- Et annet kvinnesyn

I Erik Thorstvedts tid stormet ofte lagkamerater inn på hotellrommet når en spiller hadde sex. Claus Lundekvam røper at dagens englandsproffer holdes oppdatert og advares mot jenter som vil tjene seg rike på sexskandaler.

- I London ble en 29 år gammel mann i går arrestert som førstemann i den påståtte massevoldtekssaken mot en 17 år gammel jente. I Leeds sitter fortsatt en arrestert Leeds-spiller i forhør etter påståtte sexovergrep mot en kvinne.

I den norske landslagstroppen omtales skandalesakene i sinne, skuffelse og vantro. Ti av spillerne har eller har hatt balløya som arbeidsssted. Dessuten Erik Thorstvedt og Ståle Solbakken i støtteapparatet. Thorstvedt spilte i Tottenham fra 1988 til 1996.

- Det kan gå over stokk og stein. Det vet jeg jo sjøl. Men jeg trodde det hadde blitt litt bedre i og med at det er strengere kontroll nå fra klubbene på hva spillerne kan innta av drikke og den slags, sier han.

- Stormet rommet

I hans tid gikk det også galt rett som det var.

- Et gammelt jungeltriks var at lagkamerater gjemte seg i garderobeskapene når en spiller hadde lurt med seg en dame opp på rommet. Eventuelt at de kom stormende inn med duplikatnøkkel. Det har jeg hørt om massevis av ganger, sier den gamle keeperkjempen til Dagbladet.

Men Thorstvedt kjenner ikke til episoder der spillere skal ha forgrepet seg som i de to aktuelle sakene.

- Jeg har aldri hørt om noe slikt. Men den generelle kvinnerespekten var nok betydelig lavere enn det vi for eksempel har i Norge, sier han.

 STUDERER SEXOPPSLAGENE:  Erik Thorstvedt kjenner engelsk fotball og lynne godt fra sine år som proff i Tottenham, og er ikke helt ovverasket over de siste hendelsene. - Den generelle kvinnerespekten var nok betydelig lavere enn det vi for eksempel har i Norge, sier Erik.  Begge foto: Arnt E. Folvik
STUDERER SEXOPPSLAGENE: Erik Thorstvedt kjenner engelsk fotball og lynne godt fra sine år som proff i Tottenham, og er ikke helt ovverasket over de siste hendelsene. - Den generelle kvinnerespekten var nok betydelig lavere enn det vi for eksempel har i Norge, sier Erik. Begge foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Thorstvedt tar klare forbehold når han uttaler seg om sakene:

- Jeg vet at det er aviser der borte som lager og konstruerer saker. Når jeg ser at den 17 år gamle jenta har tatt kontakt med Max Clifford som er spesialist på å selge historier, så casher hun garantert inn en million kroner - uten problemer, sier han.

Clifford er kjent som en guru i bransjen som handler om å selge eksklusive saker til engelsk presse og TV. I sin tid representerte han blant annet OJ Simpson.

Skjønner ikke

Sesongen etter at Thorstvedt sluttet, dro Claus Lundekvam fra Brann til Southampton. Der har han vært siden, og opplevd at lønnsnivået har eksplodert.

- Yngre spillere som tjener veldig mye penger, kan ha problemer med å holde bakkekontakten. Det kan jeg skjønne. Men jeg skjønner ingenting av det å ty til vold og voldtekt slik disse anklagene antyder, sier han.

Familiemannen Lundekvam ser ikke logikken i sakene som nå pågår:

- At noen koser seg med sex skjer sikkert hele tida, men mitt argument rundt disse sakene er dette: Hvorfor skal rike, unge fotballspillere ha problemer med å få seg sex? Jeg skjønner ikke motivene for at de skulle ty til vold for å få sex.

Advares mot jenter

Derfor velger også Lundekvam å være avventende til utfallet.

- Jeg har litt vanskelig for å tro at det er slik det framstilles. Det kan være konstruert.

- Har du sjøl hørt om situasjoner der slikt har blitt forsøkt?

- Nei, men det kan oppstå misforståelser og det skjer hele tida at damer får betalt for å gå ut med historier.

- Har spillerne oversikt over damer man skal passe seg for?

- Det finnes. Ikke som en liste, men dette er ting som fortelles. Det er mye forskjellig. Vi bor i Southampton og ser veldig lite av det. Dette skjer nok stort sett i de store klubbene og med de store spillernavnene. Damene som er ute etter å lage historier og tjene penger på dette, vil helst ha de store spillerne. De kommer ikke og prøver seg på Lundekvam da.

Frykter stempel

Thorstvedt tror overgrepssakene i England gjenspeiler mer enn selve fotballmiljøene.

- Jeg tror dette er en generell trend blant engelske ungdommer - utenfor fotballmiljøene. Treffer du en engelsk ungdomsgjeng i Syden, så ser du at de har noen grenser som ligger bortenfor det de fleste norske ungdommer har. Når det gjelder fotballspillere - så føler de seg gjerne i tillegg litt opphøya og heva over andre folk.

John Arne Riise føler at de to sakene rammer hele fotballmiljøet.

- Vi har fått et stempel på oss som ikke er fortjent. Det er veldig synd. Det er synd denne saken har kommet opp, og jeg håper det blir klarhet i saken og at de som er involvert blir straffet raskest mulig, sier han.

SKEPTISK: Claus Lundekvam er ikke sikker på hva han skal tro om de siste sexskandalene. - Jeg har litt vanskelig for å tro at det er slik det framstilles, sier Claus. - Det kan være konstruert. Her intervjues han av P4.