Eskil tok første stikk

NAGANO (Dagbladet): - Ikke vær så hardhendt; ellers må jeg slå deg på 5000 meter én gang til, ber Gianni Romme, mens Eskil Ervik tar et tøffere tak i erkerivalen. Hamar-løperen vant den interne sumo-kampen på poeng, men tror ikke han har skaffet seg noe psykisk VM-overtak på nederlenderen av den grunn.

Av ARVID HOLMLUND

- I natt blir Romme verdensmester på 5000 meter. Han er den eneste som kan vinne. Men jeg lover å slåss om sølvmedaljen. For på seierspallen skal jeg, sier Eskil Ervik til Dagbladet.

Verdens to beste 5000 meterløpere var i det lekelystne hjørnet i går, og ladet opp med Japans nasjonalsport, sumobryting.

- Ååå, dette utstyret er helt fantastisk. Nå kommer jentene til å bli helt ville, sa Gianni Romme begeistret, og ba Dagbladet tynt om å få beholde det medbragte lendekleet.

Drømen er å gå VM-distansene i sumo-utstyret, men han innser at sjansene til å kopiere fjorårets VM-gull minker betraktelig i den sju meter lange bleia.

- Jeg frykter Eskil på 5000 meter. Vi kan begge vinne på en god dag, men sjøl er jeg usikker på formen. Sesongen har vært lang og jeg merker kjøret. Dessuten er jeg forkjølet og sliter med døgnrytmen, sier Gianni Romme.

Bedre enn EM

For Eskil Ervik blir nattas 5000 meter sesongens viktigste konkurranse. 25-åringen er opptatt av å revansjere innsatsen fra VM all round der allergiplager satte ham ut av spill.

- Nå har jeg tatt konsekvensene av sykdommen og skaffet meg skikkelig sengetøy og luftrenser. Middallergien har plaget meg i hele år, men etter at jeg fikk stilt riktig diagnose, har formpila pekt rett oppover. Gårsdagens treningsøkt var kjempebra, og både fysisk og teknisk ser det bedre ut enn i EM, sier Eskil Ervik.

- Jeg har fått rensket opp i nese, hals og lunger, og optimismen stiger for hver dag. Målet er VM-medalje, men jeg innser at jeg trenger et par somre på å nå Gianni Rommes langdistansenivå.

Håper på sølv

- Vi er åtte-ti mann som kjemper om en plass på pallen. Målet er at jeg skal være der, og det er veldig realistisk.

- Men for å vinne, måtte jeg nok kastet Gianni Romme ut av vinduet i 4. etasje under sumo-kampen.

Eskil Ervik går 5000 meter i natt, deretter 1500 og 10|000 meter. Nordmannen mener sjansene er størst på halvmila.

- Dette er tradisjonelt min beste distanse. Jeg har god grunntrening, skikkelig overskudd samtidig som teknikken stemmer. Jeg er vel ikke helt sjanseløs på 10|000 meter heller. Men for å ta medalje her, må jeg gå like bra som under NM i Vikingskipet før jul.

- Lysta til å gå fort er til stede. Derfor tror jeg på bronse og håper på sølv, sier Eskil Ervik.

arvid.holmlund@dagbladet.no

SUMO-OPPLADNING: - Vi må ha ikke la skøyteløpinga bli så alvorlig at vi ikke kan tøyse litt, sier kamphanene Gianni Romme (t.v.) og Eskil Ervik før nattas VM-løp på 5000 meter i Japan. Nordmannen vant brytekampen, men Romme er favoritt til gullmedaljen.