HARD MEDFART: Terry Sawchuk måtte sy over 400 sting i løpet av karrieren. Han spilte i 13 sesonger uten noe form for beskyttelse i ansiktet. Foto: Getty Images
HARD MEDFART: Terry Sawchuk måtte sy over 400 sting i løpet av karrieren. Han spilte i 13 sesonger uten noe form for beskyttelse i ansiktet. Foto: Getty ImagesVis mer

Et bilde på ishockey-galskapen: «Et ansikt bare en puck kan elske»

Keepere sto i mål uten hodebeskyttelse i flere år.

(Dagbladet): Moderne hockey-keepere er godt beskyttet over hele kroppen når de står i buret. Slik var det ikke for 50 år siden.

Møtet med en puck kan være ganske fryktinngytende. Bare spør Mats Zuccarello Aasen, som fortsatt er på sidelinja etter at han ble truffet av en puck i tinningen. Til tross for at nordmannen hadde hjelm ble han tvunget til å gi seg etter smellen.

Terry Sawchuk (1929-1970) har tidligere blitt omtalt som «tidenes beste keeper». Han bokførte 447 seire i løpet av karrieren, en rekord som sto i 30 år. Han holdt også nullen i imponerende 115 kamper, en rekord som først ble slått av Martin Brodeur i 2009.

Spilte uten hjelm Sawchuk var aktiv fra 1949 til sin død i 1970 og spilte for flere store klubber, deriblant New York Rangers. Først i 1963 begynte han og andre aktive keepere å bruke maske, mens en kombinasjon av maske og hjelm først ble populært på 70-tallet. Frykt for at keepere mistet deler av synsfeltet var hovedgrunnen.

Sisteskansen spilte altså 14 sesonger uten noe form for beskyttelse i ansiktet. Beskyttelsen på resten av kroppen kunne ikke måle seg med det keepere har på seg i dag. Utespillere hadde heller ikke hjelm på den tiden.

Det er ganske utenkelig i dag, hvor beskyttelse er førsteprioritet i de fleste sporter.

EN AV DE SISTE KAMPENE: Boston Bruins Ken Hodge forsøker å overliste Rangers-keeper Terry Sawchuk, som spiller med maske, men ikke hjelm. Foto: AP Photo/A.E. Maloof/NTB Scanpix
EN AV DE SISTE KAMPENE: Boston Bruins Ken Hodge forsøker å overliste Rangers-keeper Terry Sawchuk, som spiller med maske, men ikke hjelm. Foto: AP Photo/A.E. Maloof/NTB Scanpix Vis mer

Og mangelen på beskyttelse hadde sin pris: Sawchuk måtte sy godt over 400 sting i løpet av karrieren. Han måtte blant annet sy tre sting i øyet og mistet 70 prosent av funksjonen i sin høyre arm etter at 60 beinsplinter ble fjernet fra albuen.

Galskap Jim «Jimmer'n» Marthinsen er en tidligere norsk ishockeyspiller som var aktiv fra 1975 til 1997. Den meriterte keeperen fikk blant annet 114 landskamper for Norge. Han mener det var galskap da keepere sto i buret uten hodebeskyttelse.

- Jeg har hatt mine tanker om det selv. Da jeg kom opp sto jeg med hjelm og gitter. Norges Ishockeyforbund var veldig på at vi skulle bruke maske. Det var jo bedre enn noe annet. Husker før min tid da de nærmest sto med topplue i mål. Du kan si at utstyret har forandret seg mye siden den gangen, sier Marthinsen til Dagbladet.

I dag kommer skudd i ishockey opp i veldig store hastigheter. Det var heldigvis for keeperne begrenset hvor harde skuddene var på 50-tallet.

- De køllene de brukte før i tiden fikk ikke sånn fart på pucken. Men det så ikke bra ut. Man ser i dag og tidligere på min tid at man ofte fikk pucken i gitter eller maske og det ville kuttet oss opp dersom vi ikke hadde noe. Det har sikkert gått mange tenner når de holdt på som verst, sier Marthinsen.

BESKYTTET: Jim Marthinsen hadde hjelm og beskyttelse da han var aktiv. Foto: Dagbladet
BESKYTTET: Jim Marthinsen hadde hjelm og beskyttelse da han var aktiv. Foto: Dagbladet Vis mer

59-åringen vet ikke om han ville blitt keeper dersom han ikke fikk bruke maske og hjelm da han var aktiv.

- Det er helt utrolig. Jeg er glad at det hadde kommet på min tid. Utstyret er også bedre nå enn da jeg spilte. Køllene blir bedre, puckene kommer fortere. Polstringen på leggene og slikt er mye bedre i dag. Det er vanskelig å si til folk i dag som ikke har prøvd det. Det er ikke så farlig å stå i mål nå, sier Marthinsen, som heller ville vegret seg for å stå i et håndballmål.

Marthinsen husker at han så utespillere på tv fra ligaer som NHL uten hjelm, da han var aktiv på 70-tallet. I dag er det selvsagt påbudt for alle å bruke beskyttelse for hodet.

Sminket opp For å vise hvor hard medfart Terry Sawchuk hadde fått opp gjennom årene, bestemte en fotograf seg for å vise akkurat dét med sminke. Det var i magasinet Life i 1966 at Sawchuks arr ble gjort spesielt synlige med overskriften:

«Terry Sawchuk: Et ansikt bare en hockey-puck kan elske».

KEEPER-LEGENDE: Jim Marthinsen (t.v).
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
KEEPER-LEGENDE: Jim Marthinsen (t.v). Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

Resultatet ser du innfelt øverst i artikkelen. Sminkøren fikk ikke en gang plass til å fremheve alle arrene. Det er lett å få assosiasjoner til det berømte Frankenstein-monsteret når du ser det sterke bildet av en mørbanket hockey-keeper.

Store smerter På den tiden var det ikke reservekeepere i klubbene. Spillere som Sawchuk var derfor tvunget til å spille hver eneste kamp, dag inn og dag ut, til tross for stadige skader. Det førte også til at han holdt skader hemmelig av frykt for å bli erstattet.

Han spilte stadig med store smerter og fikk krum rygg som følge av at han hele tiden krøket seg sammen i målet. Det førte igjen til at han ikke sov mer enn to timer om natta.

Døde etter slåsskamp Canadiske Sawchuk hadde en turbulent livshistorie fram til sin død. Han var blant annet depressiv og alkoholiker.

Etter 1969/70-sesongen slåss Sawchuk med sin Rangers-lagkamerat Ron Stewart. Det handlet om utgifter på huset duoen leide sammen, og begge hadde drukket alkohol. Sawchuk pådro seg alvorlige skader da han falt på Stewards kne.

Som følge av sammenstøtet ble galleblæra fjernet og leveren operert. Det var da de skulle operere den blødende leveren for andre gang at Sawchuk aldri kom seg og døde kort tid etterpå. 40-åringen skal ha tatt på seg ansvaret for slåsskampen før han døde.

FØRSTEMANN MED MASKE: Jacques Plante krevde å få bruke maske etter at han ble truffet i ansiktet av en puck. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
FØRSTEMANN MED MASKE: Jacques Plante krevde å få bruke maske etter at han ble truffet i ansiktet av en puck. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Jacques Plante var forøvrig den første keeperen til å bruke maske i NHL. Det skjedde etter at han ble truffet i ansiktet og måtte lappe sammen nesa. Etterpå ga han treneren et ultimatum: la Plante bruke maske eller la ham forlate klubben. Treneren valgte det første.