Espelund følte hun ikke hadde styrets tillit

- Karens oppfatning er Karens oppfatning, svarer fotballpresidenten.

TREKKER SEG: NFFs generalsekretær Karen Espelund, her fra dagens pressekonferanse, går på dagen. Foto: Morten Holm / SCANPIX
TREKKER SEG: NFFs generalsekretær Karen Espelund, her fra dagens pressekonferanse, går på dagen. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

||| ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norges Fotballforbund opplyste på en pressekonferanse på Ullevaal stadion i ettermiddag at generalsekretær Karen Espelund trekker seg.

Fotballforbundet nevnte ingen navn da det ble innkalt til pressekonferanse, men det var ikke overraskende at orienteringen handlet om generalsekretær Karen Espelund og administrasjonen i NFF. De siste ukene har det vært mye støy i organisasjone.

- For et par dager siden ble styret kontaktet av Karen Espelund. Hun ønsket dialog med oss, om en mulig fratredelse fra stillingen sin. Vi har brukt tida de siste dagene, til å forhandle fram en sluttavtale for Karen, sier president Sondre Kåfjord.

- Hun fratrer med umiddelbar virkning, sier Kåfjord.

- Tida er moden
Etter å ha holdt denne korte innledningen, overlot fotballpresidenten podiet til Karen Espelund.

- Jeg har vurdert at tida er moden for å gjøre noe annet. Jeg har vært generalsekretær i ti år og har også vært 11 år i forbundsstyret. Men den situasjonen som har oppstått, har gjort dette valget lettere for meg, sier Espelund.

I juni hyret NFF inn eksperthjelp for å løse floken mellom Espelund og de ansatte i forbundet.

Bakgrunnen er misnøye fra NFFs adminstrasjon med Espelunds lederstil. Hun ble karakterisert som krevende, detaljstyrende og kontrollerende, og fotballpresident Sondre Kåfjord omtalte den oppståtte situasjonen for «alvorlig».

- Jeg har og tar en del av ansvaret for de samarbeidsproblemene som har oppstått i NFF sentralt. Jeg har den siste tiden ikke vært i stand til å gjøre denne jobben. Det går ikke an å lede uten tillit. Når min opplevelse har vært at tilliten fra styret har vært uklar, ble det medvirkende til at jeg tok dette valget, sier den avgående generalsekretæren.

- Har hatt styrets tillit
Til kritikken om dårlig kommunikasjon og manglende tillitserklæringer, sier Sondre Kåfjord:

- Vi i styret oppfatter at vi har hatt tillit til generalsekretæren, og har uttrykt dette flere ganger. Men så oppfatter Karen at hun ikke har det. Og Karens oppfatning er Karens oppfatning, sier Kåfjord.

UENIGE OM TILLIT: Her er generalsekretær Karen Espelund og fotballpresident Sondre Kåfjord på tribunen før VM-kvalifiseringskampen i i Skopje. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
UENIGE OM TILLIT: Her er generalsekretær Karen Espelund og fotballpresident Sondre Kåfjord på tribunen før VM-kvalifiseringskampen i i Skopje. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Har du hatt tillit til henne hele tida?

- Ja, jeg har hatt tillit til henne, og det har jeg uttrykt så godt jeg har klart.

Karen Espelund vil ikke si så mye om hvordan hun oppfatter disse uttalelsene til Kåfjord, som er ganske annerledes enn den oppfatningen hun har av saken.

- Det kan jeg ikke svare på, men du får tolke det som du vil, sier hun til Dagbladet.

Ut av fotballen
Karen Espelund har vært generalsekretær i Norges Fotballforbund i ti år, og allerede i 1988 ble 48-åringen valgt inn i forbundsstyret for første gang.

- Jeg har ikke gjort meg opp noen mening om hva jeg vil videre. Jeg har fått noen tilbud, og jeg velger nok å gå en annen vei, selv om jeg ikke kommer til å slutte å interessere meg for fotball. Jeg har hatt Norges mest spennende stilling innen idretten, så jeg tror jeg vil finne andre arenaer for resten av mitt yrkesaktive liv. Jeg er et samfunnsengasjert menneske, og håper å kunne bidra med dette andre steder enn i fotballen, sier Espelund.

- Er du lettet nå som avgjørelsen er tatt?

- Ja, jeg tror kanskje det inntrer en lettelse om noen dager, når jeg får sluppet ned skuldrene litt. Det er knallkrevende å lede en frivillig organisasjon.

Styret i NFF har ikke en erstatter klar, men håper på å finne en midlertidig løsning raskt.

- Hvem skal nå bli generalsekretær? Jeg ber om forståelse for at vi ikke har noen løsning på plass ennå, men vi regner med å ha en midlertidig løsning på plass rimelig fort, sier Kåfjord.