SENKET SØR-AFRIKA: 
- Dette er VMs første superstjerne, skriver Esten O. Sæther. Foto: AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA
SENKET SØR-AFRIKA: - Dette er VMs første superstjerne, skriver Esten O. Sæther. Foto: AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUAVis mer

Et angrep helt alene

Men på Uruguay er det flere toppspillere enn Diego Forlan.

||| JEG havnet i en diskusjon i en ganske smart fotballgarderobe forleden som jeg ga opp alt for lett:

- Diego Forlan er den beste spissen i VM, sa jeg oppildnet av hvordan han sist helg på finurlig vis skaffet seg en halv meter ekstra rom i nesten hver eneste duell i åpningskampen mot de engang så mektige franskmennene. Som takk for det noe dristige innspillet fikk jeg  listet opp angrepshelter med langt flere mål og mye større bragder enn den nylige UEFA-cup seieren til min 31 år gamle favoritt. Det gjorde at jeg feiget ut:

- Okei, blant de fem beste da, foreslo jeg, og slapp sånn nogenlunde gjennom kritikken.

Nå synes det som en dårlig gardering.

URUGUAYS nummer 10 er kanskje ikke av det klassiske slaget for tallet på drakta si. Han vandrer rundt på banen som han vil, og mot Sør-Afrika gjennomførte han andreomgangen som en ganske ren venstrekant. Men det er noe med hvordan han binder sammen effektivt angrepsspill som gjør at du hele tiden tenker Forlan inn på større lag med enda bedre medspillere.

Målt mot Uruguays høye standard i denne turneringen sier begge disse utopiene faktisk ganske mye om hans nivå. Den første skuddseieren med den nye VM-ballen i tynnluft, forteller enda mer.

ETTER dette skuddet går det an å flytte forsvarsbrikker på taktikktavla for å vise at høyreback Gaxa og høyrestopper Mokoena definitivt burde blitt enige om hvem av dem som skulle ha presset en feilvendt Forlan tilbake på banen, men sånt blir egentlig bare stusslig etterpåklokskap.

På banen var herlig i går kveld. Da Forlan uanstrengt fikk snudd seg slik at han kom innover fra venstre i en tilnærmet favorittposisjon på litt over tjue meter, var visst ikke den nye VM-ballen bedre egnet for badestranda likevel. Diego Forlan fikk i hvert all til et lett skrudd vristtreff som sendte ballen høyt opp før den skar ned under tverrliggeren.

Alle andre langskudd i dette mesterskapet har fortsatt å stige. Er det ikke bare sommerens beste spiss som får til slike ballbaner?

FOR da den stolte VM-arrangøren gikk inn for en tilnærmet kræsjlanding og i dag er blitt mer opptatt av en god dommer enn egen dårlig prestasjon, kom det meste av trøbbelet fra magien mellom Forlans føtter og den plutselig stabile VM-ballen.

Etter 1 - 0 målet kontrollerte Diego Forlan alt på banen. Det var han som spilte fri Cavani i bakrommet rett etter med en lekker dupper, det var han som prikket cornere, hjørnespark og hva det måtte være av muligheter rett på medspillerne sineog det var selvsagt han som avgjorde kampen på straffe.

BARE ventetida som slepte seg fram mellom det røde kortet til Khune, klagekoret fra 40 000 vuvuzelaer, den omstendelige lisseknytningen til sørafrikanernes reservekeeper og den samme målmannens skuespill foran straffesparket kunne ødelagt siktet for litt dårligere spisser. I stedet benyttet Forlan den lange, pinefulle pausen til å vise ser hvor kontrollert han er i ferd med å løfte lille Uruguay mot den store fotballhimmelen. Ballen skjøt fart rett under tverrliggeren til 2 - 0:

- Vi kan ikke bli bedre. For oss er dette laget perfekt, sa Forlan i det turneringen startet.

Nå er det bare å bruke den samme betegnelsen på ham selv; for dette er VMs første superstjerne. Den førti meter snorrette crossballen som strøk tvers over banen til spisskompis Luis Soarez rett før 3 - 0, viser spennvidden til spissen som troner øverst på toppscorerlista.

Bedre spiller ingen i verden angrep akkurat nå.