Misfornøyde med felles Korea-lag i OL

Et felles ishockeylag for Nord- og Sør-Korea er viktig i fredsdialogen. Men spillerne raser

IOC-medlem Kristin Kloster Aasen synes det er gledelig at landene snakker sammen på en bra måte.

MISFORNØYD: Målvakt for det sørkoreanske ishockeylandslaget, Shin So-jung, er ikke fornøyd med sammenslåingen med Nord-Korea til de olympiske lekene. Foto:  REUTERS/Brian Snyder
MISFORNØYD: Målvakt for det sørkoreanske ishockeylandslaget, Shin So-jung, er ikke fornøyd med sammenslåingen med Nord-Korea til de olympiske lekene. Foto: REUTERS/Brian SnyderVis mer

(Dagbladet): Foran OL i Sør-Korea har det vært mye snakk om forholdet til nabolandet Nord-Korea. Koreakrigen varte bare fra 1950 til 1953, men det er aldri opprettet noen fredsavtale mellom landene. Og det er ingen tvil om at forholdet er anspent.

Men som en håndsutrekning har Sør-Korea prøvd å ta initiativ foran lekene, blant annet ved å foreslå å slå sammen kvinnenes ishockeylag. IOC har godkjent forslaget, og opp til åtte nordkoreanske ishockeyspillere kan dermed slutte seg til det felles laget.

Det synes Sør-Koreas målvakt Shin So-jung er synd.

- Jeg har drømt om å være en del av OL-laget i 14 år. Jeg er skikkelig forundret og skuffet, fordi jeg hadde så høye forhåpninger. Jeg kan fortsatt ikke tro at dette har skjedd mindre enn én måned før OL, sier hun til Chosun Ilbo.

- Et sjokk

Shin So-jung sier at lagvenninnene er både frustrerte og har mistet litt av given.

- Vi var aldri med i diskusjonen rundt dette. Det var et sjokk, for vi fikk ikke høre noe om dette før i forrige uke.

SNART OL-START: Her foregår åpnings- og avslutningsseremonien under OL i Pyeongchang. Foto: AFP PHOTO / Ed JONES
SNART OL-START: Her foregår åpnings- og avslutningsseremonien under OL i Pyeongchang. Foto: AFP PHOTO / Ed JONES Vis mer

Og når inntil åtte nordkoreanske spillere skal slutte seg til felleslaget, sier det seg selv at noen må vike.

- Alle av oss har måttet gi opp ett eller annet i livet, men vi har alle jobbet mot ett felles mål: Å spille i OL. Det er derfor vi er så knust nå, sier Shin So-jung.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) bekrefter at Nord-Korea sender 22 utøvere til OL i nabolandet Sør-Korea. Naboene vil også gå samlet på OL-åpningen.

Kanadiske Sarah Murray er lagets trener. Hun forstår spillernes frustrasjon.

- De sa i juni at vi ikke måtte gjøre dem til en brikke i et politisk spill. De ønsket bare å spille ishockey. Jeg var helt enig med dem. Vi har jobbet så hardt, og dette er en distraksjon. Men vi kan ikke kontrollere det, sa Murray til nyhetsbyrået Yonhap i forrige uke.

Seks øvelser

Forrige gang utøvere fra Nord- og Sør-Korea spilte på samme lag, var under et internasjonalt bordtennis-mesterskap og en junior-turnering i fotball i 1991, ifølge New York Times. Det har aldri skjedd i olympisk sammenheng.

Norges IOC-medlem, Kristin Kloster Aasen, synes det er gledelig at landene har begynt å snakke sammen på en måte som oppleves som kontruktiv og bra.

- Jeg vil anta at OL er en ufarlig arena for partene å snakke sammen på. Der kan man komme hverandre i møte på en nøytral måte. Gjennom idrett kommuniserer man med et annet utgangspunkt. Og i den grad dialog kan skape relasjoner, så er det positivt, sier Aasen til Dagbladet.

IOC-MEDLEM: Kristin Kloster Aasen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IOC-MEDLEM: Kristin Kloster Aasen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det har vært litt usikkerheter knyttet til mesterskapet med tanke på den usikre situasjonen mellom landene. Anses dette som tryggere nå?

- I den grad man følger anbefalinger fra myndigheter og lignende, så er det jo ikke gitt offisielle råd om at man ikke bør reise dit. Så følger man situasjonen nøye når man har ansvar for deltakere og andre som kommer dit. Det spenningsnivået som nå er redusert gjennom at landene snakker sammen på en annen måte, er helt opplagt en bidragsyter til at det oppleves hyggeligere, sier Aasen.

Gleder seg til mesterskapet

De nordkoreanske utøverne vil delta i kunstløp, kortbane, skøyter, alpint og langrenn i tillegg til ishockey i Pyeongchang. Nordkoreanerne boikottet OL i Seoul i Sør-Korea i 1988. De var ikke med under vinter-OL i Sotsji i 2014, men deltok i Vancouver i 2010.

Ellers: Kristin Kloster Aasen gleder seg til mesterskapet og å følge de norske utøverne i aksjon.

- Jeg tror det blir et bra mesterskap, det tror jeg absolutt. Det jeg hører fra Pyeongchang er at alt går etter planen og at de er i rute. Billettsalget som også gikk litt tregt, har tatt seg opp. Det er veldig gledelig.

Hun gleder seg også veldig til å følge de norske utøverne. Men noe medaljemål etter denne strålende idrettshelga, vil hun ikke spekulere i.

- Jeg forholder meg til toppidrettssjefens målambisjoner. Der har jeg ingen egne vurderinger på. Men jeg gleder meg veldig, sier Aasen.

De nordkoreanske utøverne vil delta i kunstløp, kortbane, skøyter, alpint og langrenn i tillegg til ishockey.

Nordkoreanerne boikottet OL i Seoul i Sør-Korea i 1988. De var ikke med under vinter-OL i Sotsji i 2014, men deltok i Vancouver i 2010.