Espen Ski advarer: - Det kan komme til å dø et menneske på Øvrevoll

Kritiserer ledelsen for å tillate farlig ridning.

(Dagbladet): - Jockey er et farlig yrke. Men når det blir unormalt risikofylt å ri løp, er det dramatisk. Om det fortsetter som nå, kommer det til å dø et menneske på Øvrevoll, advarer Espen Ski.

Den tidligere championjockeyen vet hva han snakker om. Han var selv døden nær i en svært alvorlig ulykke 8. november 2013. Hesten han red, stupte i bakken etter at den fikk dratt vekk frambeina.

Espen Ski pådro seg blødninger tre steder i hjernen. Han brakk ryggen på to steder, knuste skulderen, brakk ribbeina og punkterte lungene.

Espen Ski havnet i koma.

Ettervirkningene ble også alvorlige med posttraumatiske lidelser og selvmordstanker.

- Det går bedre, sier Espen Ski. Han ønsker ikke for mye prat om selve ulykken. Han vil heller snakke om å unngå at det samme eller verre skal hende med en annen.

- Det rides trangt og fareskapende på Øvrevoll. Noe må bare gjøres før det skjer noe svært alvorlig. At en vil dø. Jeg er glad det ikke er vedkommendes blod som vil være på mine hender, sier Espen Ski.

Han sier fra om noe det hersker bred enighet om. Det rides farlig på Øvrevoll. Ukulturen har fått grepet.

- Det er for lave straffer. Vi risikerer for lite og noen tillater seg mer enn de burde, mener jockey Jacob Johansen.

Ny ulykke 17. mai skjedde det en ny ulykke på Øvrevoll.

Jockey Marie Fretheim satt på hesten Oui Je Peux, som ble kraftig sjenert inn i railen og spratt utover igjen. Fretheim deiset i bakken. Det var bare flaks med i bildet at hun ikke ble alvorlig kvestet.

Hun havnet under fem hester og forteller:

- Jeg skreik til rytteren som kom innover mot meg. Men han så bare rett fram. Skulderen til hans hest traff min hest med stor kraft. Han kunne like gjerne vært blind. Jeg fikk et hestebein plantet på hver side av hodet. Jeg unngikk 19 høver, men ikke 20. Jeg hadde flaks, selv om det endte med tre løse beinsplinter i armen. Den skyldige fikk en dag på bakken pluss en bot.

En dag! Jeg er ute i tre måneder, sier Marie Fretheim.

Og hun legger til:

- En rytter får en dags utelukkelse for å ri med et par kilo overvekt. Den samme straffen fikk vedkommende som var skyld i ulykken min. Det henger ikke på greip.

- Noen er farligere i banen enn andre. Og de skjønner faktisk ikke hva de gjør feil, når andre har forsøkt å snakke med dem om problemet. Who do you think you are, svarte en annen jockey meg og snudde ryggen til og gikk. Det var faktisk samme person som var delaktig skyldig i min egen ulykke, forteller Espen Ski.

Han er bekymret over kompetansen til de som skal dømme og sørge for lov og orden i banen og ikke indianerridning, som han kaller det.

SER MØRKT PÅ DET. Espen Ski ser mørkt på sikkerheten for ryttere på Øvrevoll. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media.
SER MØRKT PÅ DET. Espen Ski ser mørkt på sikkerheten for ryttere på Øvrevoll. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media. Vis mer

Verdens ledende jockey er delvis norsk. William Buick har også erfaring med ridekulturen på Øvrevoll.

- Det er noen som rir på en udisiplinert måte. Jeg har ikke selv vært involvert i noe, selv om jeg har sett hvordan enkelte rir. Og jeg har også registrert oppfatningen til kolleger, sier Buick om et av sine få besøk på banen i Bærum.

Et ikon Om Espen Ski har Buick følgende å si:

- Jeg håper Espen kommer tilbake i sporten. I hvert fall i en eller annen form. Han er et ikon og har mye å tilføre galoppsporten.

- Det er ikke en lege i verden som kommer til å gi sin velsignelse til et comeback. Ikke etter tre hjerneblødninger, sier Espen Ski og fortsetter:

- Men jeg har forsøkt å strekke ut en hånd. Men ledelsen ønsket ikke å motta hjelp, forteller Espen Ski.

Han ble selv ilagt en streng seks måneders utelukkelse i 2011, etter at han hadde dyttet til kollega Madelene Haugeland, slik at hun holdt på å falle av hesten.

Ski har denne forklaringen:

- Jeg dyttet ikke fordi det skulle hjelpe meg til å vinne. Det var inn i svingen, og jeg var livredd for å bli skviset mot railen, forteller Espen Ski om hendelsen som ble en «kioskvelter» på nettet.

Hele skylda Carlos Lopez fikk hele skylda for ulykken til Espen Ski. Det er hans hest som går innover og treffer frambeina. Men Espen Ski er ikke enig i at Lopez hadde skylda alene.

- En rytter utenfor rir sin hest innover i banen og starter det som ender med en ulykke. Han slapp unna straff. Carlos Lopez fikk tre dager på bakken.

Carlos Lopez er enig i det og legger til:

- Vedkommende ble ikke en gang innkalt til intervju av voldgiftsretten.

Lopez har dette synspunktet på straffeutmålingen:

- Om jeg hadde hatt skylda alene, ville jeg følt meg flau over bare å få tre dager på bakken. Jeg drepte jo nesten en mann, sier Carlos Lopez til Dagbladet.

Han mener at det er flere momenter som kombinert gjør løpene farlige på Øvrevoll.

- Det er en vrien bane med trange svinger. Og det er ikke tillatt med pisk, som vi kan bruke til å korrigere hestene raskt. Når det i tillegg ris trangt, blir det ekstra farlig, mener Lopez.

Det kommer også kritikk fra flere hold, når det gjelder sammensetningen av voldgiftsretten.

William Buick reiser verden rundt og rir løp. Han har aldri hørt om en galoppbane som har en voldgift uten en tidligere jockey med løpserfaring.

- Ingen annen bane enn Øvrevoll, sier William Buick.

BETENKT VERDENSSTJERNE. William Buick er en internasjonal toppjockey. Han er betenkt over ridekulturen på Øvrevoll. Foto:  Hugh Routledge Horse Racing.
BETENKT VERDENSSTJERNE. William Buick er en internasjonal toppjockey. Han er betenkt over ridekulturen på Øvrevoll. Foto: Hugh Routledge Horse Racing. Vis mer

Jacob Hveding-Fretheim er far til Marie Fretheim og har flere år som formann i trenerforeningen.

- Jeg er selvfølgelig inhabil, siden Marie er datteren min. Men jeg har hatt innvendinger mot voldgiftsretten i ganske lang tid, forteller treneren.

Hans forslag er at det bør dannes en kompetent skandinavisk ledergruppe som kan ambulere mellom de forskjellige banene i Skandinavia. Slik at det kan innføres en lik prosedyre i voldgiften på alle baner.

- Det er selvfølgelig et økonomisk spørsmål. Og det har vært som å helle bensin på ledelsen å tenne på, når jeg har foreslått det, sier Hveding-Fretheim.

Forbedringer i gang Direktør Hans Petter Eriksen i Norsk Jockeyklub forteller til Dagbladet at arbeidet med forbedringer er i gang. Han understreker at det å være jockey i utganspunktet er et farlig yrke.

- Det har omkommet 20 jockeys siden 1990, bare i England. Og for å understreke risikoen, så døde det tre jockeys i løpet av en uke i Australia, forteller Eriksen.

 Men nå skal det investeres i sikkerheten til utøverne på Øvrevoll.

- Vi investeringer 700 000 kroner i et unikt overvåkingssystem som kalles Hawkeye. Systemet består av seks kameraer som dekker løpet fra forskjellige vinkler. Det blir et unikt instrument for voldgiftsretten. Øvrevoll er første bane i Skandinavia som får innstallert dette utstyret, forteller Hans Petter Eriksen til Dagbladet.

- Det er vel og bra med nytt kamerautstyr. Det kan absolutt være et verdifult verktøy for voldgiftsretten. Men da må også de som sitter der forstå hva som skjer i situasjoner i løpene, kommenterer Espen Ski.

Når det gjelder sammensetningen av voldgiftsretten og straffeutmålingen forteller Eriksen at dette også er under lupen.

Straffeutmålingen i de to nevnte ulykkene ble satt samme kveld som det skjedde.

- Nå innføres det en bestemmelse at voldgiftsmedlemmene kan sove på det og ikke ha det travelt med å avslutte saker. Vi skal også se på om selve straffeutmålingen skal under justering, sier Eriksen.

Om en voldgiftsrett uten en tidligere jockey har Eriksen følgende kommentar:

- Det er selvfølgelig ønskelig med et medlem som tidligere har stor løpserfaring. Men personen skal også ha andre egenskaper som gjør at vedkommende kan delta i et team, som en voldgiftsrett er. Vi har forsøkt dette, og har hatt dyktige medlemmer med løpserfaring tidligere. Men det er ikke alltid en slik person med de egenskapene er tilgjengelig for en slik oppgave her på banen.

INVESTERER I SIKKERHET. Øvrevoll-direktør Hans Petter Eriksen (t.h.) forteller at det skal investeres i rytternes sikkerhet. Her står han sammen med galopptrener Rune Haugen. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media.
INVESTERER I SIKKERHET. Øvrevoll-direktør Hans Petter Eriksen (t.h.) forteller at det skal investeres i rytternes sikkerhet. Her står han sammen med galopptrener Rune Haugen. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media. Vis mer