GRATULERTE LEGENDEN: Statsminister Erna Solberg var til stede på premiseremonien i Oslo sentrum i går. Hun skrøt både av Ole Einar Bjørndalen og folkefesten i Oslo sentrum. Men er ikke helt klar til å stille seg bak en ny norsk OL-søknad ennå. Foto: NTB Scanpix
GRATULERTE LEGENDEN: Statsminister Erna Solberg var til stede på premiseremonien i Oslo sentrum i går. Hun skrøt både av Ole Einar Bjørndalen og folkefesten i Oslo sentrum. Men er ikke helt klar til å stille seg bak en ny norsk OL-søknad ennå. Foto: NTB ScanpixVis mer

Erna koser seg med VM, men tror det er for tidlig med et nytt OL i Norge

- Idretten må bygge folkelig støtte først.

UNIVERSITETSPLASSEN (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) lot seg - som de fleste andre - begeistre av prestasjonene til Ole Einar Bjørndalen (42) og Tiril Eckhoff (25) i Holmenkollen i går.

Statsministeren fikk hilse på utøverne under premieseremonien på Universitetsplassen lørdag kveld, og la godt merke til det yrende folkelivet.

- Dette er veldig flott. Vi så det under ski-VM i 2011, og vi ser det her nå. Arrangørene har klart å skape en folkefest for hele Oslo, ikke bare for de som har råd, eller de som kan komme seg opp i Holmenkollen. Her kan alle være med, og mange er det, sier Erna Solberg til Dagbladet.

- Hvorfor ikke bruke dette som grunnlag for en ny norsk OL-søknad?

- Jeg mener at det viktigste med et nytt OL til Norge er at vi klarer å skape folkelig støtte til det. Det er på en måte det som manglet i forrige runde. Det var blitt så konfliktfylt og motsetningsfylt. Det er vanskelig å bære milliardinvesteringer av den typen om vi ikke har mer folkelig støtte, sier statsministeren til Dagbladet.

- Jeg sa det samme før beslutningen om ikke å søke i forrige runde ble tat, og jeg mener fortsatt det er et meget viktig premiss. Vi må bygge en forståelse befolkningsmessig for at dette er en viktig investering. Vi kan ikke bruke milliarder på milliarder på et så konfliktfylt prosjekt.

- Er det for tidlig å søke om OL på nytt nå?

- Jeg tror den forrige runden kom for tidlig. Særlig fordi Nord-Norge følte at de ble fratatt et OL. Og det gjorde jo at splittelsen ble mye større.

- Hadde jeg vært idretten i dag ville jeg vurdert svært nøye om man klarte å bygge et bredt fellesskap rundt en eventuell søknad slik at ingen landsdeler føler seg utelatt, og at man bygger på det for å få folkelig støtte til prosjektet, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Hun gir ingen signaler om hvordan regjeringen vil stille seg om idretten klarer å samle landet til en felles OL-søknad, men signalene hun kommer med i dette intervjuet er ikke til å mistforstå:

OL-ballen ligger hos idretten selv. Det er derfra et eventuelt iniativ til en ny OL-søknad må komme fra.