JUBEL Statsminister Erna Solberg møtte Bill Gates i dag, men har også latt seg begeistre over det norske sjakkgeniet Magnus Carlsen.   
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
JUBEL Statsminister Erna Solberg møtte Bill Gates i dag, men har også latt seg begeistre over det norske sjakkgeniet Magnus Carlsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Erna Solbergs spontantreaksjon på Carlsens seier

- Yes!

(Dagbladet): Erna Solberg (H) har hatt en travel dag. Hun har blant annet hatt møter med lederen for FNs utviklingsprogram (UNDP) og FNs utviklingsgruppe (UNDG), Helen Clark, og Microsof-gründeren Bill Gates. Samtidig har regjeringspartiene konkludert forhandlingene om neste års statsbudsjett med støttepartiene Hørye og Venstre. 

Men statsministeren har nok også holdt et halvt øye på sjakk-dramet i India.

«Yes!#verdensbestecarlsen» tvitret statsminister Erna Solberg (H) da det nå nettopp ble klart at Magnus Carlsen har sikret seg sin første seier i sjakk-VM.

Statsministeren føyer seg dermed inn i rekken av gratulanter som nå flommer over twitter og andre sosiale medier med sjakk-jubel. 

Lang kamp Partiet ble avgjort etter nesten seks timer ved brettet og det ble en nervepirrende avslutning.

- Jeg fikk tidlig en fordel, men så ble det jevnere. Det føles bra å vinne. Det var en veldig tett kamp, og ganske rotete. Men jeg kom frem til slutt, så jeg er veldig fornøyd med det, sa Carlsen i den påfølgende pressekonferansen.

Nå leder Carlsen 3-2 i VM-kampen som spilles best av tolv partier i Chennai i India.

Engelsk åpning Partiet ble en lang og seig kamp etter at Carlsen startet i et høyt tempo. Onsdagens parti fire varte i rundt seks timer og mange så kanskje for seg noe lignende i dag.

Før fredagens parti var stillingen 2-2 etter fire uavgjort i VM-åpningen.

Carlsen åpnet i hvite brikker fredag og startet noe overraskende med en engelsk åpning. Ifølge ekspertene var dette en skjelden åpning fra nordmannen.

22-åringen fra Tønsberg spilte mer offensivt enn i de to forrige partiene med hvite brikker, men forsvarsmesteren Vishy Anand fra India klarte seg godt mot den aggressive nordmannen.

De siste timene av partiene ble en skikkelig thriller og til slutt måtte Anand gi seg.

Carlsen skal nå spille de to neste partiene med svarte brikker, fordi han åpnet det første partiet med hvit. Neste parti spilles i morgen klokka 10.30.