M23 DERBY: Brighton og Crystal Palace møtte hverandre nylig i Premier League. Foto: NTB Scanpix
M23 DERBY: Brighton og Crystal Palace møtte hverandre nylig i Premier League. Foto: NTB ScanpixVis mer

Brighton - Crystal Palace

Et av de merkeligste hatoppgjørene i England: - Hatet på en skala fra én til ti? Elleve

Brighton og Crystal Palace er et skikkelig hatoppgjør. Her er historien bak.

(FourFourTwo): Tirsdag møttes Brighton og Crystal Palace til dyst i Premier League. Ved første øyekast virker det kanskje ikke som den mest spennende kampen, og mange vil nok bli overrasket over at det er et skikkelig hatoppgjør.

Ruben Loftus-Cheeck (21) er på utlån i Palace fra Chelsea denne sesongen. Han ante ikke at det var vondt blod mellom klubbene, før han deltok på en seanse der lagkamerat Wilfried Zaha (25) ble intervjuet tidligere i uka.

- Wilf ble intervjuet og en fyr spurte ham hvor mye han hatet Brighton på en skala fra én til ti. Wilf svarte elleve, så det sier alt. Jeg ante ikke det, men da Wilf sa det innså jeg at, ok, de liker ikke hverandre, sier Loftus-Cheeck ifølge The Guardian.

- Alle spillerne vet hvor viktig det er nå. Vi snakker selvfølgelig om det med hverandre. Jeg ser fram til å spille mot dem igjen, det blir nok en god kamp. Atmosfæren i de kampene er galskap, sa Zaha selv før kampen ifølge The Independent.

Ikke lokaloppgjør

Da Brighton var på Old Trafford forrige helg, fokuserte flere supportere på kampen mot Crystal Palace framfor selve kampen mot Manchester United. Ifølge engelske The Telegraph sang Brighton-fans: «Crystal Palace, we're coming for you» på Drømmenes Teater.

Brighton er 76 kilometer unna London og oppgjøret er derfor på langt nær noe lokalderby. Klubbene har også kun møttes elleve ganger de siste 28 årene. Så hvorfor er det da så mye hat mellom de to klubbene?

Derbyet blir kalt «M23 derby» og navnet stammer fra motorveien som går mellom Sussex og Sør-London. Nøyaktig hva som startet hatet er diskutabelt, men mange mener det stammer fra én enkelt episode, noe som i så fall må være unikt i fotballen.

De to klubbene var ikke perlevenner på 40-60-tallet, men det var først i 1976 at det virkelig slo gnister. Det året kjempet de to klubbene om opprykk fra det som var tredjedivisjon (League One i dag).

Spilte sammen

Klubbene ble ledet av to tidligere lagkamerater: Brighton ble ledet av Alan Mullery og Crystal Palace av Terry Venables. Duoen hadde delt garderobe i Tottenham som unge spillere. De to kom aldri særlig overens da, og forholdet ble ikke noe bedre som managere.

Brighton og Crystal Palace ble trukket mot hverandre i FA-cupen i november 1976. Det var ikke mulig å skille lagene etter to kamper, så oppgjøret skulle avgjøres på nøytral grunn: Chelseas hjemmebane Stamford Bridge i London.

Værgudene var imidlertid ikke på lag med spillere og tilhengere, og kampen ble utsatt to ganger. Da kampen endelig gikk av stabelen, fikk Brighton et straffespark som Brian Horton sendte i nettmaskene, men dommeren mente at en av Brighton-spillerne løp inn i 16-meteren før skuddet gikk.

Brighton mente på sin side at spilleren ble dyttet inn i boksen av en Palace-spiller. Horton måtte uansett ta straffen på nytt og bommet på forsøk nummer to. I stedet var det Palace som scoret kampens eneste mål og tok seg videre til neste runde i turneringen.

Det endte med skikkelig basketak mellom spillere, trenere og dommere på gressmatta etter kampen. Brighton følte seg snytt og var naturligvis rasende.

SPILTE SAMMEN: Alan Mullery (nummer to fra venstre øverst) og Terry Venables (nummer to fra høyre nederst). Foto: AP/NTB Scanpix
SPILTE SAMMEN: Alan Mullery (nummer to fra venstre øverst) og Terry Venables (nummer to fra høyre nederst). Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Rasende

Brighton-manager Mullery stod i manesjen for kraftsalvene og det endte med at treneren kastet en håndfull mynter inn i garderoben til Palace.

Noen mener det var symbolsk for å vise at de hadde kjøpt dommeren, mens andre mener Mullery uttalte til Venables at «laget ditt er ikke verdt mer».

Mullery skal også ha revet i stykker en fempund-seddel på pressekonferansen etterpå og sagt at han ikke ville gitt Palace-supporterne så mye som en femmer. Han skal også ha bannet mot Crystal Palace-supportere og blitt ført bort av politiet etter kampen.

Hatet bygget seg ytterligere opp da de to klubbene seinere møttes på Selhurst Park i ligaen, hvor politiet blant annet måtte gripe inn i tumulter mellom supportere.

Begge klubbene rykket opp den sesongen, og det ble ikke bedre at av Brighton skiftet kallenavn fra Dolphins (Delfinene) til Seagulls (Måkene). Crystal Palaces kallenavn er som kjent The Eagles (Ørnene). Historien vil ha det til at kallenavnet Seagulls var et svar på kallenavnet til Crystal Palace.

De to klubbene spilte sist sammen i den øverste divisjonen i 1979. Det har flere ganger vært voldelige sammenstøt mellom fans i forbindelse med kamper. Brightons økonomiske problemer gjorde at klubbene ikke møttes så ofte mellom 1990 og 2011.

Nå er begge tilbake i det gode selskap igjen, etter at Brighton rykket opp til Premier League før inneværende sesong.

Fiende nummer en

Mullery ble faktisk seinere manager i Crystal Palace - i 1982. Han ble imidlertid ikke værende lenger enn til 1984, og blir den dag i dag sett på som fiende nummer en av Palace-supportere.

I dag vil ikke hovedpersonen snakke om rivaliseringen.

- Ikke søren om jeg snakker om det. Det har pågått i 40 år og jeg kunne ikke vært mer drita lei av det, sier Mullery til The Telegraph.

P.S. Oppgjøret mellom de to lagene skapte også overskrifter i 2013 da noen smørte menneskelig avføring både utenfor, over og rundt selve toalettskåla. I artikkelen under kan du lese mer om den saken.

Kilder: Independent, The Telegraph, The Guardian.