Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Estil ofrer gull for hjembygda

Er så glad i den lokale klubben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langrennseliten startet sesongen med sprintrenn i Düsseldorf forrige helg, den årlige tjuvstarten i verdenscupen. Denne helga går startskuddet på hjemmebane, med renn på Beitostølen.

I dag er det sprint, og i helga er det ordinære renn - på de kortsete distansene.

Samtidig som løperne freser avgårde i sporet, går vi inn i den siste uka i «Klubben i mitt hjerte». Stemmene kommer inn like raskt som Marit Bjørgen og Petter Nordthug jr beveger seg i sporet - men med en uke igjen er ingenting avgjort i kampen om premiene.

• Her kan du stemme på klubben i ditt hjerte


Flere av klubbene som har landslagsløpere i medlemslistene, har slitt litt innledningsvis i kåringen. Men «Klubben i mitt hjerte» er som femmila i Kollen. Det er først mot slutten vi ser hvem som er sterkest.


Da Frode Estil (34) meldte overgang fra Byåsen IL til Lierne Ski i 2003 visste han at han aldri mer ville vinne NM-gull i stafett. Likevel var valget enkelt å ta.

-  Det er noe helt spesielt med å representere hjembygda di. Selv de beste utøverne har vært unge en gang, og man må aldri glemme røttene sine, sier Frode Estil til Dagbladet.

Han tok derfor ikke betenkningstid da Lierne Ski tok kontakt og var ivrige på å få ham over da klubben ble stiftet i 2003 - etter en sammenslåing av de lokale klubbene Sørli IL, Nordli IL og Tunnsjø IL.

Frode vokste opp i Sørli IL. Her gikk han på ski, spilte fotball og løp orientering. Allerede som fireåring gikk han et 21 kilometer langt turrenn, hvor han kontant avviste morens fortvilte forsøk på å få han over i pulken noen kilometer av turen.

Med årene ble Estil så god i langrenn at hans satsing begynte å bli dyr for en liten klubb som Sørli, og etter hvert som utviklingen fortsatte ble det etter hvert få å trene sammen med i Nord-trøndelag.

-  De første årene som senior stagnerte jeg litt, og tenkte at et miljøskifte kunne være positivt, sier Estil.

• Her kan du stemme på klubben i ditt hjerte


Hemmelig Brå-bilde
Da han flyttet til Trondheim i 1995 for å studere meldte han seg derfor inn i Byåsen IL. De hadde et sterkt lag og han kjente flere i klubben fra før av. Dessuten var skilegenden Oddvar Brå trener for det sørtrønderske kretslaget.

POPULÆR INSTRUKTØR: Frode Estil stiller gjerne opp som instruktør i klubben sin. Her er det Angelica Fjelde fra Lierne Ski og Inger Lise Lona fra Hollilngen som får veiledning. Foto: KARL AUDUN FAGERLI
POPULÆR INSTRUKTØR: Frode Estil stiller gjerne opp som instruktør i klubben sin. Her er det Angelica Fjelde fra Lierne Ski og Inger Lise Lona fra Hollilngen som får veiledning. Foto: KARL AUDUN FAGERLI Vis mer

Det siste var ikke minst et godt lokkemiddel. Selv for en som var så sjenert at han som unggutt ikke torde be om autografene til skistjernene.

-  Jeg har ikke en eneste autograf fra noen. Jeg var for beskjeden til å spørre. Men jeg husker jeg tok et bilde av Oddvar Brå fra ti meters hold, da han ikke så min vei, ler Estil.

I Byåsen utviklet Lierne-mannen seg videre til å bli landslagsløper, og han sto i trønderklubben fram til 2003, to år etter at han og kona Grete flyttet til Meråker. I sin siste sesong i Byåsen vant han sitt tredje NM-gull i stafett med klubben - som i tillegg til gullet også tok bronse og 4. plass i stafetten i Molde.


Fra 1. til 7. plass
Med overgangen til Lierne Ski visste Estil at han ikke vil vinne flere stafett-gull i NM.

-  Det føles uansett viktigere å representere hjembygda enn å vinne stafettgull. Det er artig å gi noe tilbake til bygda jeg kommer fra og alle som har støttet meg opp gjennom karrieren. Selv da jeg gikk for Byåsen følte jeg at jeg også representerte Lierne. Derfor er det ekstra artig at det står Lierne bak navnet mitt, selv om jeg er veldig takknemlig for årene i Byåsen, sier Estil.

I 2004 - etter to strake stafett-gull med Byåsen i \'02 og \'03 - gikk Frode og Lierne inn til 7. plass i NM-stafetten i Bardufoss i januar.

Et stort øyeblikk for både klubb og utøvere.

-  Den 7. plassen er nok maks av hva vi kan få til i stafett. Vi har ikke tre landslagsløpere i klubben, slik flere andre klubber har. Men NM-stafetten er veldig viktig for oss. Da følger hele Lierne med, sier Estil. I andre del av NM, i mars 04, gikk Frode og klubbkamerat Espen Emanuelsen - en tidligere Nordli-gutt - inn til sølv i sprintstafetten.

image: Estil ofrer gull for hjembygda


Kretsgull større enn OL
I løpet av sin fantastiske karriere har Estil vunnet 12 medaljer på 20 starter i mesterskap, blant annet stafett-gull i både VM og OL. Hans beste stafettminne skriver seg likevel helt tilbake til 1992, da han som 19-åring ble kretsmester for Nord-trøndelag med Sørli IL.

-  Det var en helt utrolig opplevelse. Vi var tre juniorer som vokste opp og satset sammen, og slo de store bylagene. Den subjektive gledesfølelsen og lykkerusen jeg fikk da matcher alt annet jeg har opplevd i karrieren, sier Frode Estil.

Som Lierne-medlem har han også satt bygda ettertrykkelig på kartet og gitt klubben suksess i form av medaljer i alle valører:

Gull på VM-femmila og stafetten i 2005, sølv på jaktstarten i OL 2006 og bronse på jaktstart i VM 2005.


Håper på to lag
Elitelaget i Lierne Ski er ikke større enn at klubben ikke stilte lag i NM-stafetten i fjor, på grunn av sykdom på en utøver. Estil og nevnte Emanuelsen er de to eneste på seniorlaget som satser for fullt. Jens Petter Estil har trappet noe ned, og kan få kamp om den siste plassen på stafettlaget av den lovende junioren Morgan Aagård.

-  Vi har noen som er med på hobbybasis også, så kanskje vi klarer å stille to stafettlag i vinter. Det hadde vært stort, sier Estil.

NM i midten av januar går nemlig i Meråker i Nord-trøndelag - hvor Frode og Grete bor sammen med sønnene Bernhard (4) og Konrad (5 måneder) - rundt 30 mil unna Lierne.

Drømmejobben: På grunn av alle milene han bor unna hjembygda, og med all reisingen med landslaget, er det umulig for skistjerna å være tett på klubbmiljøet. Men han stiller opp på det han kan av arrangementer og tilstelninger i klubben.

-  Jeg synes det er viktig at vi voksne som har hatt suksess, og kanskje er et forbilde for noen, stiller opp. Jeg husker selv hvor inspirerende det var som liten å få treffe de som var gode. Nå ser ikke jeg på meg selv som noen stjerne, men det er sikkert noen som synes det er stas å få treningstips av meg. Dessuten blir jeg selv motivert av å se hvor ivrig de unge er, sier Frode Estil.

Han er inne i sin siste sesong med full satsing, og jobber allerede deltid som lærer på skigymnaset på Meråker. En stilling som blir fulltid etter årets sesong.

-  Det er selve drømmejobben for en skiløper, sier Estil.

• Kåringen er delt inn i fem klasser. Her kan du lese mer om klassene og stemme på din klubb.

PÅ TOPP: Her har Frode Estil klatret til topps. Der trives han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!