Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et farlig falskt PR-show

Først inviterte han hele Europa til lek. Så puttet han sine egne i fengsel.

EGNE LEKER:  President Ilham Aliyev brukte European Games til å styrke sin maktposisjon som enehersker i Aserbajdsjan. Etter lekene er enda flere regimemotstanderne fengslet og dømt. FOTO: Bernd Thissen/dpa.
EGNE LEKER: President Ilham Aliyev brukte European Games til å styrke sin maktposisjon som enehersker i Aserbajdsjan. Etter lekene er enda flere regimemotstanderne fengslet og dømt. FOTO: Bernd Thissen/dpa. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er ingen tvil om at de norske lederne visste hvor de befant seg under sommerens European Games i diktaturstaten Aserbajdsjan:

- Jeg er for deltakelse og dialog, sa idrettspresident Tom Tvedt underveis i det vi i Dagbladet karakteriserte som  «En sportsreise til helvetet»

For en bevegelse som er ment å fremme internasjonal forståelse, går det fortsatt an å bli med på sånt. Om man altså forstår reisevilkårene.

 SKREDDERSYDD FOR DE SMÅ:  European Games er ment å være et skreddersydd idrettsarrangement for de små nasjonene. Pluss de små diktatorene. Første forsøk var i Aserbajdsjan, men nå snakkes det også om en vinterutgave. FOTO: Mauro Ujetto/NurPhoto.
SKREDDERSYDD FOR DE SMÅ: European Games er ment å være et skreddersydd idrettsarrangement for de små nasjonene. Pluss de små diktatorene. Første forsøk var i Aserbajdsjan, men nå snakkes det også om en vinterutgave. FOTO: Mauro Ujetto/NurPhoto. Vis mer

Ikke minst de som kommer i liten skrift.

FOR akkurat slik er det blitt etter det omdiskuterte European Games i Baku. Der diktatoren Ilham Aliyev på vegne av sin herskende familie er så begeistret over PR-effekten av dette arrangementet at han planlegger en oppfølger med Islamske Solidaritetsleker i 2017, forteller alle notisene hvem som betaler dyrest for slike nasjonalistiske propagandastevner:

•• En arrestasjon her, en utvidet fengsling der; alt i en systematisk forfølgelse av de få modige som våger å kritisere et undertrykkende regime.

NOK AV HJEMMEGULL:  President Aliyev deler ut det tiende av totalt 18 gull til Aserbajdsjan. Her er det fribryteren Hetag Gazyumov som har sikret arrangøren suksess. Til slutt ble vertslandet med 56 medaljer nest beste nasjon i European Games etter Russland. Det er ikke akkurat det vante nivået for toppidretten i Aserbajdsjan, men i disse lekene kan det meste trylles fram.
NOK AV HJEMMEGULL: President Aliyev deler ut det tiende av totalt 18 gull til Aserbajdsjan. Her er det fribryteren Hetag Gazyumov som har sikret arrangøren suksess. Til slutt ble vertslandet med 56 medaljer nest beste nasjon i European Games etter Russland. Det er ikke akkurat det vante nivået for toppidretten i Aserbajdsjan, men i disse lekene kan det meste trylles fram. Vis mer

For Aliyev-klanen er sport bare sminke, slik internasjonal idrett stadig oftere blir brukt i de ulike undertrykkende regimene. Nå snakker for eksempel en liten krets av stormannsgale europeiske olympiske sjefer om en egen vinterutgave av European Games, og Hviterussland nevnes som en mulig arrangør. Da er farsen komplett.

DET skjønner den sittende norske idrettsledelsen som i utgangspunktet talte imot disse nye lekene der også noen små idretter skal få sitt i påvente av fulle olympiske rettigheter. De gjennomskuet European Games som et meningsløst PR-show, men deltok fordi flertallet i den europeiske olympiske bevegelsen stemte for tiltaket.

Da er det uklokt at ingen av de sentrale idrettslederne våre ennå har tatt seg tid til å besvare brevene fra gruppe 340 i Amnesty Norge med bønn om at vi reagerer når idrettslek blir misbrukt på denne måten.

DE INNERSTE SIRKLER:  Ilham Aliyev (til venstre)med kona Mekhriban blant sine gjester som  IOC-sjef Thomas Bach, Russlands president Vladimir Putin og prins Albert av Monaco under sommerens åpning av European Games. FOTO: AP/RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo.
DE INNERSTE SIRKLER: Ilham Aliyev (til venstre)med kona Mekhriban blant sine gjester som IOC-sjef Thomas Bach, Russlands president Vladimir Putin og prins Albert av Monaco under sommerens åpning av European Games. FOTO: AP/RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo. Vis mer

I forkant av disse lekene i juni ba denne gruppen om at Norge med henvisning til samvittighetsfangene i Aserbajdsjan, skulle holde seg borte fra åpnings -og avslutningsseremoniene i Baku. De fikk ingen respons. For et par uker siden sendte 340-gjengen med godt voksne folk et nytt brev med forespørsel om hva de norske idrettslederne egentlige gjorde for å belyse menneskerettighetsspørsmål underveis i dette stevnet i Baku.

Heller ikke her har det kommet noe svar.

DET er kanskje vel mye forlangt at hardt arbeidende toppledere i Norges største frivillige bevegelse skal besvare et par henvendelser fra en tilfeldig støttegruppe i Amnesty, men hverken idrettspresidenten eller Idrettsforbundet kan la være å svare på sine egne forventninger om at det å drive sport også skal gjøre en forskjell.

IKKE ALLTID GOD PR:  Idrett som propaganda kan være risikabelt. 8.august 1936 overtok Jesse Owens Hitler sitt pr-show i olympiaden i Berlin og viste at all idrett ikke nødvendigvis er til salgs for verdens mange villige despoter. FOTO: Bettmann/CORBIS
IKKE ALLTID GOD PR: Idrett som propaganda kan være risikabelt. 8.august 1936 overtok Jesse Owens Hitler sitt pr-show i olympiaden i Berlin og viste at all idrett ikke nødvendigvis er til salgs for verdens mange villige despoter. FOTO: Bettmann/CORBIS Vis mer

Vi som hygger oss med sosial sport på alle plan, tror gjerne på sånt. Det er heller ikke så naivt som det kan høres ut. Seinest for et par dager siden ble sport lagt inn i det nye FN-dokumentet for det globale bærekraftige utviklingsarbeidet fram til 2030. Som det heter i paragraf 37 der:

"Sport er også et viktig verktøy for en bærekraftig utvikling. Vi anerkjenner sportens økende bidrag for å få virkeliggjort fred og utvikling gjennom fremme av respekt og toleranse, og ser hvordan idretten styrker kvinner, unge, enkeltmennesker og samfunn til å nå sosiale mål innen integrering, utdanning og helse".

Denne anerkjennelsen fra FN har gjort at ulike menneskerettighetsgrupper nå presser ledelsen i den internasjonale olympiske komite (IOC) til å være mer konkrete i sine krav til mulige arrangører av sommerlekene i 2024.

RETT I FENGSEL: Ekteparet Leyla og Arif Yunus ble dømt til 8,5 og 7 år i fengsel for sin regimekritikk. Her har de mottatt en fransk ærespris i 2013. Nå sitter de syke og innesperret sammen med omtrent hundre andre regimekritikere. FOTO: AP/Aziz Karimov).
RETT I FENGSEL: Ekteparet Leyla og Arif Yunus ble dømt til 8,5 og 7 år i fengsel for sin regimekritikk. Her har de mottatt en fransk ærespris i 2013. Nå sitter de syke og innesperret sammen med omtrent hundre andre regimekritikere. FOTO: AP/Aziz Karimov). Vis mer

For så store ord betinger mest av alt handling. Da er det på tide å vaske vekk sminken fra diktator Aliyevs sommerlige PR-show, og ta på alvor de som bryr seg også når idrettens gallionsfigurer forlengst er klappet i mål.

Nå er det for stille om det som virkelig skjer i Aserbajdsjan.

FOTNOTE: For å lære litt mer om sammenhengen mellom European Games og kampen for menneskerettigheter i Aserbajdsjan, kan du for eksempel lese denne nasjonalrapporten fra Civil Rights Defenders og se på denne analysen om hvordan Ilham Alyev systematisk prøver å skjule sine overgrep.

FERDIG SMINKET :  Lekkert avslutningsshow i Baku i sommer. For samvittighetsfangene i Aserbajdsjan er konsekvensene av dette regimet ikke over.. FOTO:  EPA/Sergey Dolzhenko.
FERDIG SMINKET : Lekkert avslutningsshow i Baku i sommer. For samvittighetsfangene i Aserbajdsjan er konsekvensene av dette regimet ikke over.. FOTO: EPA/Sergey Dolzhenko. Vis mer

 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!