Ernst - hvileløst rundt i Oslos gater

Tidligere i vinter ledet Ernst Christian Thue verdenscupen i boardercross. Han satsa alt på en sammenlagtseier, men så kom fallet: Dermed går 23-åringen rastløst rundt i Oslo-området med høyrehånda i gips.

- Kjipt at det skulle gå slik. Jeg skulle ha kjørt fire konkurranser til, men i steden er jeg her, forteller Ernst - sittende sammen med Dagbladet på en dårlig kjøpesenter-kafé i Oslo. Samtidig er hans snowboard-venner rundt om i USA og trener til boardercross-konkurransen i US Open: Tungt å bære.

Brukket to steder

Det hele skjedde en tidlig morgenstund i slutten av februar. 23-åringen hadde ikke helt våknet da han kjørte gjennom boardercrossløypa i Copper Mountain, Colorado: Plutselig lå han på bakken med dundrende hodepine og store smerter i høyrearma. Resultat: Hånda er brukket to steder og må være gipset i mange, mange uker.

Dermed blir det ingen sammenlagtseier på Ernst i boardercross denne sesongen. I fjor endte Bærum-gutten på tredjeplass. I år havner han nok lenger nede på lista, da han går glipp av minst to konkurranser.

I boardercross er det sånn at kjørerne er med på fem konkurranser - hvor de fire beste gjøres gjeldene.

Boardercross omtales som motorcross på snø. Seks løpere starter samtidig i løypa som har hopp, kuler og doserte svinger. Den som kommer først ned, vinner.

Ikke for de sarte

Boardercross er kanskje ikke konkurransen for de sarteste snowboardsjeler: Skadefrekvensen ligger naturlig nok noe høyere enn for carvere og halfpipere da seks personer kjører om kapp i samme løype - samtidig:

- Det kommer veldig an på løypa, men i Bear Mountain tidligere i vinter, ble 17 stykker kjørt på sykehus, sier Ernst. Selv tok han rompa i denne konkurransen, mens kompisen Børre Bie Larsen brista et ribbein.

- Det handler om å ha kontroll, forteller Ernst. Han mener at hans fordel i BX ligger i at han har kjørt både halfpipe og carving i alle år.

- De som hevder seg i boardercross, er gjerne de litt erfarne og eldre kjørerne, sier Ernst.

Mulig OL-gren

Mange spekulerer i om boardercross vil bli OL-gren i Salt Lake City i 2002. Stadig flere deltar i boardercrosskonkurransene - og BX er også den mest tv-vennlige snowboardgrenen. BX blir blant annet vist titt og ofte på Eurosport.

- Hvis boardercross blir OL-gren, kjører jeg lett i fire år til. 23 år er ikke gammelt i boardercross, forteller Ernst.

Han tjener foreløpig ikke penger på å kjøre snowboard, men sponsorene gir ham nok penger til at han i slipper å gå i tap.

- Alle tror det er bare er fett og reise rundt som vi gjør, men det er også slitsomt. Det er veldig mye reising og ut- og innpakking.

Mestvinnende i Norge

Ernst og hans boardercross-venner er kanskje ikke så kjent som Daniel Franck, Stine Brun Kjeldaas og de andre halfpipe-kjørerne, men Ernst er likefullt den snowboarderen som har flest NM-titler: 14 tilsammen.

- Da jeg begynte å stå på snowboard for ni-ti år siden, var ikke snowboard så spesialisert som nå. Vi kjørte både carving og halfpipe, sier Ernst. Framover blir det imidlertid boardercross som 23-åringen vil satse på:

- Jeg kjører mindre og mindre pipe. Jeg var bra i pipe fram til all spinningen og rotasjonen kom. Før var det bare å gi gass og gå høyt. Nå er jeg for stor og tung, smiler Ernst.

Som skal forsøke å slappe av i Oslo fram til i starten av april. Da satser han på å delta i den siste boardercross-finalen denne sesongen - i Laax: Der vil han bli med uansett - om høyrehånden er gipsa eller ei.

<B>STOR OG TUNG:</B> Ernst Christian Thue kjører mindre og mindre pipe: - Jeg er for stor og tung, og har størst sjanser ved å satse 100 prosent på boardercross.