Et eldorado for agenter og talentspeidere

Over 100 er samlet i Sverige.

UTSTILLINGSVIDUET: U21-kampene i Sverige blir fult tett av agenter og speidere fra hele Europa. I går kveld vant England 2-0 mot Spania i Göteborg. Foto: REUTERS
UTSTILLINGSVIDUET: U21-kampene i Sverige blir fult tett av agenter og speidere fra hele Europa. I går kveld vant England 2-0 mot Spania i Göteborg. Foto: REUTERSVis mer

||| (Dagbladet.no) Mange av verdens største fotballtalenter er nå samlet i Sverige, hvor de spiller U21-EM.

På tribunen sitter designerdressene på sete etter sete. Agenter, managere, speidere og advokater. U21-mesterskapet er et eldorado for alle som er på jakt etter nye, unge og talentfulle spillere.

De ser nok ikke så mye på «etablerte» spillere som Theo Walcott (Arsenal), Mario Balotelli (Inter) og Bojan Krkic (Barcelona), for kikkerten er helt sikkert stilt inn mot mer ukjente folk.

Og for dem er sommerens EM-sluttspill et stort utstillingsvindu, som mange vil fly ut av i løpet av de neste ukene.

- Spesielt i den svenske og serbiske troppen er det mange spennende spillere. Noen av spillerne vil helt sikkert blir solgt etter mesterskapet, sier talentspeider Tor-Kristian Karlsen til Dagbladet.

Han er for tida i London, men han fulgte åpningskampen mellom Sverige og Hviterussland for en italiensk toppklubb, og over helga reiser han tilbake.

- Tidenes sjanse
Den svenske avisa Dagens Nyheter skriver at drøyt 100 agenter og talentspeidere er akkreditert til mesterskapet. I tillegg er trolig mange andre rådgivere og trenere på plass i de svenske EM-byene.

- Jeg tror nok det er rekordoppmøte i år, og det er flere grunner til det. Flere spennende nasjoner er med, de europeiske ligaene er avsluttet så trenere og managere kan komme, logistikken og arrangementet er perfekt og mange klubber i midtsjiktet er i ferd med å miste sentrale spillere til toppsjiktet - og de håper derfor å gjøre et kupp, sier Karlsen.

Carl Fhager jobber som rådgiver for flere av de svenske U21-spillerne og advokaten mener de må gripe den sjansen de får nå.

- Noen av spillerne kommer aldri til å få sjansen i et like bra utstillingsvindu, sier han til Svenska Dagbladet.

- Et sus på speidertribunen
Selv om de fleste spillerne fra de største fotballnasjonene i EM er godt kjente for speiderne fra før, vil en spiller garantert få enda mer oppmerksomhet ved å slå til disse ukene.

MANGE DRESSER: Blant agenter og speidere på U21-tribunene er også Tysklands sportssjef Oliver Bierhoff og landslagstrener Joachim Löw. Foto: REUTERS
MANGE DRESSER: Blant agenter og speidere på U21-tribunene er også Tysklands sportssjef Oliver Bierhoff og landslagstrener Joachim Löw. Foto: REUTERS Vis mer

Som Marcus Berg. Svensken scoret hat trick i åpningskampen mot Hviterussland tidligere denne uka, og da satt det ifølge Aftonbladet 80 representanter fra Europas største klubber på tribunen.

- Du vet at det alltid er masse speidere og klubber på slike kamper, men det spiller ingen rolle. Dette var en lagseier og jeg fikk fantastiske pasninger. Det andre tenker jeg ikke på, sier Groningen-spilleren.

Han er verdsatt til 100 millioner kroner av den nederlandske klubben, men dette er en prislapp som fort kan stige hvis han når målsettingen sin: Nemlig å bli toppscorer i U21-EM.

- Det var flere klubber som ringte etter kampen, i hovedsak Premier League-lag. Han fikk en fantastisk start på mesterskapet, så dette gir nok ekko i Europa. Det føltes som det gikk et sus blant speiderne på tribunen under kampen mot Hviterussland, sier Bergs agent, Martin Klette, til Expressen.

Ferdige produkter
Tor-Kristian Karlsen har lang erfaring som talentspeider, blant annet fra Tyskland og engelske Watford. Den tidligere sportsdirektøren i Fredrikstad mener at U21-mesterskapene for mange klubber er mer attraktivt enn andre ungdomsmesterskap.

- I U17-mesterskapene driver mange klubber kartlegging og noen sikrer seg spillere til ungdomslagene sine. U19 er midt i mellom og i U21-mesterskapene finner du spillere som er klare for spill på toppnivå. Da kan du finne en spiss som scorer 15 mål for laget ditt, som Marcus Berg, sier Karlsen.

- Men i teorien er jo de fleste av disse spillerne fulgt av klubbene i lengre tid. De fleste har gått gradene i de aldersbestemte landslagene og er allerede oppdaget. Da handler det om å se dem gjennomføre den siste testen på høyt nivå, for det er høyt nivå her.

- Hvilke spillere er de mest spennende å følge i mesterskapet?

HEIT HAT TRICK-HELT: Marcus Berg scoret tre mål i åpningskampen. Han spiller i Groningen - enn så lenge. Foto: EPA
HEIT HAT TRICK-HELT: Marcus Berg scoret tre mål i åpningskampen. Han spiller i Groningen - enn så lenge. Foto: EPA Vis mer

- Da vil jeg trekke fram de svenske og serbiske. Marcus Berg, for eksempel, har store ferdigheter og er en spisstype som alle ser etter. Han er fysisk sterk og dunker inn mål. Rasmus Elm er en komplett midtbanespiller som ikke vil bli så veldig dyr. Mikael Lustig blir bare bedre og bedre. Mot Hviterussland kom han på et 70-metersløp i det 92. minutt og slo et innlegg fra dødlinja. Det var helt rått, sier Karlsen til Dagbladet.

- Den serbiske venstrebacken Ivan Obradovic er veldig spennende og den defensive midtbanespilleren Nemanja Matic har et godt blikk for spillet og er i tillegg fysisk sterk.

Ettertraktet Lustig
Rosenborg-backen Mikael Lustig er en av dem som hadde pådratt seg oppmerksomhet allerede før EM-start. Ifølge Expressen skal både Racing Santander og Espanyol ha vist interesse, og det spekuleres i at også West Ham, danske og nederlandske klubber følger nøye med.

- Vi vil selvfølgelig beholde ham, men når de store klubbene ringer, da kan det bli vanskelig, sier sportssjef Erik Hoftun.

Agent Lennart Norgren bekrefter at han har vært i kontakt med flere klubber, men han ønsker ikke nevne navn.

- Det kan jeg ikke kommentere, men det er en stor interesse for Micke, sier Norgren.

Her finner du resultater og tabeller fra U21-EM