Erter Northug: - Utrent

Det er duket for skikkelig rivalisering når Norge og Sverige barker sammen i «Landskampen». Men Petter Northug får også høre det av sine egne.

RIVALISERING: Torsdag 12. september starter TV2s satsning «Landskampen» - som omhandler rivaliseringen mellom norske og svenske idrettsstjerner. Video: TV2 Vis mer

- Vi skal vise hvem som er storebror, sier en offensiv Calle Halfvarsson før «Landskampen» braker løs på TV 2 12. september.

I programmet skal Petter Northug (33) Therese Johaug (30), Emil Iversen (27) og Tiril Eckhoff (28) forsvare Norges ære mot svenskene Halfvarsson (30), Charlotte Kalla (31), Hanna Öberg (23) og Sebastian Samuelsson (22).

Av de åtte deltakerne er det bare Northug som ikke er aktiv. Det er merkbart, skal man tro Eckhoff.

- Så har vi han litt utrente Petter Northug. Vi får se hvor lenge han orker å være her, ler skiskytteren.

I promoen til programmet kan man blant annet se Northug kjøre golfbil ved siden av en joggende Samuelsson, og at Iversen sliter med å få kompisen opp av senga på morgenen.

Selv om de andre kanskje er i bedre form enn trønderen akkurat nå, møter de han først og fremst med beundring og respekt.

DET NORSKE LAGET: Petter Northug, Therese Johaug, Emil Iversen og Tiril Eckhoff.
DET NORSKE LAGET: Petter Northug, Therese Johaug, Emil Iversen og Tiril Eckhoff. Vis mer

Hylles av Johaug

Northug annonserte at han skulle legge opp på en pressekonferanse i desember i fjor. Siden den gang har skistjerna blant annet jobbet som TV-ekspert og lansert sitt eget brillemerke.

33-åringen er imidlertid fremdeles best kjent for sine 13 VM-gull og to OL-gull. Northug er blant Norges mest meritterte idrettsutøvere, og har etterlatt seg et tomrom i Langrenns-Norge. Det er fortsatt mange gode skiløpere, men ingen har kanskje riktig den samme karismaen som han.

Therese Johaug kan nesten matche Northug i medaljer, men mener trønderen bidro til løfte sporten på andre måter også.

- Han har virkelig dratt sporten til et nytt nivå. Det har blitt kult å gå på ski og være langrennsløper. Det synes i hvert fall jeg at Petter skal ha mye av æren for, sier Johaug i TV 2-programmet.

Halfvarsson: - Trist

Northug og Halfvarsson hadde mange tøffe dueller både i og utenfor løypa. Det var som regel nordmannen som gikk seirende ut av spurtduellene, og det var også nordmannen som meldte hardest i de verbale duellene.

Flere har ment at Northugs stikk mot svensken grenser til mobbing, men i «Landskampen» er tonen tilsynelatende god mellom de to kamphanene. Halfvarsson sier han kommer til å savne erkerivalen.

- Jeg synes det er trist at du har lagt opp. Det tror jeg ikke at jeg er alene om. Det tror jeg alle tenker, til og med dine «haters» i Sverige, gliser svensken.

Northug ble mannen svenskene elsket å hate. Og selv etter karrierestopp, får han høre det av naboene i øst.

- Jeg fikk en artig melding under Seefeld av en svenske. «Jeg hater deg, men kom tilbake. Hjerte». Det var litt artig, forteller Northug til latter fra både de svenske konkurrentene og hans norske lagkamerater.