- HÅPLØST: Frode Estil kaller SVTs dokumentar for et journalistisk overgrep. Han kan ikke forstå hvorfor Anders Auklands navn trekkes fram i programmet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
- HÅPLØST: Frode Estil kaller SVTs dokumentar for et journalistisk overgrep. Han kan ikke forstå hvorfor Anders Auklands navn trekkes fram i programmet. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

Estil synes det er idiotisk at Aukland henges ut som juksemaker

Hadde selv høyere blodverdier.

(Dagbladet): I går kveld sendte SVT programmet «Uppdrag Granskning» som forsøkte å sette fokus på doping i vinteridrett.

Dokumentaren hever at dopingbruken var utbredt i langrenn på tidlig 2000-tall. En av utøverne som blir mistenkt på grunn av høyre blodverdier er Anders Aukland.

Aukland hadde ikke sett SVT-dokumentaren da Dagbladet kontaktet ham tirsdag, men han følte seg uthengt.

- Blodverdier spretter opp og ned. Jeg vet jeg har høye blodverdier fra før. Jeg synes det er drøye påstander som kommer, sier Aukland til Dagbladet.

På «mistenktliste» Ifølge VG, som har fått tilgang til Auklands blodverdier, varierte storløperens hemoglobinnivå mellom 14,6 og 17 g/dl, mens snittet lå på 15,8. Den høyeste verdien ble tatt under en test rett før OL i Salt Lake City i 2002.

SVT-Dokumentaren forteller at Aukland var på ei liste over mistenkte løpere hos Det internasjonale skiforbundet, FIS.

En som reagerer sterkt på grunnlaget for SVTs program er Auklands tidligere lagkompis Frode Estil.

FAKSIMILE: 6. mars 2001 offentliggjorde Dagbladet blodverdiene til en rekke norske langrennsløpere.
FAKSIMILE: 6. mars 2001 offentliggjorde Dagbladet blodverdiene til en rekke norske langrennsløpere. Vis mer

- Det oppleves som håpløst og idiotisk at Anders skal henges ut som dopingjukser. Jeg kan ikke huske at han har pleid å ha høyere blodverdier enn oss andre, sier Frode Estil til Trønderavisa.

- Jeg blir opprørt. De gamle blodverdiene kan sikkert mistolkes og oppfattes som mystisk hvis det blir spennende nok lagt fram. Jeg vet at det ikke er noe galt. Jeg er 110 prosent sikkert på både jeg, det norske og det svenske laget som var i Salt Lake City var helt rene, sier 41-åringen videre.

Høyere Estil-verdi I mars 2001 oppga en rekke norske langrennsløpere blodverdiene sine til Dagbladet for å styrke Norges troverdighet som dopfri skinasjon.

En av dem var Frode Estil.

OL-vinneren oppga at han hans høyeste måling var på 17,5 g/dl, altså 0,5 høyere enn Anders Aukland. Estils laveste verdi var 15,5, mens normalen var 16.

Hvorfor nettopp Anders Aukland, som med grunnlag i Dagbladets tall fra 2001, hadde ganske vanlige blodverdier og en normal variasjon, er plukket ut, er vanskelig å si.

- Et journalistisk overgrep Estil syns det er vanskelig å forstå at SVTs første dopingdokumentar «Blodracet» har gått gjennom en redaksjonell vurdering.

- Er dette regelen kan jo hvem som helst kaste ut beskyldninger mot uskyldige personer. Jeg vil faktisk gå så langt som å kalle det et journalistisk overgrep, sier han til Trønderavisa.

HENGES UT: Anders Aukland, her under jaktstarten i Salt Lake City-OL. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
HENGES UT: Anders Aukland, her under jaktstarten i Salt Lake City-OL. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer

På spørsmål om Anders Aukland hadde noen resultater i mesterskap som kunne virke merkelige, svarer Estil:

- Er det noen av de norske  som hadde overaskende bra resultater i Salt Lake City så var det meg. Anders hadde vel et mesterskap litt under hva som var forventet i forhold til resultatene tidligere i sesongen.

IRRITERT: Dette OL-sølvet til Frode Estil ble seinere gjort om til gull fordi Johann Mühlegg ble dopingtatt. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
IRRITERT: Dette OL-sølvet til Frode Estil ble seinere gjort om til gull fordi Johann Mühlegg ble dopingtatt. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer