ÅRETS SPILLERE: Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg under kåringen i Monaco torsdag kveld. Foto:  EPA/SEBASTIEN NOGIER
ÅRETS SPILLERE: Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg under kåringen i Monaco torsdag kveld. Foto:  EPA/SEBASTIEN NOGIERVis mer

Et bedre bilde på kvalitet finnes ikke

Journalister fra UEFAs 55 land mener Ada Hegerberg er Europas beste fotballkvinne. Snart skal hele verden stemme.

DET ER MANGE grunner til at Ada Hegerberg (21) scoret 54 mål på 34 i kamper i alle turneringer for Lyon, vant The Treble og kunne løfte Champions League-trofeet som den prestisjetunge turneringas toppscorer i mai. En av dem er selvfølgelig at hun spiller for verdens beste kvinnelige klubblag. Men selv om ingen vinner noe alene i lagspillet fotball, er det ikke først og fremst gode medspillere og ferdigscorede pasninger som har gjort Ada Hegerberg til den fotballspilleren hun ble kronet til i Monaco.

Det har Ada fikset sjøl.

Med en iboende vilje og en tæl selv kamerat Ronaldo må beundre.

ADA HEGERBERG scorer flest mål i verden fordi hun har spesialisert seg på å score mål. Eller som Nils Arne Eggen så klokt forklarte da han i sin tid fikk spørsmål om hvorfor Rosenborgs Harald Martin Brattbakk scoret så flittig:

DAGBLADETS KOMMENTATOR: Morten Pedersen. Foto: H. A. Vedlog
DAGBLADETS KOMMENTATOR: Morten Pedersen. Foto: H. A. Vedlog Vis mer

–Han scorer ofte fordi han scorer ofte.

Hvilket betyr at over nitti prosent av målene slike målscorere scorer handler om øving, ferdigheter og praksis.

Og at de ti som handler om marginer og flaks, skyldes at du fortjener dem fordi du hver eneste dag har som mål å utvikle deg og ta ferdighetene dine et steg til.

FØR NORGES OL-kvalifisering i Nederland den første uka i mars skrev jeg at alt Ada Hegerberg trengte for å komme i posisjon til å vinne FIFAs høythengende gullball var en OL-turnering og et par scoringer som syntes i Rio 2016.

Alle husker hvordan det gikk.

Men det bare jeg husker er noen idiotforklare mailer fra folk som mente jeg hadde sett meg blind på en av fotballjentenes yngste kvinner, at det var flere spillere som fortjente mer ros enn Ada Hegerberg som spiller på verdens beste klubblag, og at den neste generasjonen norske fotballjenter, der også skadeplagede Caroline Graham Hansen ble nevnt som en potensiell Balon d’Or vinner en gang i framtida, ikke kan bære Norge alene. Og selvfølgelig kan de ikke det, ingen kan det selv om Lionel Messi og Cristiano Ronaldo i sine aller beste stunder gir inntrykk av at så er mulig. Men å mene at en annen norsk fotballjente enn Ada Hegerberg er god nok til å motta det samme trofeet som Cristiano Ronaldo denne kvelden på rivieraen, vel folkens, i min bok er det nonsense.

ADA HEGERBERG, OM hensikten (scoringer) helliger middelet (å vinne kamper) er ikke bare Norges beste kvinnelige fotballspiller i Caroline Graham Hansens skadefravær. Hun er nå de facto en av verdens beste. Og hadde Norge vært gode nok til at Ada Hegerberg hadde fått sjansen til å score sine mål i Rio, ville jeg satt penger på at den største utmerkelsen en fotballspiller kan vinne på vegne av seg selv ville vært hennes når vi skriver januar 2017. Uten utstillingsvinduet i Rio, som om hun trenger det, er hun bare halvveis.

FOR DET ER fortsatt OL som gjelder i kvinnefotballen. Det er den lille kvoteturneringa som bare spilles hvert fjerde år, der Europa i beste fall bare har tre plasser, som er den mest ettertraktede. Det hjelper selvfølgelig at VM i Canada løftet FIFAs største arrangement opp og fram, og at EM i Nederland 2017 vil bygge ytterligere status under den turneringa også, men ingenting er som et magisk OL.

Hvor magisk vet vi i januar.