møtte Start igjen i helga, da Mathisen for øvrig ble matchvinner i en kamp start vant 2-1.

- Hvordan oppførte han seg denne gangen?

- Han var til stadighet borte hos dommeren nå også. Jeg synes vi fikk gule kort på ting Start ikke fikk kort på. Jeg har sett ham løpe over hele banen på Sør Arena for å provosere fram røde kort på vår midtstopper (uten å lykkes, journ.anm.). Det er veldig lite voksent gjort, hvis jeg skal bruke frasene hans. Han er en karakter i norsk fotball, og da bør han holde seg for god for det.

- Har du tatt opp dette med Mathisen selv?

- Jeg fikk ikke anledning til å gjøre det. Men Jesper er jo egentlig en fornuftig kar, sier Johnsen.

HØNSEHJERNE-STEMPEL: Jesper Mathisen oppfatter innlegget fra Johnsen som et forsøk på å stemple ham som en hønsehjerne. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
HØNSEHJERNE-STEMPEL: Jesper Mathisen oppfatter innlegget fra Johnsen som et forsøk på å stemple ham som en hønsehjerne. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer

Selv sier han at det er nulltoleranse for den type oppførsel på Strømmen-benken, og at han tar det opp umiddelbart de gangene det glipper.

- Vi har en uskreven lov om at sånt ikke er lov. Det gir signaler til yngre spillere og trenere også.

- Hva med spillerne dine ute på banen?

- Det har ikke vært noe problem hos oss. Hvis jeg får beskjed om at det har skjedd, blir det tatt opp. En umiddelbar reaksjon er gjerne vanskelig å gjøre noe med, ikke minst hvis du blir slaktet ned, men å provosere det fram blir noe ganske annet, sier Johnsen.

Han har registrert Mathisens ironiske «voksent sagt av en voksen mann»-melding, og mener det blir å kaste stein i glasshus.

- Det er vel mindre voksent å løpe over hele banen for å provosere fram kort på motstandere. Ikke minst er det veldig ukollegialt. Han får tenke seg om hva slags rollemodell han er for yngre spillere, oppfordrer Johnsen.

Jesper Mathisen har ikke besvart Dagbladets henvendelser i formiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media