Estil endrer på gullplanen

Knalløp i Otepää.

Få har hatt mer suksess med høydeopphold foran store mesterskap enn Frode Estil (34).

I år endrer han taktikk.

Estil dokumenterte at NM-formen ikke var noe blaff med 2.-plassen på 15-kilometeren i klassisk stil i estlandske Otepää lørdag. Kun tyske Axel Teichmann slo ham. Han var 6,4 sekunder foran.

Estil åpnet fornuftig og avsluttet sterkt.

- Første gang jeg hørte om ham var to kilometer før mål, sa Estil som hadde kommandoen i store deler av løpet.

- Det var et godt løp. Et lureføre. Tungt. Det kan fort bli lignende forhold i Japan også.

Det normale etter dette løpet ville ha vært at Estil reiste til den faste, norske basen i Alpe di Siusi i Nord-Italia foran VM-dagene i Japan.

Det skjer ikke. Estil skal forberede seg hjemme i Meråker.

I FORM: Frode Estil er i ferd med å prikke inn toppformen. I dag ble han nummer to på 15 kilometer klassisk, bare slått av Axel Teichmann. Foto: SCANPIX
I FORM: Frode Estil er i ferd med å prikke inn toppformen. I dag ble han nummer to på 15 kilometer klassisk, bare slått av Axel Teichmann. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det har hele tiden vært planen. Japan ligger åtte timer foran oss, og tidsakklimatisering er viktigere enn høydeakklimatisering, poengterer Estil.

Praktisk

Han følger opp argumentasjonen:

- Det er praktiske årsaker til at jeg gjør som jeg gjør. Foran VM i Oberstdorf kunne vi reise rett fra høyden og ned til mesterskapet. Denne gangen er ikke det mulig. Mange erfarte at det var tungt første uken under OL i Nagano, og derfor reiser vi tidlig til Japan for å venne oss til tidsforskjellen.

- Dessuten har jeg ikke hatt noe høydeopphold før i år heller, og da ville et høydeopphold uansett ikke hatt samme effekt. Vi måtte ha avsluttet et eventuelt høydeopphold omtrent én måned før femmila går.

Estil vil gå skiathlom, femmil og en klassisk stafettetappe i ski-VM, såfremt formen er bra og han får lov.

Og det får han om formen blir like bra som den er i øyeblikket.

Øvrige norske: 3)  Oddbjørn Hjelmeset 20) Geir Ludvig Aasen, 22) Roger Aa Djupvik, 26) Eldar Rønning, 30) Simen Østensen, 35) Krister Trondsen.