Et felt spekket med juksere

Får vi snart vite hvilke få ryttere som var uskyldige?

 DOPET FLORERTE:  Marco Pantani på vei inn til sammenlagtseier i Tour de France 1998. Italieneren var like dopet som minst 43 andre i feltet. FOTO: AFP PHOTO/Pascal Pavani.
DOPET FLORERTE: Marco Pantani på vei inn til sammenlagtseier i Tour de France 1998. Italieneren var like dopet som minst 43 andre i feltet. FOTO: AFP PHOTO/Pascal Pavani.Vis mer

FORELØPIG er det bare Lance Armstrong som har fått navnet sitt offentliggjort etter at franskmennene resjekket gamle prøver fra Tour de France. Men du skal snart bli kjent med 44 juksere til. For nå er franske myndigheter i ferd med å knekke koden til alle de  dopinfiserte blodprøvene som viser at det var vanlig for toppsyklistene å bruke EPO under Tour de France på den tida.

- Vi klarer å finne identiteten til samtlige, forsikret den franske senatoren Jean-Jacques Lozach i går under høringen til  parlamentets undersøkelseskommisjon for dopingbruk innen toppidretten.

Kommisjonen har overtatt de i alt 60 prøvene som ble tatt av verdenseliten i Touren dengang. Disse prøvene ble retestet av dopinglaboratoriet i Chatenay-Malabry allerede i 2005. Resultatet viste da at 44 av 60 inneholdt spor av dop.

Etter reglene var prøvene anonyme. Først seinere fikk det franske antidopingbyrået (AFLD) den juridiske muligheten til å sjekke om Lance Armstrong var i materialet fra Touren i 1999.

Det var han absolutt. Funnet av sykkelstjernes EPO-bruk ble så sendt videre til det amerikanske antidopingbyrået (USADA) og benyttet som bevis i deres fellende dom mot Armstrong sist høst. Det åpnet for å undersøke andre Tour-felt fra 1990-tallet.

NÅ KAN 44 av rytterne i 1998-utgaven av Tour de France muligens vente seg samme behandling:

- Vi har ennå ikke bestemt hvordan vi skal bruke denne identifiseringen, fortalte Lozach etter høringen i går.

Materialet blir uansett benyttet. Der spanske domsmyndigheter foreløpig har stoppet offentliggjøringen av navnene bak tilsvarende blodfunn der i landet, følger de franske myndighetene en mye strengere linje i kampen mot doping.

Det var derfor deres egen store mester Laurent Jalabert også måtte vitne under senatshøringen i går. VM-gull og heltestatusen ga ham ingen beskyttelse.

Sannsynligvis ikke vitnemålet heller.

FOR Jalabert hører til den gruppen toppsyklister fra 1990-tallet som fortsatt tviholder på den pene versjonen av hva som dengang skjedde i sykkelsportens innerste sirkler. Han er nødt til det. Tross alt var det denne franskmannen som i kraft av sin status som den høyest rankete syklisten i verden fikk resten av feltet med på en mot-boikott da fransk politi i jakten på dop raidet hotellene der utøverne bodde under Tour de France i 1998.

Seinere karakteriserte Jalabert dopingjegerne som "vampyrer". Det var lettere å ty til store ord mens denne sporten ennå ikke var kledd helt naken. Nå blir det stadig verre:

- Jeg skulte aldri mot doktorene for å øke prestasjonene mine. Jeg har ikke brukt en eneste franc på forbudte midler, og var aldri med på noe våpenkappløp, forsikret Jalabert kommisjonen, før han la inn en presisjon. For tross alt foregår denne utspørringen under ed:

- Jeg kan ikke helt sikkert si at jeg aldri har tatt noen forbudte stoffer. Jeg brukte det jo under skadebehandling og når det var nødvendig. På kveldene ble vi behandlet av legen på ONCE-laget. Jeg vet ikke nøyaktig hva han ga meg. Vi hadde et gjensidig tillitsforhold og spurte aldri om hva vi fikk. Vi ble behandlet. Jeg har aldri sagt noe annet. Og ble vi også dopet? Jeg tror ikke vi ble det, sa Jalabert.

Det får han vite mer om når nye 44 svindlere blir navngitt akkurat som Lance Armstrong.

Eller kanskje blir det mer spennende å se hvem som er de 16 rene syklistene fra Tour de France 1998.

PS) Ingen norske syklister var med i Tour de France det året. Laurent Jalabert forsvant fra rittet da det spanske ONCE-laget hans trakk seg i protest mot dopaksjonene. Rittet ble vunnet av Marco Pantani foran Jan Ullrich og Bobby Julich. Alle er seinere blitt forbundet med dopbruk seinere; Julich innrømmet skyld og trakk seg fra det britiske SKY-laget i fjor, Ullrich ble først utestengt etter at han la opp i 2006, mens Pantani døde av kokainforgiftning i 2004.