17 år gamle Erling Braut Håland senket Viking. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
17 år gamle Erling Braut Håland senket Viking. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Erling (17) senket Viking

Bryne-gutten Erling Braut Håland senket Viking på Stavanger stadion.

Viking-Molde 2-3 (1-2)

- Det betyr utrolig mye for meg å avgjør mot Viking. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier en fornøyd unggutt etter kampslutt.

Mot Viking var det som om Molde slapp løs en okse da 17 år gamle Erling Braut Håland entret banen med rundt halvtimen igjen. Kanskje lett å dra sammenligninger til kjendisoksen Braut når Braut Håland setter fart. Søndag kveld ble han matchvinner for Molde i Stavanger, og feiret med å løpe bort til Vikinghordene med fingeren foran munnen.

Bryne-gutten mener akkurat det var tilfeldig.

- Det var akkurat der jeg sprang da jeg scoret. Jeg laget ikke noen tegn, og måtte bare få ut litt glede, sier en rolig og avbalansert 17-åring.

Gullgutt

Molde-trener Ole Gunnar Solskjær mener i alle fall han har en ny gullgutt på topp.

- Han har sikkert lagt på seg ti kilo med muskler siden han kom hit i vinter. Han har en veldig tøff mentalitet på banen. Han takler og det er mange av de store guttene våre som har ligget nede etter et møte med Erling, sier Solskjær.

Han mener det er noe unorsk over sønnen til tidligere Englands-proff Alf Inge Håland.

- Han har en engelsk mentalitet, og en fantastisk utstråling og energi. Det er noe unorsk over han, sier Solskjær.

Slik var kampen:

Det var en rimelig viktig kamp for begge lag i Stavanger søndag kveld. Hjemmelaget Viking måtte vinne for å holde liv i håpet om Eliteserie-spill i 2018. Med ni serierunder igjen å spille hadde de sju poeng opp til Kristiansund på kvalifiseringsplass.

En dårlig start til tross, etter to strake seire hadde Molde krøpet opp i ryggen på Brann på bronseplass, og foran kampen mot Viking var de bare tre poeng bak. På papiret var bortelaget soleklar favoritt.

Men historisk sett hadde Viking et godt overtak på Molde, og på de siste 11 kampene hadde Viking vunnet åtte, to hadde endt uavgjort og bare én Molde-seier. Den seieren kom i 2014, da Bjørn Bergmann Sigurdarson ble matchvinner. Motsatt oppgjør endte 3-2 til Molde, etter at Thomas Amang avgjorde fire minutt på overtid.

Og det var Viking som fikk en drømmeåpning. Etter cirka to minutt spilt Kristoffer Haugen slo et godt frispark inn foran mål. Der stod en uheldig Babacar Sarr, som brystet ballen i eget mål og sendte rundt 6000 hjemmefans i ekstase.

Viking har hele sesongen slitt stort med å holde på ledelser, og denne gang klarte de det i ganske nøyaktig ti minutt. Et øyeblikk, hvor Vikings sesong ble oppsummert omtrent fire sekunder.

Rødt kort og straffe

Fredrik Brustad ble spilt igjennom alene mot Vikings ferske målvakt Amund Wichne. Hjemmelagets José Cruz klarte å løpe han opp, men ga han en dytt i ryggen. Dommer Martin Lundby pekte på straffemerket, og viste Cruz ut.

Bjørn Bergmann Sigurdarson var sikker fra 11-metersmerket, og en positiv start var blitt til et mareritt for Viking.

Hjemmelaget fortsatte likevel å kjøre kampen, og fikk et mål annullert etter 29 minutter. Foruten dette greidde de ikke å skape noe særlig, og da gikk det som så ofte før denne sesongen.

Etter 33 minutter fant Isak Sswenkambo en mutters alene Martin Ellingsen i feltet, som enkelt kunne sette inn 2-1 til Molde. Stemningen på Viking Stadion var gått fra positiv til forferdelig på 20 minutt, og mange begynte nok allerede nå å forberede seg på å se sitt kjære Viking i Obos-ligaen i 2018. 1-2 var også stillingen til pause.

Nytt Høiland-mål

Andre omgang var foruten et par sjanser til bortelaget, et eneste stort gjesp helt frem til det gjenstod 12 minutter av ordinær tid. Viking gjorde et bytte og tok av Ghislain Guessan, som ikke hadde fått til stort på topp, og satte inn Zymer Bytyqi.

Det satte fyr i hjemmelaget, og etter 78 minutter kom han løs på venstresiden, vendte opp og fant Fredrik Torsteinbø på løp. Torsteinbø fikk prikket ballen til Tommy Høiland, som fikk pirket ballen forbi Linde og sørget for ny spenning i kampen.

Senket av Bryne-gutt

Men så var det dette med å holde på ledelser da, Viking. Bare minuttet senere ble Petter Strand spilt igjennom for Molde. Han fant Erling Braut Håland foran mål, som sørget for ny Molde-ledelse. Bryne-gutten feiret like godt med å feire foran Vikinghordene, noe en kan si ikke ble særlig godt mottatt.

Viking forsøkte seg de siste ti minuttene av kampen, men de klarte ikke å komme til noen store sjanser. Dermed har de hele åtte poeng opp til kvalifiseringsplass, og det er krise i Stavanger.