<strong>NY POSISJON:</strong> Aleksander Aamodt Kilde har plukket flest verdenscuppoeng av fartsgutta denne sesongen. Han har virkelig løftet seg etter en tung sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY POSISJON: Aleksander Aamodt Kilde har plukket flest verdenscuppoeng av fartsgutta denne sesongen. Han har virkelig løftet seg etter en tung sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Et dødsfall forandret alt for VM-håpet

Fjorårets og årets sesong er som natt og dag for Aleksander Aamodt Kilde. Et øyeblikk i fjor har satt nedturen i perspektiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅRE (Dagbladet): Han er blitt kalt Norges neste store stjerne og arvtakeren i flere år allerede. Slik har det ikke sett ut de siste åra. i 2016 fikk Kilde sitt store gjennombrudd. Han vant super G-cupen totalt. Framtida så lys ut.

Men de to neste sesongene var Kilde en skygge av seg selv.

Toppet seg

Forrige sesong kan oppsummeres enkelt og brutalt for Aleksander Aamodt Kilde:

Alt som kunne gå galt, gikk galt.

Han ble skadet i oppkjøringen, verdenscupen ble en nedtur og i OL ble Kilde tatt av vinden i ett løp, kjørte ut i et annet og dundret inn i en port og fikk et nytt løp spolert. Topper du det med at han sleit med å få kontroll på det nye utstyret, er det en oppskrift på en stor nedtur.

Han var rett og slett lei. Lei av å reise rundt å kjøre under forventningene og potensialet.

Sorg

Etter sesongavslutningen i Åre, hvor Kilde kjørte inn til en 24. plass i Super G, trengte 26-åringen rett og slett litt avstand fra miljøet.

Frustrert og lei ville han bare hjem fra Åre. Så fikk Kilde beskjed om at farfaren var død.

- Det var en periode hvor ting gikk trått. Så kom det med farfar oppå det hele. Da måtte jeg bare dra hjem og nullstille. Jeg er heldig som har familie veldig nært, så det har gått kjempefint, sier Kilde til Dagbladet.

Dagbladet møter ham på luksushotellet Copperhill Mountain Lodge, hvor det norske VM-laget bor under VM.

På toppen av en fem kilometer lang bakke proppet av millionerhytter og panoramautsikt, tar Kilde seg tid til å reflektere over det viktige i livet.

- Det er kanskje med å sette idrettslivet litt i perspektiv?

- Det er helt sprøtt det her. Jeg har vært gjennom tidligere episoder i karrieren hvor man setter pris på livet som det er, og ikke den alpinisten man er. Det er viktigere ting i livet enn alpint også, sier Kilde.

Han fortsetter:

- Det er et tema jeg har tenkt litt på. Man må ikke glemme at man er en vanlig person oppi det hele. Vi kjemper om seire og hundredeler og det er en kamp gjennom hele vinteren, men i bunn og grunn er vi normale mennesker vi også.

VITS: På spørsmål om å ta en ekstra sesong vil gå ut over familien, gir Svindal et svar med glimt i øyet som får salen til å bryte ut i latter. Video: NTB/Scanpix Vis mer

En helt annen person

Tilbake til nåtida. Kilde takket det nære forholdet til familien for at han greide å komme seg raskt tilbake på beina etter nedturen i fjor:

- Jeg greide å nullstille, komme meg opp på beina og være offensiv igjen. Siden den tid så har det vært en jobb. Men en jobb jeg helt klart hadde gjort hvis det ikke hadde vært en dårlig sesong også. Jeg har vært veldig bevisst på hva jeg har gjort. Jeg har vært mer bevisst om hva som er bra for meg.

Kilde har levert en på et helt annet nivå denne sesongen. Han vant utforen i Val Gardena og har to pallplasser til utfor. Kilde har også to tredjeplasser fra Super G.

Kilde sier at det er som natt og dag, og det merkes tydelig på måten han opptrer også. Brystkassa er langt framme, han smiler og tuller med de fleste rundt ham:

- Det er to forskjellige personer som sitter her i år kontra på finalen i fjor. Jeg har en helt annen tilnærming til hvordan jeg kjører på ski. Jeg har en tro på det jeg gjør som er helt annerledes. Det er veldig behagelig å stå på start nå. I fjor var det en helt annen case, da var jeg usikker på hver eneste port. Nå er jeg offensiv i tankegangen. Det er nøkkel nummer en. Nå er jeg offensiv, klar og en bedre skiløper enn jeg var i fjor, sier Kilde.

Åpningen i VM ble en skuffende dag både for Kilde og det norske laget. Adrian Sejersted Smiseth ble beste norske på en åttendeplass. Aksel Lund Svindal ble nummer 16. Kjetil Jansrud tok en 22. plass, mens Kilde ble nummer 24.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer