Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et fem år gammelt bilde av det nye fenomenet og Ronaldo sprer seg i sosiale medier. Nå kan de møtes igjen

Monacos stjerneskudd Kylian Mbappé (18) møtte sitt store idol Cristiano Ronaldo (32) for fem år siden. Duoen kan møtes igjen i Champions League-finalen. 

IDOL: Cristiano Ronaldo er det store idolet til Kylian Mbappé. Duoen møttes for fem år siden, og nå kan de møtes på fotballbanen dersom begge klubbene går til finalen i Champions League. Foto: Reuters / Jean-Paul Pelissier og AFP / NTB Scanpix
IDOL: Cristiano Ronaldo er det store idolet til Kylian Mbappé. Duoen møttes for fem år siden, og nå kan de møtes på fotballbanen dersom begge klubbene går til finalen i Champions League. Foto: Reuters / Jean-Paul Pelissier og AFP / NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): Monacos Kylian Mbappé (18) er kanskje Europas aller største fotballfenomen. Tenåringen herjer i sin første sesong i det gode selskap i Europa, og det ser ikke ut til å være noen grenser for hvor langt han kan nå.

Nylig satte 18-åringen en ny Champions League-rekord da han nettet sitt femte mål i sluttspillet i 3-1-seieren over Borussia Dortmund. Dermed ble han den yngste til å score fem mål i turneringen. Til sammenlikning var Raúl 41 dager eldre da han nettet sitt femte mål.

En annen som har scoret fem mål i sluttspillet denne sesongen, er Real Madrids superstjerne Cristiano Ronaldo (32). Portugiseren sleit med å finne veien til nettmaskene i gruppespillet, men har vokst utover i turneringen.

For fem år siden møtte Mbappé sin store helt Ronaldo, og bildet som ble tatt av duoen spredte seg som ild i tørt gress i går kveld. Og duoen kan snart møtes igjen, men denne gangen hvor det virkelig gjelder - på fotballbanen.

For begge klubbene er igjen i semifinalen i Champions League, noe som betyr at Ronaldo og Mbappé risikerer å stå på hver sin banehalvdel i finalen i mai. Det vil i så fall sannsynligvis være en spesiell følelse for 18-åringen.

Real Madrid-fan

Mbappé var som liten stor fan av Real Madrid, noe bildet nederst i denne saken vitner om. En ung Mbappé sitter i senga si med en haug av Real Madrid-plakater på veggen bak seg, et bilde mange vil kjenne seg igjen i.

Faren bekrefter også at sønnens idol er Cristiano Ronaldo.

- Han er virkelig hans store idol og det har han vært i mange år nå, sier pappa Wilfried til France Football.

Men selv om han sammenliknes med store stjerner som Thierry Henry og brasilianske Ronaldo, vil ikke hovedpersonen selv nevnes i samme åndedrag som andre superstjerner.

- Cristiano Ronaldo, Messi og Neymar er fenomenale. Jeg er fortsatt langt unna det nivået, fortalte Mbappé reportere etter at han scoret hattrick mot Metz i februar.

VIDERE I CHAMPIONS LEAGUE: Monaco og Kylian Mbappé-Lottin kunne slippe jubelen løs. Foto: Reuters / Eric Gaillard / NTB Scanpix
VIDERE I CHAMPIONS LEAGUE: Monaco og Kylian Mbappé-Lottin kunne slippe jubelen løs. Foto: Reuters / Eric Gaillard / NTB Scanpix Vis mer

Sikter på månen

Faren forteller at familien tidlig forstod at Mbappé hadde et enormt potensial med tanke på alderen. Allerede da Mbappé var sju år gammel, var det tydelig for faren at han hadde noe spesielt ved seg.

Mbappé ble invitert på prøvespill i Chelsea da han var 12 år gammel, og i Real Madrid da han var 13 år gammel. Bildet som ble tatt med Cristiano Ronaldo skal stamme fra oppholdet i Madrid.

Mbappé ba blant annet moren om å få samme hårsveis som Zinedine Zidane på et tidspunkt. Det fikk han ikke lov til, for Zidane hadde knapt hår på hodet.

Da han var 14 år gammel, ble han spurt om hvilke ambisjoner han hadde. Liberation og France Football besøkte ham på akademiet Clairefontaine, hvor han snakket varmt om Real Madrid.

- Det er bedre å sikte på månen. På den måten vil du komme til skyene dersom du bommer, sa Mbappé ifølge The Telegraph.

Som 15-åring skal han ha takket nei til tilbud fra andre lag i Ligue 1 og klubbene Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Liverpool og Bayern München.

«Det er bedre å sikte på månen.» Kylian Mbappé

God for alderen

November 2015 deltok Mbappé på sin første trening med Monaco i en alder av 16 år og elleve måneder, og lagkameratene fikk raskt se hvor teknisk og moden angriperen er for alderen.

- Alle spillerne trodde jeg var 19 år gammel, sier Mbappé til franske L'Equipe.

Han starten den sesongen på U19-laget, men ble raskt flyttet opp på reservelaget etter noen imponerende kamper. Storspillet fortsatte der, og han ble raskt hentet opp på A-laget.

Resten er, som de sier, historie.

18-åringen puster og ånder fotball. Han ser alt fra Premier League til La Liga, og søndager bruker han til å se kamper.

- Noen ganger sovner jeg, men jeg våkner alltid opp til neste kamp, sier han.

Han er vokst opp i en familie hvor alle driver med sport. Halvbroren Jirès Kembo Ekoko er profesjonell fotballspiller, faren er trener og agenten hans og moren Fayza har spilt håndball på toppnivå.

- Han er mer enn en entusiast, han er en «freak», sier pappa Wilfried om sønnens interesse for sporten.

- Han ser på alt. Han har alltid fått inspirasjon fra sine idoler, særlig i den moderne tiden med internett, youtube og videospill. Han kunne se fire-fem kamper på rad, sier han.

Setter rekorder

Tidligere i sesongen ble Mbappé blant annet den nest yngste franskmannen til å score i Champions League (18 år og to måneder), kun slått av en 17 år og elleve måneder gammel Karim Benzema.

Han ble den yngste spilleren til å debutere for Monaco i en alder av 16 år og 347 dager 2. desember 2015, og slo den 21 år gamle rekorden til Thierry Henry.

Mbappé fikk sin Frankrike-debut da han kom innpå etter 78 minutter mot Luxembourg i VM-kvaliken. Det er den tidligste landslagsdebuten av en franskmann siden 1955, melder statistikkbyrået Opta.

Storklubbene står naturlig nok i kø for å sikre seg spilleren, og mange tror vi får en skikkelig dragkamp om angriperen i sommeren overgangsvindu. PSG, Borussia Dortmund, Bayern München, Real Madrid, Liverpool og Manchester City har alle vært linket til angriperen. Sistnevnte skal ha fått avslått et bud på 40 millioner euro i fjor.

Klubben som ender opp med å få underskriften til Monacos juvel vil sannsynligvis måtte punge ut en stor sum. En veldig stor sum.

Kilder: L'Equipe og France Football