- Et eventyr få forunt

Bergdølmo satte karrierepunktum.

DRAMMEN (Dagbladet.no): Strømsgodset - Viking 3-2.

Etter 63 landskamper, Kniksen-pris som landets beste fotballspiller og klubbkarriere i Skjetten, Lillestrøm, Rosenborg, Ajax, Borussia Dortmund, FC København og Strømsgodset satte André Bergdølmo punktum for en lang og innholdsrik fotballkarriere med seier mot Viking søndag.


- Det har vært en eneste stor opptur. Noen små nedturer har det vært innimellom, men de har kommet enkeltvis og som enkeltkamper. Det har vært et langt eventyr som veldig få er forunt , tror jeg, oppsummerer Bergdølmo selv, 17 år etter at han debuterte for Lillestrøm på toppnivå.


Stor betydning
Godset-trener Ronny Deila understreker gleden ved å tilbringe de to siste sesongene i Bergdølmos fotballiv sammen med ham som medspiller og trener.

- André har betydd veldig mye som spiller og person. Han har bidratt med masse erfaring, og jeg føler at Viking-kampen ble en verdig avslutning på en fantastisk karriere. Jeg er stolt av å ha spilt sammen med, og vært treneren til André. Han har lært både meg og hele spillergruppa mye, og jeg ønsker ham alt vel videre, sier Deila til Dagbladet.no.

Bergdølmo vil imidlertid ikke si så mye om fremtiden ennå, selv om det spekuleres i om han kommer til å bekle jobben som Henning Bergs assistent på Åråsen neste sesong.

- Det har jeg ingen kommentar til, sier den ferske «fotballpensjonisten» til Dagbladet.no.


- Riktig valg å komme hjem
Han uttaler seg imidlertid gjerne om avskjeden med Marienlyst-publikummet. Etter 54 minutter forlot Bergdølmo gressmatta for siste gang som aktiv spiller da han ble erstattet av Fredrik Nordkvelle, men returnerte nydusjet og i sivil etter kampslutt da hjemmesupporterne ble stående igjen å synge hyllestsanger til 37-åringen.

NYE EVENTYR? André Bergdølmo takket for seg på Marienlyst i går kveld, men vil ikke kommentere spekulasjonene på om han tar trenerjobb på Åråsen neste sesong. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
NYE EVENTYR? André Bergdølmo takket for seg på Marienlyst i går kveld, men vil ikke kommentere spekulasjonene på om han tar trenerjobb på Åråsen neste sesong. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

- Jeg fikk litt oppmerksomhet rundt det da jeg ble byttet ut. Selv om jeg egentlig ikke forventet noe mer enn en god applaus, ble Godsetunionen stående igjen og synge etter kampen, så da måtte jeg ut igjen. Det er selvfølgelig noe jeg kommer til å huske. Uansett var det godt å få en god opplevelse igjen på hjemmebane, og det var sterkt å komme tilbake og snu kampen to ganger. Det er ikke akkurat noe vi har hatt for vane, smiler Bergdølmo, som ikke angrer på at han valgte å avslutte karrieren i norsk fotball etter mange gode år utenlands.

- Jeg har skaffet noen nye relasjoner og kommet inn i den norske fotballen igjen. Jeg synes det har vært et helt riktig valg av meg. Også med tanke på den kroppen jeg har, så kom jeg til den beste klubben sånn sett. Uten Grete og Bård (ekteparet Homstøl, ansvarlige for den fysiske treningen i Strømsgodset journ.anm.), tror jeg ikke at jeg hadde spilt noe særlig fotball igjen, påpeker Bergdølmo.

Det siste kapittelet i karrieren, fikk en lykkelig slutt for 37-åringen da det ble klart at Strømsgodset også blir å være i norsk fotballs gjeveste selskap neste år.

- Jeg kom til en nyopprykket klubb hvor vi utførte bragden det er å klare seg det første året. Nå har vi vært igjennom det såkalt vanskelige andreåret og klart det også. Jeg synes det er bra med tanke på de ressursene klubben har, og jeg er glad for å ha kunnet vært en del av det, avslutter Bergdølmo overfor Dagbladet.no.


- Ser etter ledertyper
I år, som i fjor da Øyvind Leonhardsen takket for seg, mister Strømsgodset en spiller med verdifull erfaring på øverste internasjonale nivå. Ronny Deila forteller at Godset er på utkikk etter spillere som kan tilføre klubben slik erfaring.

- Det er to ting vi ser etter: Lovende unggutter og etablerte ledertyper. Det er blandingen vi skal ha i troppen. Vi har ikke råd til 11 etablerte fotballspillere. Derfor er vi er nødt til å finne de rette typene. Det vil si ledertyper og unge gutter som kan utvikle seg til å bli toppspillere, forklarer Deila til Dagbladet.no.


Miks
En av dem som har hatt mye ansvar i årets Godset-utgave, og garantert kommer til å bli en viktig brikke også neste sesong, er Fredrik Winsnes. Landslagsmannen understreker viktigheten av å ta med seg en god opplevelse inn i ferien og etterhvert vinterens sesongoppkjøring.

- Det har alt å si. I fjor gikk vi inn mot en ny sesong med 0-5 mot Stabæk. I år går vi sesongen i møte etter å ha overkjørt Viking. Det er to helt forskjellige ting og det beviser at vi har gjort ting riktig og kan spille god fotball, sier Winsnes til Dagbladet.no.

- Et eventyr få forunt

Han har også oppskriften klar på hvordan drammenserne skal unngå å havne i nedrykksstriden for tredje år på rad.

- På vårt beste er vi ordentlige gode, og da er det veldig få som stopper oss. I fjor tok vi 18 poeng mot de tre nederste lagene, mens i år har det vært helt motsatt. Klarer vi å få til en miks av de to sesongene neste år, kan det bli ordentlig bra, tror Winsnes.

STOLT: Ronny Deila ble villig med på hyllesten av Bergdølmo, som han er glad for å ha spilt sammen med og vært trener for.