- Et brudd på reglene ville vært bevisst løgn

WADA om Armstrong-hemmeligheten Hushovd bar på.

AVSLØRTE AT HAN VISSTE: Lance Armstrong fortalte Thor Hushovd at han hadde jukset i 2011. Det var 19 måneder før amerikaneren innrømmet den omfattende dopingbruken offentlig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AVSLØRTE AT HAN VISSTE: Lance Armstrong fortalte Thor Hushovd at han hadde jukset i 2011. Det var 19 måneder før amerikaneren innrømmet den omfattende dopingbruken offentlig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Boka «Thor» har dominert nyhetsbildet i sykkelverdenen denne uka.

Særlig har Thor Hushovds egen avsløring om at han fikk vite av Lance Armstrong at amerikaneren dopet seg vakt oppsikt.

Hushovd fikk ifølge boka opplysningen under en privat samtale i mai 2011.

Flere som bidro til å bevise at amerikanerens karriere var basert på juks reagerte på at nordmannen ikke ga informasjonen videre til antidopingmyndigheter.

Blant annet ba Betsy Andreu, som har kjempet mot Armstrong i flere år, Hushovd om å skamme seg i en sak i VGs avis torsdag.

Fredag kom verdens antidopingbyrå (WADA) på banen.

De bekrefter til det australske sykkelnettstedet Cyclingtips at Hushovd ikke brøt noen antidopingregler da han lot være å prate til Antidoping Norge om hva Armstrong fortalte ham.

Det var punkt 2.9 i antidopingkoden (side 23) som var aktuelt:

«Medvirkning
Assistere, oppmuntre, hjelpe, medvirke, konspirere, og alle andre former for bevisst medvirkning til at en annen utøver bryter regel 10.12.1 (side 75, red. anm.).»

- Ifølge punkt 2.9 er det ingen forpliktelse for en utøver å ta initiativet og rapportere doping til antidopingmyndighetene, sier WADA til det australske nettstedet.

- Et brudd på antidopingkoden ville vært bevisst løgn eller å gi villedende informasjon til antidopingmyndighetene. For å bli straffet må en utøver være involvert gjennom en bevisst medvirkning, utdyper WADA.

Hushovds selvbiografi ble lansert torsdag. Det var hans forhold til Armstrong som ble pressekonferansens store samtaletema. I boka har 36-åringen viet kapittelet «Lance Armstrong og jeg» 22 sider hvor han forteller om hans forhold til amerikaneren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.