TIL VÅLERENGA: Ronny Deila returnerer til Tippeligaen. Ikke tilbake til Strømsgodset, men til hovedstadslaget Vålerenga, som for tiden sliter i Tippeligaen. Foto: Andrew Milligan/PA via AP
TIL VÅLERENGA: Ronny Deila returnerer til Tippeligaen. Ikke tilbake til Strømsgodset, men til hovedstadslaget Vålerenga, som for tiden sliter i Tippeligaen. Foto: Andrew Milligan/PA via APVis mer

Espeseth og Deila skal ikke bare redde Vålerenga - Tor Olav Trøim tenker endelig større enn som så

Ronny Deila skal gjøre Vålerenga til et fotballag verd å nevne i samme setning som Ståle Solbakkens store suksess.

VALGENE ER TATT, svarene gitt og det kunne knapt blitt bedre. For Vålerenga. Erik Espeseth som administrativ leder og Ronny Deila som trener er noe av det beste du finner på markedet. Og finner Kjetil Rekdal sin plass et sted midt mellom de gamle vennene fra Drammen rykker Vålereng langt fram i køen.

Om de holder seg i Tippeligaen, da.

MED 45 POENG igjen å spille om handler resten av sesongen om ikke å rykke ned. Så lenge ny kontrakt er i horisonten vil Kjetil Rekdal fortsatt ha ansvaret for laget. Men skulle det som er krise etter 15 serierunder være like galt eller ha forverret seg når vi har spilt 20, ligger det i kortene at Ronny Deilas høst med sporadisk TV-jobbing blir en desperat høst med Vålerenga isteden.

Sjelden har en kamp for å overleve i Tippeligaen vært viktigere enn den Vålerenga kjemper nå.

NÅR VÅLERENGA ENDELIG flytter inn i ny arena Valle 1. august neste år skrotes samtidig ideen og filosofien om Vålerenga som en østkantklubb . Klanen og andre ihuga VIF-supportere kan mislike det så mye de vil - Vålerengas framtid ligger i hele Oslo. Og det er den jobben som blir Erik Espeseth største og viktigste når han tilrer som klubbens nye sjef.

Han skal gjøre Vålerenga til Oslos FC København.

Intet mindre.

RUNE HAUGE SKAL være mannen som fikk mandat til å sette sammen Vålerengas nye administrasjon. Det var han klubbeier Tor Olav Trøim kontaktet da arbeidet med å sette sammen framtidas ledelse ble varslet i slutten av mai. Og med Erik Espeseth på plass i sjefsstolen, og selv om ingenting er offisielt er det han som skal sitte på toppen, er den største og viktigste brikken på plass.

De andre viktige posisjonene kan Espeseth og Hauge finne i fellesskap.

ALLEREDE ETTER 0-2 for Viking i sesongstarten hjemme på Ullevaal, lenge før noen var i nærheten av å kunne tro at Vålerenga ville ligge på nedrykksplass med 11 poeng etter halvspilt serie, skrev jeg at det eneste som kan redde Vålerenga er at administrasjonen og ledelsen er bedre enn laget. Det var en analyse Tor Olav Trøim sa seg enig i. For selv om Vålerenga på mange måter er blitt som høna og egget, der det er mulig å si at resultatene ødelegger for interessen som igjen dreper inntjeninga, samtidig som de sportslige ansvarlige vil hevde at du kan ikke stille et konkurransedyktig lag på beina med de økonomiske forutsetningene klubben har, så sier det seg selv at ingenting er mulig uten et solid fundament.

Og det er det som nå bygges.

Les også: VIF-ledelsen må vise seg bedre enn laget - det er det eneste som kan redde Vålerenga

ERIK ESPESETH HAR høy kompetanse, nyter stor respekt og er av flere jeg har snakket med dyttet langt fram i køen som NFF's neste generalsekretær. Nå vet vi at han ikke blir det. Og det er ingen liten ansettelse Rune Hauge har fått på plass, i norsk fotballsammenheng er det et scoop.

Bare det at han har takket ja betyr 1) at han har fått de nødvendige garantiene fra Tor Olav Trøim, og 2) at han ser muligheter rundt det å ta Vålerenga inn i en ny tid og skape en storklubb i Oslo.

DET SAMME GJØR Ronny Deila. Hvis ikke hadde han ikke tatt jobben. Han ser muligheter for utviking i Vålerenga. Og det er det han liker best - å jobbe med og utvikle spillere og lag - dag ut og dag inn. Og han hadde ikke tatt jobben han heller om han ikke hadde vært trygg på Tor Olav Trøim og eierens vilje til forplikte seg til enda en storsatsing på Valle.

Resten handler om å holde seg i ligaen.