Eskil i verdensklasse

BERGEN (Dagbladet): Eskil Ervik greide det ingen har klart før ham i år: Å slå Brigt Rykkje på 5 000 meter etter et løp i verdensklasse.


GREIDE DET UMULIGE: Eskil Ervik ble norgesmester på 5 000 meter.

Men tro ikke at den jordnære Hamar-løperen justerer målsettinga for EM av den grunn.

- Tar jeg sammenlagtmedalje i EM, har utviklinga gått for fort fram, sier Eskil Ervik til Dagbladet.

Men en plass blant de seks- sju beste i EM og VM håper han på. Og så lenge han slår vinterens hittil beste 5000-meterløper i NM, har Ervik så smått begynt å glede seg til VM enkeltdistanser.

- Framgangen er en naturlig konsekvens av to års god trening. Jeg har holdt meg frisk og skadefri, og håper at det virkelige gjennombruddet kommer neste sesong, sier Ervik.

Verdensklasse

Skal vi tro den nederlandske suksesstreneren, Leen Pfrommer, kom suksessen ett år før bestilt.

- I går ville Eskil vært blant de tre- fire beste i verdenscupen. 6,50 utendørs er sjelden kost, sier Pfrommer til Dagbladet.

Mannen med 11 verdensmestere på samvittigheten vet hva han snakker om.

Legg også til at forholdene ikke var perfekte - og at Ervik er et stykke unna formen, så forstår man prestasjonen enda bedre.

Tekniske feil

- Jeg gikk for å få en gjennomkjøring før EM og tenkte ikke på seier. Brigt har vært ganske umulig hittil i vinter. I tillegg gjorde jeg dumme tekniske feil siste halvdel av løpet.

- Når jeg likevel vinner, viser det at jeg har gjort noe riktig, sier Ervik, som i november gikk 6,37 i Vikingskipet.

Nå lover han formtopp under EM i Heerenveen neste uke, men ikke medaljer.

- Foreløpig er jeg for dårlig på 500 meter, sier Eskil Ervik.

  • Brigt Rykkje gjorde en taktisk bommert og mistet NM-tittelen på 5000 meter. - Jeg hadde full kontroll, men drømte ikke om at Eskil Ervik hadde så mye på lager de siste to rundene, sier Rykkje til Dagbladet. Men nederlaget til tross: Det er ingen fare med formen til vår nye langdistansekonge.

- Jeg er ikke bekymret så lenge jeg går et knalløp. Det er greit at noen er bedre enn deg. Men jeg skal aldri mer undervurdere Eskil Erviks stayeregenskaper.