Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trygve Slagsvold Vedum vil åpne for bredde- og barnefotball

- Erna, la ungene spille fotball

Som første partileder kaster Trygve Slagsvold Vedum seg inn i fotballdebatten. Han ber regjeringen blåse i gang kampene i bredde- og barnefotballen.

VIL HA KAMPER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen snarest bør åpne for kamper i barnefotballen og i breddefotballen. Fredag morgen holder statsminister Erna Solberg (H) en ny coronaredegjørelse for Stortinget. Da håper Vedum på gode fotballnyheter. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
VIL HA KAMPER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen snarest bør åpne for kamper i barnefotballen og i breddefotballen. Fredag morgen holder statsminister Erna Solberg (H) en ny coronaredegjørelse for Stortinget. Da håper Vedum på gode fotballnyheter. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet Vis mer

- Erna og Abid, det er lov å bruke hue. La ungene spille fotball, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Selv bruker han hodet til å nikke med for å sikre fotografen gode bilder, der han møter Dagbladet på Caltexløkka på Tøyen.

Kravene til statsminister Erna Solberg og kulturminister Abid Raja er ikke til å misforstå:

1. Gi klarsignal for kamper i barnefotballen og i breddefotballen.

2. Lag løsninger som åpner for flere enn 200 tilskuere på kampene som er i gang.

3. La sponsorinntekter være med i grunnlaget for beregning av kontantstøtte til fotballklubbene.

Vil spre glede

Et ferskt notat som VG har fått tilgang til, viser at helsemyndighetene ikke anbefaler regjeringen å åpne for kamper i barne- og breddeidretten før 1. september.

Det mener Vedum er en dårlig idé. Han ber regjeringen snarest blåse kampene i gang.

- Norge må komme i gang, kultur og idrett er viktig. Det er god folkehelse i fotball. Den skaper fellesskap, aktivitet og glede. Og folk trenger glede! sier Vedum til Dagbladet.

Han rister på hodet av at regjeringen har åpnet treningssentre og serveringssteder, men nekter barn å spille fotballkamper mot hverandre.

Sp-lederen frykter at mange vil slutte med fotball dersom det tar for lang tid før kampene kommer i gang.

FLAGGTABBE: På Dagbladets 17. mai-sending avslørte kulturminister Abid Raja at ikke alt hadde gått helt etter planen da han skulle gjøre seg klar for feiring: Video: Marie Røssland og Emilie Rydning Vis mer

- På Sats står det 20-30 stykker og svetter og trykker på den samme sykkelen. Og på Aker Brygge er det hundrevis av mennesker som sitter og drikker øl. Det synes regjeringen er greit. Men at niåringer i Steinkjer da ikke kan spille mot niåringer på Snåsa ut ifra smittevern er jo bare tull.

Vedum mener reglene er stivbeinte når alle nektes å spille kamper.

- Alle skjønner at man må sette inn tiltak og gjøre begrensninger dersom smittesituasjonen lokalt skulle tilsi det. Men regjeringen bør snarest åpne for kamper på alle nivåer og også for barn, og heller stramme til dersom smitten blusser opp, sier Sp-lederen.

Tilskuere

Vedum har selv en datter som spiller for Ottestad hjemme på Stange, men for ham var det friidrett og løping det gikk i. Og HamKam - som han mener fortjener flere tilskuere.

- Selv på Briskeby er det plass til mange flere enn 200 mennesker - uten at det burde være noe problem med tanke på avstand og smittevern. Regjeringen bør stille krav til avstand, men en grense på 200 er for strengt, sier han.

Vedum kaster seg også inn i debatten mellom regjeringen og fotballklubbene, som har krevd at tapte sponsorinntekter blir del av beregningsgrunnlaget for kompensasjonsordningen.

- For mange fotballag er sponsorinntekter en hovedinntektskilde. Da er det en praktisk tilnærming til virkeligheten å kompensere for bortfall av dette.

Raja: - Gira på å komme i gang

Kulturminister Abid Raja viser til helsemyndighetenes anbefalinger når Dagbladet konfronterer ham med Vedums fotballkrav.

- Jeg er også gira på å komme i gang med all type idrett, kultur og frivillighet. Jeg har to barn som er i idretten selv. De vil som alle andre komme i gang med kampene, sier Raja.

Han sier han vil ta opp saken med helseminister Bent Høie og viser til forskrifter som helsemyndighetene rår over.

- Vi må ha tillit til Bjørn Guldvog og Camilla Stoltenberg når de sier at akkurat nå er det ikke forsvarlig å åpne opp, sier Raja, som medgir at han er utålmodig.

- Det tror jeg mange andre også er, men vi må likevel ha litt is i magen. Vi skal ha høy tillit til de to, sier han og viser til helsedirektøren og direktøren ved Folkehelseinstituttet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!