Estlands konge

Han tjener 3 mill. i året, prater lavt og sjelden, puster timesvis i en glasskuppel, og kjører rundt i en feit Mercedes. Likevel er Andrus Veerpalu en klassisk folkehelt i Estland.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Veerpalu har snytt Frode Estil for gull i to strake mesterskap, og han er favoritt til å gjøre det igjen i morgen. Mannen med de ekstreme treningsmetodene, og den beskjedne framtoningen, er en liten gåte.

- Han liker ikke snakke noe særlig. Han er meget beskjeden. Men i Estland er det akseptert. De to siste årene har han blitt kåret til årets idrettsmann. Han er rett og slett konge av Estland, sier reporter Jaan Martinson i Estlands største avis Ohtuleht.

Lønnet av staten

Han er lønnet av staten. Han fikk gratis hus av regjeringen etter OL-gullet i fjor, og en sponsoravtale som sikrer ham den beste og fineste Mercedesen forhandleren til en hver tid har inne. Og så lar han prestasjonene prate. Dagbladet hadde intervjuavtale med Veerpalu på skistadion i går, men han dukket aldri opp. Han hadde hviledag hjemme på hotellet.

- Dette er hans faste mønster før viktige renn. Han hviler to dager før konkurranser, sier treneren Mati Alaver.

Og når han først prater, så er det konkurrenten og vennen Jaak Mae som står for pratinga.

- Jaak snakker for begge to. Bortsett fra pressekonferanser. Som regel er det åtti prosent sitater fra Jaak Mae eller treneren i våre saker. Selv om de stort sett handler om Veerpalu, flirer reporter Martinson.

Slo Dæhlie

Bildet av Veerpalu med hodet i en glasskule der lufttrykket kan senkes ned til 5000 meter, har provosert mange. Men Andrus er ikke flau eller redd for å snakke om sin spesielle oppladning. Da han vant i Asiago måtte esteren stille opp for pressen. Og han svarte på alle spørsmål. Lavt, mumlende, og med blikket ned i bakken.

- Mange sier jeg er borte utenom mesterskap, men jeg er på samme plass hele tida og er lett å finne. Vi har forberedt oss til VM i Otepää, og treningen har gått rett vei hele tida, sa Veerpalu til Dagbladet.

- Dynamikk

- Hva er hemmeligheten din siden du greier å være i form til hvert mesterskap?

- Det er en kombinasjon av veldig mange små ting. Konsentrasjon, mental oppladning, og høydetrening er noen ting, men det viktigste er dynamikken i selve treninga, sier Veerpalu.

Nordmennene ser opp til hans skiferdigheter.

- Veerpalu har den beste klassisk-teknikken i verden, slår vår egen Frode Estil fast.

Vant over Dæhlie jr.

Og ingenting er artigere for esterne enn å slå nordmennene. Det fikk Bjørn Dæhlie og sønnen Sivert erfare i Tartu skimaraton. Veerpalus sønn gikk mot Dæhlies sønn i den minste årsklassen, men yngstemann Veerpalu fortvilte ikke over å bare bli nummer tre.

- Det viktigste var at sønnen min slo Sivert Dæhlie, sa Veerpalu stolt etter løpet.

FAVORITT: Andrus Veerpalu er storfavoritt på tremila i morgen.- Formen kjennes stabil, men om jeg vinner onsdag kommer an på situasjonen i løpet og på forholdene. Har jeg en like god dag som i Asiago på lørdag, så er jeg kanskje god nok til å gå fra feltet, sier Veerpalu til Dagbladet.