Et bilde på ishockey-galskapen: «Et ansikt bare en puck kan elske»

Keepere sto i mål uten hodebeskyttelse i flere år.

HARD MEDFART: Terry Sawchuk måtte sy over 400 sting i løpet av karrieren. Han spilte i 13 sesonger uten noe form for beskyttelse i ansiktet. Foto: Getty Images
HARD MEDFART: Terry Sawchuk måtte sy over 400 sting i løpet av karrieren. Han spilte i 13 sesonger uten noe form for beskyttelse i ansiktet. Foto: Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Moderne hockey-keepere er godt beskyttet over hele kroppen når de står i buret. Slik var det ikke for 50 år siden.

Møtet med en puck kan være ganske fryktinngytende. Bare spør Mats Zuccarello Aasen, som fortsatt er på sidelinja etter at han ble truffet av en puck i tinningen. Til tross for at nordmannen hadde hjelm ble han tvunget til å gi seg etter smellen.

Terry Sawchuk (1929-1970) har tidligere blitt omtalt som «tidenes beste keeper». Han bokførte 447 seire i løpet av karrieren, en rekord som sto i 30 år. Han holdt også nullen i imponerende 115 kamper, en rekord som først ble slått av Martin Brodeur i 2009.

Spilte uten hjelm Sawchuk var aktiv fra 1949 til sin død i 1970 og spilte for flere store klubber, deriblant New York Rangers. Først i 1963 begynte han og andre aktive keepere å bruke maske, mens en kombinasjon av maske og hjelm først ble populært på 70-tallet. Frykt for at keepere mistet deler av synsfeltet var hovedgrunnen.Sisteskansen spilte altså 14 sesonger uten noe form for beskyttelse i ansiktet. Beskyttelsen på resten av kroppen kunne ikke måle seg med det keepere har på seg i dag. Utespillere hadde heller ikke hjelm på den tiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.