Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug doping

Et drama som fort stopper Johaugs OL-sjanser

Hvor mye skal Therese Johaug presse for å få det hun mener er full rettferdighet?

LANG VEI TILBAKE: Innsatsen i det juridiske spillet om straffeutmålingen er OL  i Sør-Korea neste vinter. Går det da an for Johaugs advokat å være farlig offensiv? FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
LANG VEI TILBAKE: Innsatsen i det juridiske spillet om straffeutmålingen er OL  i Sør-Korea neste vinter. Går det da an for Johaugs advokat å være farlig offensiv? FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

DET å skulle gi opp strider mot alt Therese Johaug har lært seg som skiløper. Hele den lille skikkelsen hennes lyser av det stikk motsatte; Johaug gir aldri opp. Men denne gangen kan staheten bety mer enn vanlig vondt for henne:

  • Gir hun ikke opp her, kan vinter-OL 2018 glippe.

For så mye står på spill når Thereses forsvarsadvokat Christian B. Hjort nå forsøker å få domsutvalget i Norges Idrettsforbund til å droppe all videre utestengelse av henne.

NULL SKYLD er målet. Det er akkurat det Therese Johaug føler, og det er det målet Hjort med full kraft jobber mot.

I rettssalen i går gjorde han det med strategisk flid, gjennomført veltalenhet og en offensiv juss. Der internasjonale idrettsjurister lenge har ment at alt annet enn opp mot to års utestengelse vil være en umulig lav straff for å ha et anabolt stoff i kroppen, understreket Hjorth forskjellen på denne «objektive skylden» og den personlige skylden han mener er nødvendig for at Therese Johaug i det hele tatt skal bli utestengt.

OG han stoppet ikke der.

For mens regelverket for selve straffeutmålingen foreløpig er blitt tolket slik at det ikke finnes noen juridiske muligheter for annet enn full frifinnelse eller en minimumsstraff på ett år, krevde Hjort alt i sitt innledningsforedrag subsidiært en vesentlig lavere straff enn disse 12 månedene.

Ifølge Thereses advokat er kjernen i denne straffeutmålingen den manglende forholdsmessigheten mellom regelbruddet og den sanksjonen påtalemyndighetene krever. Det kan han godt mene:

  • . Utfordringen for Thereses skikarriere er imidlertid at noen andre fort kan mene noe helt annet.

Og det kan ødelegge skikarrieren hennes.

DE ANDRE er for eksempel det internasjonale skiforbundet (FIS) og Verdens Antidopingbyrå (WADA). Begge har ankerett i denne saken, og kan fort bruke den om domsutvalget følger den juridiske tenkningen til Christian B. Hjort.

Hvor denne ankegrensen går, vet knapt nok FIS eller WADA selv. Muligens bryr de seg heller ikke om et eventuelt godt juridisk begrunnet norske grunnlag for å gjøre et unntak for Therese Johaug og gi henne en slik overraskende lav straff. En ren generell ment preventiv anke kan komme bare fordi WADA prinsipielt ikke vil gå lavere enn den antatte grensen på ett års minimumsstraff eller fordi FIS føler seg presset av andre skinasjoner.

Det vil i tilfelle utløse en videre saksbehandling i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS), og føre til at utestengelsen av Therese Johaug like gjerne kan fortsette lenger enn til vinter-OL starter i februar 2018 i Pyenongchang.

EN slik forlenget straff kan forresten skje uansett. Midt under Thereses følelsestunge forklaring i går da hun fortalte hvor røft det var å ta inn over seg at bruddet med landslagsmiljøet ble stadig lenger, minnet domsutvalgets formann henne om at det faktisk kunne bli enda verre:

- Hva ville din reaksjon være om straffen blir 16 måneder, spurte den ellers milde og humoristiske formannen Ivar Sølberg, og det hjalp ikke at han krydret spørsmålet ved å understreke at dette bare var «en tenkt situasjon».

Der og da var det mer en røff advarsel, men den var nødvendig. Det er ikke så mange eksempler fra rettspraksis innen den internasjonale idretten på at subjektivt sett uskyldige utøvere som Therese Johaug har kommet seg fri fra et slikt dopingfunn med særlig lavere straff enn to år.

DA er det best for henne å holde fast på alt det gode fra denne første høringsdagen. Hvordan forklaringen på bruk av leppesalven ble trodd, at alle konspirasjonsteoriene falt som tankespinn og at ingen lenger med noen tyngde kan påstå at Therese Johaug har prøvd å jukse.

I den sammenhengen blir selv en forlokkende OL-sjanse ganske liten. Kanskje så liten at det er på tide å gi opp prosjektet om null skyld og minimal straff fordi det egentlige målet allerede er nådd.

Denne retten tror på Therese Johaug.

Men den tviler nok på at Norge alene får bestemme straffeutmålingen i internasjonal idrett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling